Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Fejeton: Fotograf teoretik
10.8.2011, Radek Fiala, fejeton
Kdysi jsem pro již zaniklý motocyklový server napsal článek s názvem Biker teoretik. V závěru upozorňoval na možná nebezpečí z přerodu z teoretického do praktického motorkaření plynoucí. Ještě že to nemůže být tak zlé, co se týče pojmu fotograf teoretik.
Jároslav 1 | 13.8.201115:26
Pardon, čemu tak tleskáte? Asi bych tyto stránky nechal recenzím a technice, snaha vnutit sem literaturu je zoufalá.
Odpovědět0  1
Rico (40) | 18.8.20118:52
Naopak,
je to velice fajn pro relax...
Odpovědět1  0
Rico (40) | 11.8.201116:49
Přečetl jsem jedním dechem jak FT tak BT. Napsané brilantním způsobem, který se jen tak na stránkách jak papírových tak ­"digitálních­" těžko hledá.
Jsem ­"začínající zrcadlovkář“ a musím říct, že tenhle článek naprosto vystihuje aktuální situaci na fórech. A jakým způsobem článek je napsaný, musí pobavit i čtenáře „nefotografa“. Díky za fejeton a velice se těším na další.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 11.8.20117:18
já tom nerozumím, je mi to putna, dodnes nevím na co všecky ty čudlíčky sů, např.WB je mi úplnou španělskou dědinou, jediné co sem jakš­-takš zvládl je korekce expozice kolečkem a ŽIJU, FOTÍM, BAVÍM SE.
Odpovědět1  0
Jivo (1) | 10.8.201113:14
Ja sam jsem takto prochazel fora a zjistoval co a jak. Fotil jsme hodne kvalitnim kompaktem a narazel na limity. Hloubku ostrosti jsem neresil, nepotreboval jsem ji. Ono by bylo lepsi si koupit neco levnejsiho, naucit se s tim fotit a pak to vymenit. Ale i to je investice do desetitisicu tisic. Ja predpokladal, ze koupim lepsi fotak a k tomu pak nejake tele s horsi svetelnosti.
A az teprve casem jsem zjistil co vse vlaste potrebuji ­(teda chci­) a o cemz jsem byl presvedcen, ze doky svemu jinemu zamereni to potrebovat nebudu. Az po par fotek jen tak, jsem zmenil nazor a rozsiril portfolio toho, co bych chtel fotit. Kdyz su pujdete kupovat svoje prvni auto, taky vetsina z Vas nezacne na nejake sunce, s kterou se nauci a pak se uvidi. Ja jsme o fotografovani neco vedel, a mel i hodne zkusenosti z kompaktu a nepovazoval se za teoretika. Ale i tak jsem netusil, co vse se da se zrcadlovkou dokazat.
Takze se temto dotazum nedivim. Pokud clovek setri 2roky na fotak, tak je mu to skoda dat za neco, co ma horsi to a to. Ja si hodne priplatil za telo a dodnes to beru jako rozumne reseni, i kdyz s tim typem o tridu nize by vetsina fotek vypadala stejne. Ale jde jen o tech par, ktere bych s tim asi nedokazal.
Odpovědět1  0
Rico (40) | 11.8.201116:44
Velice pekně napsané!
Odpovědět0  0
resy67 (21) | 10.8.201111:27
... je vlastně v každé Internetové diskusi. Každý si musí přebrat to důležité a podstatné, pokud to už ovšem není HARD... ;­-(
Odpovědět0  0
ivan.ml (11) | 10.8.201110:03
Jo, dobrý, taky celkem pobavilo :­) A na tý ilustrační fotce je krásně vidět, že i s drahou technikou a vybavením za hodně desetitisíců se dá cvaknout fotka, která vypadá jak z kompaktu za 3tisíce., tj. všude všechno ostrý, atd. ;)
Odpovědět0  0
Radek Fiala | 10.8.201112:39
Přesně tak, z kompaktu bude fotka stejná. Jen je pěkné, že ač je to velmi ­(!­) minoritní výřez, pořád lze z tolika mpx tisknout i na A3. Zde nikoli za účelem uměleckým ­(zbytečná clona v rámci testování objektivu­), jen jako souvstažné dokreslení vtahu úrovně techniky a radosti v libovolném oboru...
Odpovědět0  0
Iudex (1059) | 10.8.20118:44
Tak som sa celkom pobavil ­(takže asi feltón, ako má byť­). Presne rovnaký dojem mám niekedy i ja, že fotoweby sú plné teoretikov ­(nielen DM, aj iné, špeciálne to platí o ephoto.sk­), ktorí dokonale ovládajú parametre všetkých FF zrkadloviek, princíp Bayerovej masky sypú z rukáva a presne vedia, pod aký rozmer čipu je foťák sr.čka, ale ich fotografie akosi chýbajú, resp. ich fotky majú od nimi presadzovaných prísnych štandardov, ktoré umožňujú realizovať leda tak FF od Phase One, ďaleko. Takíto FT môžu odradiť mnohých začínajúcich, ktorí chcú fotiť len pre radosť. Preto netreba sa nechať znechutiť, menej teoretizovať ­(samozrejme po naštudovaní základných pojmov a princípov­) a viac fotiť.
Odpovědět4  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.