Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G

30.6.2014, Milan Šurkala, recenze
Otestovali jsme pro vás populární pevný objektiv Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, který je určený pro APS-C zrcadlovky značky Nikon. Nabídne dobrou světelnost F1,8 a přepočtenou ohniskovou vzdálenost 52 milimetrů.

Autofokus, ostření


Objektiv nabídne fotografovi nejen manuální ostření, ale také automatické s možností manuálního přeostření (bez nutnosti cokoli přepínat). Ostření je tiché a pomocí ostřícího kroužku s přiměřeně tuhým lehce aretovaným chodem si můžete užít i manuálního ostření. U Nikonu D5300 s malým hledáčkem to ale není zrovna nejsnadnější.

Rychlost doostření je slušná, činí zhruba 0,25 sekundy. Pokud nemáte předostřeno, čekejte samozřejmě delší časy. Z nekonečna na zhruba 60 centimetrů to objektivu zabere přibližně 0,8 sekundy. Minimální ostřící vzdálenost činí 18 cm od přední čočky, což znamená 28 centimetrů od roviny čipu. Objektivu jsem v takovém případě naměřil přepočtené zvětšení 0,26× (reálné 0,175×), což na makro snímky není zrovna to pravé ořechové. Už tradičně jsem vyzkoušel i makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi a dostal se na minimální ostřící vzdálenost 9 cm od přední čočky a 21 cm od čipu. Přepočtené zvětšení vzrostlo na 0,5×. Stále to není nějaký zázrak, ale pro méně náročnou práci je to přeci jen trochu zajímavější.


Focení makra


Základní zvětšení objektivu je malé, jak ostatně ukazuje snímek kleští. S nízkými clonami se na krátkých vzdálenostech připravte na nevýraznou kresbu a jemné duchy.




expoziční čas 1/100 s, clona F2,5, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (52) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G se může pochlubit velmi dobrou světelností F1,8, díky čemuž dokáže hezky mazat pozadí a dobře fotit i za slabšího světla. Clona má 7 lamel a je možné ji přiclonit maximálně na F22.


Bokeh


Vyzkoušíme také kvalitu rozmazaného pozadí.




expoziční čas 1/8 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (52) mm, klikněte pro zvětšení



V zaostřené ploše není moc dobrá kresba, nicméně bokeh je opravdu velmi pěkný. Odlesky jsou kulaté, plné, bez nadbytečně zvýrazněných okrajů.




expoziční čas 1/1,3 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (52) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění dostanou odlesky nepravidelný sedmiúhleníkový tvar, rovněž okraje se trochu zvýrazní. I přesto patří bokeh pořád k těm měkčím a příjemnějším.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.