O kom píšeme nejvíce
HP (16)Kodak (13)Konica Minolta (22)Kyocera (6)Lowepro (3)Minolta (13)Nikon (82)Nokia (9)
Olympus (63)Panasonic (68)Patriot (2)Pentax (3)Ricoh (4)Rollei (4)Samsung (64)
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

Canon nabízí pro své APS-C zrcadlovky také tenký pancake s 24mm ohniskovou vzdáleností, což dává po přepočtu 38 milimetrů. Tento objektiv potěší i nízkou cenou, ale jaké budou optické kvality? To vyzkoušíme v naší recenzi.
27.4.2017,  recenze, Milan Šurkala,  1 komentář
Canon EOS 80D: příjemná inovace

Canon EOS 80D: příjemná inovace

Zamíříme do třídy vyššího mainstreamu APS-C zrcadlovek a otestujeme Canon EOS 80D s novým 18-135mm IS USM objektivem. Fotoaparát má úplně nový 24MPx senzor, vylepšený ostřící modul a rozhodně se nechce nechat zahanbit.
24.4.2017,  recenze, Milan Šurkala,  5 komentářů
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS Nano USM

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS Nano USM

Není to dávno, co Canon inovoval svůj 18-135mm objektiv a přinesl STM verzi s krokovým motorkem. Dnes se podíváme na nástupce, který přináší USM motorek, kombinovaný s technologiemi z předchozího modelu pro lepší natáčení videa i fázové ostření.
24.4.2017,  recenze, Milan Šurkala
Nikon D3400: moderní low-end

Nikon D3400: moderní low-end

V rámci našich redakčních testů se podíváme i na levnou digitální zrcadlovku Nikon D3400. Ta tvoří základ nabídky tohoto výrobce, přesto je ale vybavena moderním 24MPx APS-C čipem a byl použit i nový setový objektiv s krokovým ostřícím motorkem.
20.4.2017,  recenze, Milan Šurkala,  15 komentářů
Nikon AF-P NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR

Nikon AF-P NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR

Společnost Nikon nedávno představila nový setový objektiv AF-P NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR. Přináší novou optickou konstrukci a krokový ostřící motorek, který znatelně vylepšuje ostření v live view a zejména u videosekvencí.
20.4.2017,  recenze, Milan Šurkala
Panasonic Lumix LX15: noční borec

Panasonic Lumix LX15: noční borec

Panasonic je známý výrobou opravdu zajímavých fotoaparátů a nový Lumix LX15 papírově rozhodně nevypadá být výjimkou. Umí natáčet 4K video, má polohovatelný dotykový displej a objektiv s vynikající světelností F1,4.
10.4.2017,  recenze, Milan Šurkala,  25 komentářů
Canon EOS 1300D: starý známý

Canon EOS 1300D: starý známý

V low-endové třídě zrcadlovek od Canonu je nejlevnějším novým modelem EOS 1300D s 18MPx APS-C senzorem. Fotoaparát má nově např. bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. Jak dobře bude tato zrcadlovka ale fotit?
15.3.2017,  recenze, Milan Šurkala,  37 komentářů
Zkusili jsme: Lightroom Mobile nyní umí 16bitové HDR RAWy

Zkusili jsme: Lightroom Mobile nyní umí 16bitové HDR RAWy

Společnost Adobe vydala aktualizaci své mobilní aplikace Lightroom Mobile. Hlavní novinkou je třetí fotografický režim nazvaný High Dynamic Range. Výsledkem je HDR RAW s 16bitovou barevnou hloubkou. Podívejte se s námi na výsledky.
7.3.2017,  recenze, Milan Šurkala,  8 komentářů
Xiaoyi 42.5mm 1:1.8

Xiaoyi 42.5mm 1:1.8

Dalším setovým objektivem fotoaparátu Yi M1 je světelné Xiaoyi 42.5mm 1:1.8. Po přepočtu dává klasickou portrétní 85mm ohniskovou vzdálenost. Jak si novinka povede v testu? Dokáže ostře kreslit a vyhnout se nejrůznějším optickým vadám?
1.3.2017,  recenze, Milan Šurkala,  16 komentářů
Souboj senzorů: jaký je rozdíl mezi 4/3" a 1,0" čipem?

