O kom píšeme nejvíce
Genius (3)Hama (2)HP (16)Kodak (13)Konica Minolta (22)Kyocera (6)Lowepro (3)Minolta (13)
Nikon (79)Nokia (9)Olympus (63)Panasonic (66)Pentax (3)Ricoh (4)Rollei (4)
Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?
20.1.2017,  recenze, Milan Šurkala,  11 komentářů
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-70mm F4 OSS (SEL1670Z)

Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-70mm F4 OSS (SEL1670Z)

V dnešní recenzi se znovu podíváme na zoomovací objektiv pro APS-C CSC systém od Sony. Dnes zamíříme ještě výše a otestujete objektiv Carl Zeiss 16-70mm s konstantní světelností F4 a optickou stabilizací.
22.12.2016,  recenze, Milan Šurkala,  12 komentářů
Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.
12.12.2016,  recenze, Milan Šurkala,  10 komentářů
Levně na eBay: ohebný stativ pro smartphony za 60 Kč

Levně na eBay: ohebný stativ pro smartphony za 60 Kč

Dnes se budeme věnovat superlevnému produktu, flexibilnímu stativu z eBay pro smartphony (Flexible Octopus Tripod). Jeho cena začíná už někde kolem 60 Kč včetně poštovného z Číny. Bude takto levný ministativ vůbec k něčemu?
29.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  8 komentářů
Nikon Coolpix A300: makrodrobek

Nikon Coolpix A300: makrodrobek

Dalším malým a levným kompaktem, na který se podíváme v našem testu, je Nikon Coolpix A300. Fotoaparát je vybaven 20MPx čipem a objektivem s 8× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi i ostření od pouhých 2 centimetrů.
24.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  21 komentářů
Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G)

Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G)

Pokud máte fotoaparát Sony s bajonetem E a hledáte zajímavý zoomovací objektiv pro běžné použití, patrně budete zvažovat Sony 18-105mm F4 OSS. Má příjemný zoom, konstantní světelnost F4 a elektronický zoom. Jaký bude?
22.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  38 komentářů
Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.
8.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  24 komentářů
Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

Krátce po Photokině 2016, kdy Panasonic představil nový Lumix G80, přinášíme i jeho recenzi. Fotoaparát má 16MPx snímač, podporuje 4K videa včetně externího mikrofonu, technologii Focus Stacking a to zdaleka není všechno.
10.10.2016,  recenze, Milan Šurkala,  86 komentářů
Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

Rozlišení fotoaparátů se neustále zvyšuje a vyvstává otázka, zda vůbec objektivy zvládnou vykreslit tolik pixelů. Proto jsme vyzkoušeli starý objektiv Helios-44M a další na snímači, který má pixelovou hustotu odpovídající 400MPx+ full frame čipu. Vykreslí to? 
5.9.2016,  recenze, Milan Šurkala,  61 komentářů
Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

Zamíříme do dražších vod APS-C trhu a podíváme se dnes na Sony A6300, známý také jako ILCE-6300. Tento fotoaparát nabídne hybridní zaostřování, 24MPx čip s velmi detailními 4K videosekvencemi a má i elektronický hledáček.
23.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  16 komentářů
Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

Novinkou na poli zoomovacích objektivů pro Micro Four Thirds systém je nový 12-60mm F3,5-5,6 objektiv od Panasonicu. Ten nabídne jak širokoúhlou ohniskovou vzdálenost, tak i docela příjemný optický zoom.
15.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  83 komentářů
Canon IXUS 285 HS: kamarád do kabelky

Canon IXUS 285 HS: kamarád do kabelky

Dnes po delší době zavítáme do levnější kategorie kompaktů a podíváme se na kapesní ultrazoom Canon IXUS 285 HS. Těšit se můžete na 12× optický zoom a makro ostření od 1 centimetru. Najdete zde i Wi-Fi a Full HD video.
11.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  3 komentáře
Lowepro Adventura SH 160 II

Lowepro Adventura SH 160 II

Do dnešního testu jsme vzali fotografickou brašnu Lowepro Adventura SH 160 II, která nabídne vnitřní prostor téměř 5 litrů, díky čemuž se do ní vejde docela dost věcí. Co nám nabídne za necelou tisícovku?
8.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  5 komentářů
Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

Další test se podívá na nový Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GX80. Fotoaparát nabídne 4K videosekvence, nechybí dokonce ani podpora duální stabilizace obrazu a máme zde i hledáček. To vše nám Panasonic nabídne za solidní cenu.
18.7.2016,  recenze, Milan Šurkala,  123 komentářů
Canon PowerShot G5 X: vyspělejší brácha

Canon PowerShot G5 X: vyspělejší brácha

Dnes se podíváme na další profi kompakt z dílen Canonu. Jde o PowerShot G5 X, který kombinuje 1" senzor a vysoce světelný F1,8-2,8 objektiv. Navíc potěší i výklopným dotykovým displejem a elektronickým hledáčkem.
11.7.2016,  recenze, Milan Šurkala,  43 komentářů
Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

Canon PowerShot SX720 HS: kapesní šmírování

Do dalšího testu jsme vzali překvapivě skladný kapesní ultrazoom Canon PowerShot SX720 HS, který se ale pochlubí neuvěřitelným 40× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi a dle výrobce i extrémně rychlý autofokus.
30.6.2016,  recenze, Milan Šurkala,  32 komentářů
Panasonic Lumix TZ100: luxusní ultrazoom

