Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
4.1.2017, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Canon dnes uvedla nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X Mark II. Ten má např. novější procesor DIGIC 7, díky čemuž rychleji ostří a nabídne i svižnější sekvenční snímání. Lepší je také stabilizace.
Choakinek (4686) | 5.1.20172:15
No jo, leden. Už se to na nás zas valí. Je to rok od roku horší! Nové G9 o ničem, přeskinované GF přejmenované na GX, ultrazoom FZ zbytečných parametrů a sice dobré, ale ultra předražené GH. To je bída, to je bída a co je nejhorší ­- už i Panák se zapojil :­-­(. Snad to nebude tuto zimu vše!
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (6625) | 5.1.20178:59
No nevím, ale zrovna u Panasonicu mi přijde, že poslední měsíce šlape více než dost. V září představil vynikající G80, ultrazoom FZ2000, profi kompakt LX15, teď tu máme GH5, nový 12­-60mm F2,8­-4 objektiv, GX800 vypadá být rozumným updatem GF­/GM řady ­(co tomu chybí?­) a jediným updatem tak trochu z povinnosti je FZ82. Vzhledem k tomu, co Panasonic představil v září a co má nyní v nabídce, moc nevím, co by tedy měl vlastně ještě představit a v jaké třídě... Bodnul by možná tak levnější 1­/1,7­" profi kompakt.

I ty stávající fotoaparáty jsou u Panasonicu tak pokročilé, že update ve většině případů nepotřebují a pokud by byly aktualizovány, pak by to vypadalo právě tak, jako u Canonu. Ten sice letos představil asi nejvíce produktů, ale v podstatě ani jeden nic zvláštního nepřinesl. A to ještě tebou zmiňovaná G9 X MkII je asi největší letošní revolucí u Canonu. Např. u kamer je všehovšudy novinkou možnost měnit snímkovací frekvenci videa v průběhu natáčení ­(přitom jde už asi o třetí nebo čtvrtý update téže kamery­), u SX430 IS se patrně jen softwarově odemknul větší zoom a na IXUSy jsem se ještě nedíval. Nepředpokládám však, že se tam změnilo něco více než pár řádků kódu ve firmwaru a jedno písmenko napsané na fotoaparátu. Už teď vidím, jak budu luštit specifikace, popisky a hledat, kde že je ta letošní změna, abych to mohl napsat do aktuality.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 5.1.201720:47
Tak já myslel svým příspěvkem hlavně ten leden 2017. Ale i tak by se toho dalo kritizovat dost. Výstup z FZ2000 jsem už viděl a za sebe říkám ­- nešel bych do toho. Opticky objektiv po prodloužení zoomu odflákli, zlatá FZ1000. LX15 pak jasně ukazuje, že na koncept LX100 ­(tj. jeho novou verzi, která by např. měla dotykový displej­) můžeme rovnou zapomenout a celkově se mi koncept takového ­"instantního­" kompaktu typu ­"Canon­" příliš nelíbí. Ale opakuji ­- přeci jenom jde o plnohodnotné nové modely a tomu jsem se věnovat nechtěl, šlo mi jen o ten leden 2017.

"... GX800 vypadá být rozumným updatem GF­­/GM řady...­" ­- A co to má nového? Jen 4K video.

Objektivům jsem se věnovat nechtěl.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 5.1.201722:03
Jo, objektiv na FZ2000 není zrovna zázrak. Proč by se mělo zapomenout na LX100 s dotykovým displejem? Nemám pocit, že by LX15 byla nástupcem LX100, ale spíše doplněním nabídky. Ale uvidíme. Co se týče GX800, opakuji otázku... Co tomu ve své třídě chybí?
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 6.1.201720:30
LX15 samozřejmě není nástupcem LX100, ale tuhle koncepci podle mě zařízli, neboť nesplnila očekávané prodeje. Dost velkou nápovědou je fakt, že pro LX100 nevyšel jediný update firmwaru a přitom by dle diskuzí rozhodně bylo co opravovat ­/ vylepšovat. Takže možná do toho zas někdy půjdou, ale třeba až za 5 let.

