Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fotograf vyzkoušel focení portrétů s Leicou 1600mm za 2 miliony USD

6.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Fotograf vyzkoušel focení portrétů s Leicou 1600mm za 2 miliony USD
Obří objektiv Leica Apo-Telyt-R 1600mm f/5.6 je opravdu hodně drahým kusem skla. Nedávno se vydražil za 2 milionů USD. Fotograf z magazínu Silvergrain Classics ho vyzkoušel na focení portrétů.
Že jsou fotoaparáty a objektivy Leica dost drahé, to už tak nějak víme. Unikátní modely ale mohou mít ceny i v milionech EUR nebo USD. Nedávno se tak vzácná Leica 0-Series vydražila za 3,5 mil. EUR, velmi drahé mohou být ale i některé modernější objektivy jako např. Leica Apo-Telyt-R 1600mm f/5.6 z roku 2006. Ta byla prodána za cenu přes 2 miliony USD, tedy v mnoha desítkách milionů Kč. Jde o jedinečný objektiv v pravém slova smyslu, protože je jediný na světě (nepočítáme-li prototypy). Šlo o zakázkový objektiv pro šejka Saud Bin Mohammed Al-Thaniho, bývalého ministra kultury a umění v Kataru. Ten byl velkým nadšencem do fotografování (v roce 2000 založil např. fotografickou soutěž Al-Thani Awards), zemřel však ve věku pouhých 48 let. Objektiv tak zamířil do aukcí.
 
 
Jde o obrovský kus skla, má 1,2 metru na délku (1,55 metru se sluneční clonou) a váží okolo 60 kg. Není divu, že šejk měl pro focení specifický "stativ", speciální SUV, které ho vezlo. Nyní si ho mohli vyzkoušet i někteří fotografové, např. z magazínu Silvergrain Classics. Není divu, že při dané ohniskové vzdálenosti musela být modelka od objektivu opravdu hodně vzdálená, a poněvadž se s objektivem a tělem v podstatě nedalo hýbat, byla na kancelářské židli, která se dala snadno posouvat do stran a do výšky tak, aby byla v záběru. My se můžeme podívat na záběry z tohoto focení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.