Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
14.9.2012, Milan Šurkala, aktualita
Po dlouhé době představila společnost Sony nový full frame fotoaparát SLT-A99. Nabízí nejnovější 24MPx CMOS snímač, duální fázové ostření, vynikající elektronický hledáček i odolnost vůči nepříznivým vlivům.
Pavel Matějka (1045) | 14.9.20128:13
V několika diskusích k posledním foťákům Sony jsem zachytil pochvalu, že se Sony odhodlala přejít na standardní sáňky pro blesk.

No, má standardní středový kontakt, to je fakt. Ale ta přední obruba, která skrývá řádku dalších kontaktů, moc standardní není. Asi způsob, jak vyřešit připojování i dalšího příslušenství, než jen blesku. Například k RX1
se má prodávat externí EVF.
Odpovědět0  0
riman (29) | 14.9.20129:55
To přece není vůbec na škodu, naopak to zaslouží pochvalu za šikovné řešení. Patice je kompatibilní jak se standardními ISO sáňkami, tak s propriétárním vybavením od Sony využívajícím další kontakty.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 14.9.201210:00
Spíše mohli předělat starou patici, už vidím nadšení old usera jak blahem bez sebe mezi svůj osvědčený drahý blesk a nové tělo cpe adaptér, opět zůstal jaksi uživatel zapomenut.
Odpovědět0  0
riman (29) | 14.9.201210:37
Ano, je to nepříjemné, ale stejně tak je nepříjemné, když musím rádiový odpalovač či jiné vybavení zapojovat přes redukci.

Osobně bych řekl, že z dlouhodobého hlediska je to dobré řešení. Zjednoduší to dalším výrobcům výrobu kompatibilních blesků a pro uživatele se rozšíří nabídka. A třeba i cena poklesne ­(no dobře, jsem optimista­).

Jak jsem prskal, když A77 přišla s SD kartami. Při uvedení nebyly k dispozici ­(minimálně v ČR­) rychlé SDXC karty o dostatečné kapacitě. CF byly větší, rychlejší a levnější a sám jsem jich měl několik. Nicméně dnes už mi to nevadí, SD­/XC je průmyslový standard, nabídka široká, kapacity a rychlosti vysoké a cena příjemně klesá. Z ergonomického hlediska se sice s větší CF kartou lépe pracuje, ale i s tím SD se to dá. A ušetřené místo může být při konstrukci využito jinak.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1045) | 14.9.201212:49
Výrobu kompatibilních blesků to rozhodně nezjednoduší, jen budou muset mít jiný proprietární konektor, toť vše. Takže spíš komplikace než zjednodušení. Něco jiného by bylo, kdyby měli všichni výrobci sjednocenou patici i komunikační protokoly, ale to asi mají jen Panasonic a Olympus.
Odpovědět0  0
riman (29) | 14.9.201213:35
Zdá se, že jste nepochopil, že je to zcela kompatibilní se standardní ISO paticí. Proprietární konektor by výrobce potřeboval, pouze pokud by chtěl nějakým způsobem využít rozšíření, které Sony nabízí. Pro blesk to ale není nutné.

Cituji DPreview.com: ­"The A99 becomes one of the first Sony Alphas to features a hot shoe compatible with the ISO 518 standard. In addition to the simple flash trigger contacts, there is a series or communication pins under the front lip of the shoe. This allows use with dedicated flashguns or other accessories.­"

http:­/­/www.dpreview.com­/previews­/sony­-alpha­-slt­-a99­/3
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1045) | 15.9.20128:12
Tím ISO se zřejmě myslí, že to má kostru a středový kompakt. Protože žádný z dalších kontaktů to s jinými výrobci shodný nemá. Pokud v té patici vidíte jakési ďublíky, tak se podívejte na nějaký obrázek zblízka, třeba na dpreview ­- to kontakty nejsou. Jinými slovy, budou na tom fungovat obyčejné blesky za pár stovek, systémové systémově už nikoliv, ty se budou muset překonstruovat. Pro majitele i výrobce systémových blesků to je komplikace.
Pochopte, já neříkám, že je to špatně. Já jen říkám, že to není nic univerzálního, jak se mnozí domnívají.
Odpovědět0  0
Kikapu1 (575) | 14.9.201213:22
No, já bych raději nasazoval přímo blesk, než příslušenství, spíš je to sprostá páka k nákupu nového blesku. Nevím jaké příslušenství by fotograf mohl nasazovat a doufám, že rádiové odpalování toto tělo bude umět samo o sobě, jinak by to byla sakra ostuda.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.