GX800... ve své třídě... prý to má mechanickou závěrku o max. rychlosti 1­/500 :­-D. Tak určitě něco rychlejšího. No a pak nechápu, proč se nedrží stejné koncepce jako u vyšších modelů, jen by třeba ubrali na kvalitě materiálů apod. Já myslím, že cenovka cca 10 000 Kč rozhodně není malá a já bych docela uvítal, že bych nemusel dávat za foťák skoro 20 tisíc. A tak kdyby to mělo malý hledáček ­- jen třeba o menším zvětšení a rozlišení než u vyšších modelů ­(u Panasonicu jej měly i mnohem levnější kompakty­), klasicky výklopný displej a ne tento retardovaný pro selfie, tak bych do toho šel, takhle je to ovšem zcela vyloučené.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 6.1.201720:45
Takže ve výsledku jsme se dozvěděli, že tobě ten fotoaparát nevyhovuje, ale to přece neznamená, že je špatný. Mně také nevyhovuje třeba řada EOS­-1D a rozhodně to z toho nedělá špatný fotoaparát. Co se týče GX800 a toho, cos popsal ty, že ti nevyhovuje, tak já to mám přesně naopak. Raději žádný hledáček než nějaký prďola jako u TZ100. Využitelné to není, raději fotím přes displej než přes takové pidihledáčky a akorát to dělá fotoaparát dražším. Výklopný displej totéž. Mnohem raději mám tento styl vyklápění než to na boku. Sto lidí, sto chutí. Ale to, že se výrobce netrefil do tvého vkusu, prostě neznamená, že vyrábí špatné fotoaparáty.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 7.1.20170:29
Řada EOS­-1D mi taky nesedí ­- jednak cenou ­- vůbec na ni nemám peníze :­-­) a i kdyby mi ji někdo chtěl dát, musel bych odmítnout, protože nejsem kulturista :­-D.

Já radši pidihledáček, než žádný hledáček ­- využitelné to je, ovšem čím větší, tím lépe ­- pochopitelně. Mně se přes displej fotí blbě ­- potřebuji mít obraz prostě zcela oddělený od okolí. A můj argument ohledně ceny je jasný ­- měly jej i levnější kompakty, takže kdyby se chtělo, místo by se pro něj za tu cenu našlo ;­-­).

S displejem jsme si nerozuměli. Pokud vím, tak tento retardovaný pro selfie nelze nastavit pro podhled. Nemyslel jsem plně polohovatelný ­- samozřejmě ­- ten je sice nejlepší ­(a dokonce i pro ty hloupé selfie­), ale tím jednodušším výklopným také nepohrdnu.

Sociální mechanickou závěrku jsi nezmínil. A všiml jsem si, že ji Panasonic ve specifikacích nějak zatajuje, že by se při kratších časech zapínala automaticky elektronická bez možnosti volby? To by byl pro mě další problém. Hlavně se dle DPreview její rychlost od posledního GF nezměnila. To považuji za trapné.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 7.1.20171:04
Tá závierka nie je v ničom sociálna, je to extra kompaktná závierka do týchto miniatúrnych modelov, ktorou sa Panasonic celkom výrazne chválil pri predstavení GM1. Tvoj posmech je iba neznalosť situácie. Pri kratších časoch si môžeš zvoliť elektronickú ak chceš, aj automaticky, ale môžeš to aj vypnúť.

Ak tak výrazne vyžaduješ hľadáčik, kúpil si si GM5? Nie? Tak potom nemáš oprávnenie kritizovať. V poslednej generácii Panasonic dosť výrazne experimentoval s malými modelmi ­(GM1­/GM5­/GF7­) a výsledok zrejme je, že sa slušne predával iba model s výklopným displejom a iba ten dostal nástupcu. Ja GM5 mám, a je mi veľmi ľúto, že tento formát končí, ale bohužiaľ ľudia to proste nekupovali. Keby prišiel nástupca s DFD­/4K, hneď by som ho kúpil.