Souboj senzorů: jaký je rozdíl mezi 4/3" a 1,0" čipem?

Další srovnávací test se podívá na rozdíly mezi 4/3" a 1,0" čipem. Zatímco první je používán u Micro Four Thirds systému, ten druhý mají zpravidla profi kompakty. Jak moc se liší šum, dynamický rozsah a hloubka ostrosti těchto senzorů?
20.2.2017,  recenze, Milan Šurkala,  81 komentářů
Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6

Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6

K novému fotoaparátu Yi M1 se jako základní setový objektiv se zoomem dodává Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6. Dnešní recenze se podívá, jak dobrý je tento objektiv po fotografické stránce a zda bude mezi "seťáky" nadprůměrný nebo nikoli.
17.2.2017,  recenze, Milan Šurkala,  4 komentáře
Sony Cyber-shot RX100 IV (RX100M4): zase o něco lepší

Sony Cyber-shot RX100 IV (RX100M4): zase o něco lepší

Úspěšná řada kompaktů Cyber-shot RX100 zahrnuje už několik modelů, my se dnes podíváme na ten čtvrtý. Má vysoce světelný objektiv, výklopný displej a podporuje vysokorychlostní video až při 1000 fps.
14.2.2017,  recenze, Milan Šurkala,  10 komentářů
Yi M1: čínský útok na Micro Four Thirds

Yi M1: čínský útok na Micro Four Thirds

Rodina výrobců Micro Four Thirds fotoaparátů se nedávno rozšířila o čínskou společnost Yi Technology. Dnes se podíváme na její první fotoaparát M1 vybavený 20MPx senzorem. Fotoaparát umí i 4K video. Jaký tedy bude?
6.2.2017,  recenze, Milan Šurkala,  35 komentářů
Panasonic Lumix FZ2000: ultrazoom nebo profi kamera?

Panasonic Lumix FZ2000: ultrazoom nebo profi kamera?

Po dvou letech tu máme nový špičkový ultrazoom od Panasonicu. Lumix FZ2000 dostal ještě větší 20× optický zoom, přitom má stále 20MPx 1" senzor, podporu 4K videa a potěší také další optimalizace pro video včetně přítomnosti třípolohového ND filtru.
30.1.2017,  recenze, Milan Šurkala,  19 komentářů
Kompakt nebo smartphone? Co za 4500 Kč fotí lépe?

Kompakt nebo smartphone? Co za 4500 Kč fotí lépe?

Kompakty se dnes už moc neprodávají a mohou za to i stále lepší fotoaparáty v telefonech. Proto se dnes podíváme, jaké jsou mezi oběma koncepcemi rozdíly. Co umí kompakt Nikon Coolpix A300 a telefon Xiaomi Mi4C za 4500 Kč? Bude smartphone lepší nebo ne?
25.1.2017,  recenze, Milan Šurkala,  88 komentářů
Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

Nikon Coolpix A900: 4K do kapsy

Stále oblíbenou kategorii kapesních ultrazoomů rozšířil Nikon Coolpix A900, který se může chlubit 35× optickým zoomem. Má také výklopný displej a překvapí rovněž 4K videosekvencemi. Bude zajímavý i v praxi?
20.1.2017,  recenze, Milan Šurkala,  16 komentářů
Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-70mm F4 OSS (SEL1670Z)

Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-70mm F4 OSS (SEL1670Z)

V dnešní recenzi se znovu podíváme na zoomovací objektiv pro APS-C CSC systém od Sony. Dnes zamíříme ještě výše a otestujete objektiv Carl Zeiss 16-70mm s konstantní světelností F4 a optickou stabilizací.
22.12.2016,  recenze, Milan Šurkala,  12 komentářů
Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.
12.12.2016,  recenze, Milan Šurkala,  11 komentářů
Levně na eBay: ohebný stativ pro smartphony za 60 Kč

Levně na eBay: ohebný stativ pro smartphony za 60 Kč

Dnes se budeme věnovat superlevnému produktu, flexibilnímu stativu z eBay pro smartphony (Flexible Octopus Tripod). Jeho cena začíná už někde kolem 60 Kč včetně poštovného z Číny. Bude takto levný ministativ vůbec k něčemu?
29.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  8 komentářů
Nikon Coolpix A300: makrodrobek

