Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3300: drobek se silným srdcem

17.10.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Předmětem dnešního testu bude low-endová zrcadlovka od Nikonu, model D3300. Disponuje 24MPx snímačem bez AA filtru, který slibuje výbornou kvalitu obrazu. Najdete zde i 1080p60 videosekvence. Dokáže zatopit konkurenci?
Nová digitální zrcadlovka Nikon D3300 nahradila starší model D3200 a jde určitě o příjemný krok vpřed. Novinka má lepší displej, větší hledáček a snímač bez AA filtru potěší i velmi dobrou kvalitou obrazu a vysokým rozlišením. K tomu je samozřejmě nutné mít i dobrý objektiv, nicméně nový setový objektiv dokáže při správném zaostření poskytnout dost slušné množství detailů.

Zpracování obrazu by ale mohlo přesto být lepší. Když kouknete na JPEGy, vypadají snímky sice dobře, když ale kouknete na RAWy, najednou uvidíte výrazně lepší a ostřejší detaily, které jsou novým systémem zpracování zbytečně potlačeny. Dynamický rozsah je dobrý, ale mohl by být i lepší, kdyby RAWy nebyly omezeny na 12bitovou barevnou hloubku (D5300 se 14bitovými RAWy je na tom s dynamickým rozsahem lépe, přestože má podle všeho totožný senzor).

Pro zisk dobrých detailů je navíc otázkou právě to správné zaostření. D3300 nepodporuje "micro adjustment", takže systém autofokusu nejde uživatelsky upravit, což je tradiční bolístka levných zrcadlovek většiny značek. Jenže on je zde spíše problém s náladovostí, občas zaostří přesně, občas trochu více vedle,... Ani live view není překvapivě 100% přesný (na setovém objektivu víceméně ano, na telezoomu už má u delších ohniskových vzdáleností trochu problém).

Ostření není úplně nejrychlejší, v tomto se situace proti předchozímu 18-55mm objektivu nezlepšila. Nový setový objektiv nicméně potěší tím, že je menší než předchůdce a při ostření se už přední člen neotáčí, zůstalo jen vysouvání vpřed. Opticky je zejména uprostřed dobrý, v celém ohnisku má dosti ostré rohy, ale na širších ohniskových vzdálenostech a nízkých clonách čekejte chromatickou aberaci a především velmi silnou vinětaci.


Nikon D3300 hodnocení


Potěšil mě lépe tvarovaný grip, D3300 se mi držela o něco lépe než předchůdci a celkově je práce s ním docela pohodlná, fotoaparát je dostatečně rychlý, RAW buffer má bohužel jen klasickou malou kapacitu. Zůstávají některé typické nectnosti levných Nikonů jako zbytečné nevyužití rolleru pro práci v menu (slouží jen k nastavení clony, času, ISO a korekce, ale v menu nefunguje) a další drobnosti. Někomu může vadit zvláštní nastavení ISO citlivosti, ale promyšlené možnosti nastavení automatiky toto komplikované nastavování do značné míry eliminují (nejnižší možnou citlivost si lze kdykoli vynutit).

Příjemným překvapením je zdířka pro externí mikrofon, ostatně i Full HD videosekvence jsou dnes k dispozici dokonce při 60 progresivních snímcích za sekundu. Pro manuální natáčení videa tak může být D3300 vskutku velmi dobrý nástroj. Na automatické natáčení je to o něco horší, autofokus funguje jen při namáčknutí spouště, není nejrychlejší a jde trochu slyšet. Výdrž baterie je dost slušná.

Nikon D3300 má podobně jako D5300 jednu nepříjemnou vadu. Tím jsou silné vibrace zrcátka a závěrky. Fotoaparát výrazně "kope" a s delšími ohniskovými vzdálenostmi je problém vyfotit ostrou fotografii (obvykle to vypadá jako na problém stabilizace, jenže dělá to i v "bezpečných časech" dle pravidla převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti). Ve stejné situaci se stejnými ohniskovými vzdálenostmi jsem na CSC vyfotil ostřejší fotografii z ruky než s D3300 na stativu.

Bezpečným časem u přepočtených ohniskových vzdáleností 100 až 200mm je 1/250 až 1/320 sekundy a kratší nebo naopak zhruba 1/10 sekundy a delší. Se setovým objektivem až takový problém není, tam se to tolik neprojevuje, ale telezoom dokáže pěkně zatopit. Ve vysokém rozlišení se tato neostrost částečně ztratí, ale nepotěší, že v některých situacích se rozlišení nemá moc jak projevit.

Zrcadlovka Nikon D3300 mě většinou svých vylepšení příjemně potěšila, proti předchůdci jde o příjemný posun vpřed a díky solidnímu snímači dokáže nabídnout nadprůměrně kvalitní snímky. To ale platí v situacích, kdy se neprojevuje problém vibrací závěrky.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení manuálního Full HD videa
2) Vysoce detailní snímky (s časy 1/250 sekundy a kratšími)


Plusy


+ Solidní kvalita obrazu
+ 1080p60 Full HD video

+ Možnost použití externích mikrofonů
+ Solidní režimy průběžného ostření na low-end
+ Slušná výdrž na baterie


Minusy


- Silné vibrace zrcátka a závěrky
- Nepříliš vysoká rychlost ostření se setovým objektivem
- Systém zpracování obrazu zbytečně potlačuje detaily
- Některé chybějící funkce (bracketing, nevyužitý roller)
- Pouze 12bitové RAWy

 
Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D3300 děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 15 000 Kč s DPH (včetně objektivu 18-55mm VR)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte zrcadlovku Nikon D3300?
V anketě šlo hlasovat od 17.10.2014 do 10.10.2015. Počet hlasujících: 21
Výborná0 %
Průměrná48 %
Špatná52 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.