Ďalšia vec je, že minulosť sa nedá vrátiť. Pri dnešných predajoch je za 10000Kč proste okresaný low­-end model, nie nejaká prémia. To, že mali kompakty nejaké hľadáčiky pri násobne vyšších predajoch je z dnešného pohľadu irelevantné. Model, ktorý chceš Panasonic pre Teba má ­- volá sa GX80 a môžem Ti ho vrele doporučiť, mám ho. Nie je však za 10000Kč, lebo za tú cenu to dnes jednoducho vyrábať nejde.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.1.201716:28
No právě, je to o osobních preferencích. Já třeba nosím brýle, takže takový malý hledáček bez gumové očnice je pro mě peklo. Po skle nebo rámečku brýlí to jezdí, takže místo toho, abych dostal opěrný bod, naopak se mi to smýká před obličejem. Je to malé, prd v tom jde vidět, navíc kvůli malému okolí hledáčku mi do očí svítí i okolí, což dále snižuje kvalitu toho, co v tom vidím. Malý fotoaparát a malý hledáček nad ním znamená často 16:9 displej, takže u těch 4:3 fotoaparátů se pro fotky využívá ani ne 2,5­" úhlopříčka. Takže nepoužitelný hledáček prodražuje fotoaparát, zmenšuje displej, který je tím pádem také hůře použitelný... no paráda. Nedá se dobře fotit ani přes hledáček ani přes displej. Co si přát více :­-­)

Rozumím tomu, že někdo preferuje i malý hledáček ­(a nemám vůbec nic proti tomu­), ale třeba já osobně to u malých kompaktů vidím spíše jako krok špatným směrem. Hledáček k ničemu, displej pak většinou horší a ještě je to dražší a těžší. Máš s těmi malými postranními hledáčky vůbec nějakou dlouhodobější zkušenost?

Co se týče displeje, tak řešení jako u novějších RX100 by bylo lepší, to souhlasím ­(jde sklopit jak dolů, tak o 180° vpřed­). Na druhou stranu, opět je to individuální. Já třeba vyklápění nahoru používám vcelku dost ­(a hodně mi to začalo na původní RX100 chybět­), ale sklápění dolů využívám opravdu zřídka a většinou by ty fotky šly celkem dobře vyfotit i bez vyklopení. Plně polohovatelný displej by byl u GX800 blbost. Pokud tu máme fotoaparát, který si klade za cíl být pokud možno co nejmenší, pak plně polohovatelný displej nedává smysl. Zbytečně by to bylo zase o něco větší ­(sice ne o moc, možná tak dva tři milimetry, ale i tak ­- u fotoaparátu, kde se hraje na velikost, je to kontraproduktivní­). A sám to vidíš, ty tvrdíš, že plně polohovatelný displej je nejlepší, já naopak toto řešení nemám rád a klasicky jednoduše výklopný považuji za podstatně lepší možnost ­(třeba už proto, že pokud chci fotit seshora nebo zezdola, stačí jeden pohyb a nemusím displej vyklopit nejprve ven a teprve až pak polohovat.

Pokud jde o závěrku, předpokládám, že to bude fungovat stejně jako u GM5. Tedy první závěrka je vždycky elektronická a mechanická je k dispozici u časů 1­/500 sekundy a delších. Máš­-li nastavenu mechanickou, kratší čas než 1­/500 sekundy ani nejde nastavit ­(proto je nejlepší automatika, která dovolí celý rozsah 1­/16000 až 60 sekund­). Co jsem fotil s GM5, nemám dojem, že bych s tím měl nějaký problém.

Jinak řečeno, chceš do GX800 nacpat všechny ty věci, které má G80. Ten tvůj ideální fotoaparát už vlastně téměř existuje. Ne každý má nároky jako ty, každý upřednostňuje něco jiného. Tak jim ty fotoaparáty, které ti nevyhovují, neber a neoznačuj za špatné, protože někomu jinému vyhovovat mohou a naopak mu nemusí vyhovovat ten, který by vyhovoval tobě.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 8.1.20170:15
Aha. Lidé s brýlemi mohou mít s hledáčky problém, to je fakt.

Mám velkou zkušenost s hledáčkem Nikonu 8800 :­-­). Předpokládám, že hledáček se zvětšením cca 0.40 a vysokým rozlišením bude lepší v násobcích, takže by mi i takový, řekněme horší hledáček, rozhodně stačil.