Nikon Coolpix A300: makrodrobek

Dalším malým a levným kompaktem, na který se podíváme v našem testu, je Nikon Coolpix A300. Fotoaparát je vybaven 20MPx čipem a objektivem s 8× optickým zoomem. Nabídne Wi-Fi i ostření od pouhých 2 centimetrů.
24.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  21 komentářů
Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G)

Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G)

Pokud máte fotoaparát Sony s bajonetem E a hledáte zajímavý zoomovací objektiv pro běžné použití, patrně budete zvažovat Sony 18-105mm F4 OSS. Má příjemný zoom, konstantní světelnost F4 a elektronický zoom. Jaký bude?
22.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  38 komentářů
Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

Sony Xperia Z5 a Z5 Compact: foťme širokoúhle

Vracíme se k testům fotomobilů a začneme s nejvyššími třídami od Sony. Vyzkoušeli jsme Xperie Z5 a Z5 Compact, které mají na smartphony relativně velký 1/2,3" Exmor RS CMOS senzor a potěší i dobrá světelnost F2,0.
8.11.2016,  recenze, Milan Šurkala,  24 komentářů
Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

Panasonic Lumix G80: takřka dokonalost

Krátce po Photokině 2016, kdy Panasonic představil nový Lumix G80, přinášíme i jeho recenzi. Fotoaparát má 16MPx snímač, podporuje 4K videa včetně externího mikrofonu, technologii Focus Stacking a to zdaleka není všechno.
10.10.2016,  recenze, Milan Šurkala,  88 komentářů
Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

Rozlišení fotoaparátů se neustále zvyšuje a vyvstává otázka, zda vůbec objektivy zvládnou vykreslit tolik pixelů. Proto jsme vyzkoušeli starý objektiv Helios-44M a další na snímači, který má pixelovou hustotu odpovídající 400MPx+ full frame čipu. Vykreslí to? 
5.9.2016,  recenze, Milan Šurkala,  61 komentářů
Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

Sony A6300 (ILCE-6300): technologický extrémista

Zamíříme do dražších vod APS-C trhu a podíváme se dnes na Sony A6300, známý také jako ILCE-6300. Tento fotoaparát nabídne hybridní zaostřování, 24MPx čip s velmi detailními 4K videosekvencemi a má i elektronický hledáček.
23.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  16 komentářů
Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F3.5-5.6 ASPH. OIS

Novinkou na poli zoomovacích objektivů pro Micro Four Thirds systém je nový 12-60mm F3,5-5,6 objektiv od Panasonicu. Ten nabídne jak širokoúhlou ohniskovou vzdálenost, tak i docela příjemný optický zoom.
15.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  83 komentářů
Canon IXUS 285 HS: kamarád do kabelky

Canon IXUS 285 HS: kamarád do kabelky

Dnes po delší době zavítáme do levnější kategorie kompaktů a podíváme se na kapesní ultrazoom Canon IXUS 285 HS. Těšit se můžete na 12× optický zoom a makro ostření od 1 centimetru. Najdete zde i Wi-Fi a Full HD video.
11.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  3 komentáře
Lowepro Adventura SH 160 II

Lowepro Adventura SH 160 II

Do dnešního testu jsme vzali fotografickou brašnu Lowepro Adventura SH 160 II, která nabídne vnitřní prostor téměř 5 litrů, díky čemuž se do ní vejde docela dost věcí. Co nám nabídne za necelou tisícovku?
8.8.2016,  recenze, Milan Šurkala,  5 komentářů
Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

Panasonic Lumix GX80: ještě lepší, než jsme čekali

Další test se podívá na nový Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix GX80. Fotoaparát nabídne 4K videosekvence, nechybí dokonce ani podpora duální stabilizace obrazu a máme zde i hledáček. To vše nám Panasonic nabídne za solidní cenu.
18.7.2016,  recenze, Milan Šurkala,  125 komentářů
Canon PowerShot G5 X: vyspělejší brácha

Canon PowerShot G5 X: vyspělejší brácha

Dnes se podíváme na další profi kompakt z dílen Canonu. Jde o PowerShot G5 X, který kombinuje 1" senzor a vysoce světelný F1,8-2,8 objektiv. Navíc potěší i výklopným dotykovým displejem a elektronickým hledáčkem.
11.7.2016,  recenze, Milan Šurkala,  43 komentářů