Panasonic Lumix TZ100: luxusní ultrazoom

Společnost Panasonic velmi ráda překvapuje a kapesní ultrazoom Lumix TZ100 je jedním z typických příjemných překvapení. V malém těle nabídne 10× optický zoom i velký 1" snímač. Umí i 4K videosekvence. Jak si povede v testu?
23.5.2016,  recenze, Milan Šurkala,  60 komentářů
Test paměťových karet SDHC a SDXC

Test paměťových karet SDHC a SDXC

Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty SanDisk a Kingston. Použity nové čtečky karet.
16.5.2016,  recenze, Milan Šurkala,  51 komentářů
Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8

Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8

Micro Four Thirds fotoaparáty už mají rozsáhlou nabídku nejrůznějších objektivů. Dnes se podíváme na lehce širokoúhlý světelný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 17mm 1:1.8. Má zajímavou konstrukci přepínání manuálního ostření.
9.5.2016,  recenze, Milan Šurkala,  4 komentáře
Karbonový stativ Rollei Compact Traveller No.1 Carbon

Karbonový stativ Rollei Compact Traveller No.1 Carbon

V další recenzi se budeme věnovat novému karbonovému stativu Rollei Compact Traveller No.1 Carbon. Hlavní výhodou je vynikající skladnost, neboť ve složeném stavu má jen 33 centimetrů a i s kulovou hlavou váží necelý 1 kg.
3.5.2016,  recenze, Milan Šurkala
Olympus M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8

Olympus M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8

Dnes se budeme věnovat dalšímu objektivu pro Micro Four Thirds systém. Jde o světelný pevný objektiv Olympus M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8, což se po přepočtu chová jako klasická padesátka. Co vše nám nabídne?
2.5.2016,  recenze, Milan Šurkala,  40 komentářů
Olympus OM-D E-M10 Mark II: podařené retro

Olympus OM-D E-M10 Mark II: podařené retro

CSC fotoaparáty od Olympusu jsou hodně populární a my se dnes podíváme na OM-D E-M10 Mark II. Ten je nejlevnějším zástupcem řady OM-D, to ale nijak zvlášť neprojevilo na jeho schopnostech. Vyzkoušeli jsme i vylepšené videosekvence.
27.4.2016,  recenze, Milan Šurkala,  13 komentářů
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake

Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ Pancake

S fotoaparáty Olympus můžete dostat i setový pancake objektiv 14-42mm EZ. Při velmi malých rozměrech i hmotnosti nabídne 3× optický zoom a elektronické zoomování vhodné např. pro videosekvence.
27.4.2016,  recenze, Milan Šurkala,  11 komentářů
Jak by fotil 160MPx full frame čip? Otestovali jsme to

Jak by fotil 160MPx full frame čip? Otestovali jsme to

Vyšší pixelová hustota zvyšuje šum, obvykle také lehce snižuje dynamický rozsah, většinou ale přinese rozlišení navíc. My jsme v praxi vyzkoušeli, jak by se projevoval 160MPx full frame snímač vyrobený dnešními technologiemi.
12.4.2016,  recenze, Milan Šurkala,  27 komentářů
Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

Nedávno se na trhu objevil nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X. Mnohé z vás jistě napadla otázka, zda je lepší volbou než velmi podobný Sony Cyber-shot RX100. Dnes se na to podrobně podíváme.
30.3.2016,  recenze, Milan Šurkala,  11 komentářů
Canon EF 40mm f/2.8 STM

Canon EF 40mm f/2.8 STM

Canon nabízí full frame pevný pancake EF 40mm f/2.8 STM. Při malých rozměrech nabídne rozumnou světelnost F2,8 a STM ostřící motorek. Objektiv jsem zatím vyzkoušeli na APS-C zrcadlovce, kde dává 64 mm po přepočtu.
9.3.2016,  recenze, Milan Šurkala,  3 komentáře
Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

Řada profi kompaktů Canon PowerShot G X se utěšeně rozrůstá a dnes se podíváme na nejmenšího zástupce v podobě PowerShotu G9 X. V malinkém těle nabídne velký 1,0" snímač s 20 MPx a světelný F2,0-4,9 objektiv.
24.2.2016,  recenze, Milan Šurkala,  6 komentářů
Canon EOS 760D: s novým srdcem

Canon EOS 760D: s novým srdcem

Dnes zabrousíme do třídy vyššího low-endu APS-C zrcadlovek. Otestujeme fotoaparát Canon EOS 760D, který přináší nový 24MPx snímač, výklopný i stavový displej. Fotoaparát jsme vyzkoušeli s 18-135mm IS STM objektivem.
10.2.2016,  recenze, Milan Šurkala,  76 komentářů
Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z)

Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z)

Systém Sony FE může využít i služeb dnes testovaného 55mm objektivu Carl Zeiss se světelností F1,8. Pojďme se podívat, jak si bude rozumět s full frame fotoaparáty Sony a zda za svou cenu nabídne odpovídající kvalitu.
4.2.2016,  recenze, Milan Šurkala
Srovnání po 6 letech, APS Samsung 14,6 MPx vs 28 MPx

Srovnání po 6 letech, APS Samsung 14,6 MPx vs 28 MPx

Dnes se podíváme, jak se projevilo 6 let, které od sebe dělí dva čipy společnosti Samsung. O kolik bude lepší 28MPx CMOS BSI senzor než starý 14,6MPx čip? Kolik EV v šumu a dynamickém rozsahu získá navíc?
18.1.2016,  recenze, Milan Šurkala,  29 komentářů