Pokud by měl GX800 výklopný displej jako ten Sony ­- rozšíří se prostě použitelnost. Hledáček by mohl mít 0.40 zvětšení s rozlišením cca 1 milion bodů, což by nekonkurovalo ani omylem GX80, ale dostal bych za 10 tisíc plnohodnotný foťák.

Mechanickou závěrku se sníženou rychlostí si představuji s parametry řekněme 1­/1200 až 1­/2000. 1­/500 je fakt málo a elektronická závěrka má svá omezení.
Odpovědět1  0
kolyy (362) | 8.1.20171:22
Uniká Ti jedna vec, že hľadáčik by znemožnil výklopný displej pre selfie foto a video. A komplikovaný vyskakovací mechanizmus ako má RX100III­/IV­/V asi v tejto cene neprichádza do úvahy. Panasonic má zrejme dobré čísla o tom, koľko ľudí kupuje malé EVF ­(GM5­) a koľko selfie LCD ­(GF7­). A to nie je len Panasonic, nikto v kategórii lacných kompaktných foťákov hľadáčik už neponúka. Takže zrejme nie je záujem, aj keď Ty alebo ja by sme takýto model chceli. Takže si musíme priplatiť a ako som Ti písal, GX80 má to čo chceš.

Závierka ­- určite je pravda, že 1­/500s je obmedzujúcich. Ale Panasonicu to umožnilo vyrobiť skutočne nebývalú kombináciu miniatúrneho ILC so slušne veľkým senzorom. Dalo by sa čakať, že ak by sa uživil koncept malého, ale prémiového kompaktu s vymeniteľnými objektívmi, tak by Panasonic investoval do vývoja druhej generácie tej závierky, snáď podstatne rýchlejšej. GX80­/G80­/GH5 vlastne druhú generáciu má, takže by šlo už o tretiu generáciu. Lenže pre jeden lacný model sa to asi nevyplatí, a tak zostáva tá pôvodná, keďže tá z GX80 sa zrejme nevošla.

Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6625) | 8.1.201711:37
S Nikonem 8800 nemám zkušenost, ale od pohledu bych řekl, že až na rozlišení to bude rozdíl ­(v prospěch Nikonu­). Pokud jde o úhlopříčku, ta se zas tak moc neliší ­(tuším 0,39­" u Sony i Panasonicu, 0,44­" u toho Nikonu, těžko však odhadovat skutečné zvětšení­), ale rozdílem je především umístění ­(mít jej uprostřed s očnicí je docela rozdíl od hledáčku, který je na boku a vlevo a nahoře od něj je jen nějaký ten milimetr plastu a u nejmenšjch kompaktů právě bez té gumové očnice­). Stále je otázkou, zda by v případě použití hledáčku ten fotoaparát byl za tu cenu, za kterou je dnes. Nemyslím si.
Odpovědět0  0
kolyy (362) | 5.1.201722:46
Pozor, GX800 dostalo z GX80­/G80 aj rýchlejší autofokus s DFD. Nemám pochybností, že v tejto cenovej kategórii rozdrtí čokoľvek na prach, vrátane lacných zrkadloviek. Slušný senzor, skvelý autofokus, špičkové video, výborný setový objektív ­- skôr je otázka čo tomu vlastne chýba. Jasné, ergonómia je kompaktoidná, chýba hladáčik, ale inak je naozajstnou slabinou iba pomalá mechanická závierka.

Čo sa týka G9X II, tak si myslím, že niet čo vyčítať, Canon presne rieši základnú slabinu prvej generácie svojich 1­" Compactov, a to je slabý procesor. Skôr sa až čudujem, že po G7X prichádza na rad nižší model a nie G3X a G5X, ktoré tým asi objektívne trpia viac.

Každopádne je G9X unikátny prístroj ­- jednopalec s F2 naozaj do vrecka. Ani RX100 to nedokáže. Druhá generácia rieši najzásadnejší problém, teraz je len otázka, kedy to bude za rozumnú cenu ­(t.j. pre mňa do 10000Kč­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 6.1.201711:38
Na poslední otázku bych odpověď tipoval zhruba na ­"kdy se objeví G9 X MkIII­" :­-)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.