Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.2.2011, Michal Srna, návod
V dnešním článku si uvedeme nejdůležitější rady a tipy týkající se fotografické disciplíny pro amatérské fotografy jako stvořené - fotografování v zoo. Až se s námi rozloučí zima, budete připraveni na lov konající se v zoo - lov poutavých fotografií.
jox (5) | 17.2.201215:57
Na trénink focení ptáků pro plzeňáky a okolní doporučuju plzeňskou ZOO.
Probíhají tam pravidelně ukázky sokolnictví. Já jsem se tam dostal při první zkoušce objektivu
Tamron 70­-300 a zrcadlovku jsem taky nevlastnil dlouho ;­-­) takže výstup není ideální.
Ale říkám pro trénink super. Příště lepší místo a zas to bude o něco lepší :­)
https:­/­/plus.google.com­/photos­/117646082240017738395­/albums­/5644488525395297793
Odpovědět0  0
Miguel123 | 15.2.201117:15
měl bych jednu otázečku. Když fotím naši kočku s bleskem, tak stihne pokaždé přivřít oči a vypadá dost divně. Fotil jsem ji jednou s cannonem 400D a to bylo ok. Teď s pektaxem k­-x to ale nejde. Je možné, že to je ve foťáku ­(blesku­), nebo je to spíš ve mně:­)
Odpovědět0  0
Michal Srna (96) | 15.2.201122:34
Ahoj, tak na tohle opravdu odpověď neznám :­) Na kočku bych vůbec neblýskal ­- očividně se jí to nelíbí :­-­) Nicméně může být blesk například silnější, tak přivře oči, ale jak říkám, do tvé kočky nevidím...
Odpovědět0  0
Germoe (82) | 15.2.201123:54
Kdysi jsem narazil na podobný problém, když jsem se pokoušel s Olympus C­-4000 fotit sýkorky v krmítku... vždy když jsem byl připravený s foťákem, tak se krmítku vyhýbaly... nakonec jsem zjistil, že jim asi vadí světélko samospouště ­(nevím, jak se to správně nazývá česky... taková červená LED­), když jsem ho zakryl prstem, tak už tak se krmítku tak nevyhýbaly... ale vzhledem k tomu, že jsem fotil bez samospouště, tak nevím, zda to světélko svítí i když se samospoušť nepoužívá, nebo co jim na něm vadilo.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 16.2.20116:35
Nema ten fotak predblesk ? To znamena ze najprv blyskne slabsie, aby zosnimal scenu a vyhodnotil odrazivost fotenych objektov, a potom o par desatin sekundy bleskne uz ­"naozaj­" aby fotku definitivne vyfotil. A kocka stihne reagovat na tento predblesk, privrie oci takze v case expozicie s hlavnym bleskom ma vzdy privrete oci.
Odpovědět0  0
Miguel123 | 16.2.201114:21
Předblesk nemá, maximálně při ostření, když je tma si přibleskne, ale to se stává jen občas. Zkoušel jsem už i bles na 2 lamelu, jenže to se zase prodlouží čas uzávěrky a obrázek je rozmazaný. Nejde mi do hlavy, že to s cannonem šlo a s pentaxem, ne:­-(
Odpovědět0  0
Busy . | 16.2.201114:43
Samotny blesk netrva viac ako milisekundu, a to proste nie je mozne aby za ten cas stihla macka zareagovat a zatiahnut zrenicky. V tom musi nutne byt nejaky iny zadrhel. Nepolaka sa macka zvuku sklapajuceho sa zrkadla ? Alebo nevyzaruje fotak ­(alebo blesk­) infracervene ziarenie obcas pouzivanie pri ostreni ­(ktore macka mozno vidi­) ? Alebo nie je v blesku nejaky menic ktory tesne pred zableskom zapisti na ultrazvukovej frekvencii, ktoru macka pocuje ?

Navrujem taky pokus: Chod blizko k macke, aby si dobre videl na jej zrenicky. Potom urob fotku bleskom, ale neustale sleduj zrenicky macky, mozno si vsimnes kedy ich macka pred bleskom zatiahne a co to mohlo sposobit ­(napr. zvuk toho zrkadla ktore sa pred expoziciou musi odklopit­).
Odpovědět0  0
janfran | 16.2.201115:34
Já bych řekl, že Kx předblesk má, protože takhle funguje focení s bleskem na automatiku snad u všech foťáků. Akorát mezi předbleskem a hlavním zábleskem nejsou desetiny, ale spíš setiny, takže je lidský mozek vnímá jako jediný záblesk. Ale už při předblesku vydá mozek pokyn k mrknutí­- takže hlavní záblesk pak musí přijít rychleji, než kočka skutečně stihne mrknout­- 400D to stíhal, Kx má tu prodlevu o něco delší a už zkrátka nestíhá. Pomoct by mělo manuální nastavení výkonu blesku, protože potom už foťák nemá důvod dělat předblesk. Ale nevim, jestli Kx vůbec tuhle možnost má. Nebo bych zapnul předblesk pro redukci červených očí, tam už je ta prodleva mezi záblesky podstatně delší a kočka by možná stihla oko zase otevřít. Případně ještě zkus tu 2. lamelu v kombinaci s manuálnim nastavením dostatečně krátkého času ­(např. 1­/100­).
Odpovědět0  0
JakubCh | 27.3.201120:59
Blbost ! Fotím našeho kocoura s externím bleskem!! Mezt a v pohodě, nevadí mu to, naopak, vyžívá se v tom, je to modelka :­). X záblesků po sobě a pohoda. A když se mu něco nezdá, hned se ozve, to mi věřte, rozmazlený je fest. Blesk mu evidetnně nevadí, je mu fuk. Pro nevěřící Tomáše, tady je odkaz : http:­/­/www.jakubchrudina.eu­/?p=2263 : Foceno s tím Metzem z tak dvou metrů maximálně..a sami vidíte jak má otevřené oči...na spoední fotce chrápe, to je snad jasné.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.