Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - leden 2011

24.1.2011, Milan Šurkala, návod
Dnes začínáme nový cyklus článků, v kterém vám usnadníme výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kompaktů s výměnnými objektivy je novou kategorií, která se začíná čím dál více rozšiřovat. Je důležité sledovat aktuální nabídky, např. lze sehnat tělo Panasonicu GF1 za pouhých 6 000 Kč! Tak jako u zrcadlovek, i zde výběr záleží i na objektivech, které chcete používat. Zajímavou možností jsou např. fotoaparáty Olympus, které mají stabilizaci přímo v těle. Výborná kombinace je tak tělo Olympus a např. 20mm F1,7 pancake od Panasonicu, bohužel není to řešení právě levné.


Samsung NX10 (recenze)


Řada Samsung NX obsahuje tři různé modely. U základního modelu NX5 potěší, že se základním 18-55mm OIS objektivem (tedy se stabilizací) je k dispozici už za 8 tisíc korun, což je cena naprosto skvělá. Pokud vám tedy nevadí slabé rozlišení displeje a hůře použitelný hledáček (s velmi nízkým rozlišením), je NX5 velmi zajímavá nabídka.



Osobně bych doporučil spíše double kit NX10 se základním 18-55mm OIS objektivem doplněný buď o 50-200mm OIS telezoom nebo lépe o 30mm F2 pancake. Tato kombinace vás vyjde na 15 tisíc korun. I když NX10 obsahuje postarší APS-C čip, který vzhledem ke své velikosti na vyšší citlivosti už více šumí, jsou snímky stále vysoce kvalitní, což zlepšují i překvapivě kvalitní objektivy.
 
 

Panasonic Lumix G1 (recenze)


I když Panasonic Lumix G1 byl představen už před více než dvěma roky, stále má co říci. Ostatně prakticky celá řada G a GF (nikoli řada GH) má dodnes tentýž snímač jen s minimálními úpravami. Pokud vám tedy nevadí absence videa, pak G1 nabídne za příjemnou cenu vynikající elektronický hledáček (EVF), který je výborným ekvivalentem hledáčku optického, zvětšování náhledu při manuálním ostření dokonce umí některé operace udělat ještě snazšími, rovněž potěší polohovatelný LCD displej.



G1 je nabízena ještě se starším 14-45mm objektivem, který je o něco kvalitnější než novější 14-42mm varianta dodávaná s modelem G2 a G10. Za 14 tisíc získáte vynikající ergonomii a rychlost, Micro Four Thirds snímač ale přeci jen trochu více šumí. V prodeji jsou už jen poslední kusy.
 
 

Panasonic Lumix GF1 (recenze)


Lumix GF1 sice nemá hledáček jako model G1, ale nabídne zase podstatně kompaktnější rozměry. Model GF1 lze rozhodně doporučit s 20mm F1,7 pancake objektivem. Ten nabídne vynikající optické kvality při vynikající světelnosti.



S jinými objektivy je GF1 poněkud těžší na předek a nedrží se v ruce tak dobře jako modely řady G. Snímací čip Live MOS je totožný s již zmíněnou řadou Lumix G. S pancake objektivem můžete GF1 dostat za velmi pěkných 11 tisíc, samotné tělo vás pak vyjde na pouhých 6 tisíc korun!
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.