Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Jak přežít komerci
1.9.2011, Radek Fiala, fejeton
V dalším příběhu z edice moudra pro začátečníky zabrousíme do skutečnými umělci zavrhované, nechutně komerční sféry. Neb pokud jste investovali do své fotovýbavy nějakou tu výplatu, patrně časem nadšeně kývnete na první kšeft.
FotoZemek (919) | 1.9.201123:26
prostě ji nedělat.
Odpovědět0  0
torin | 1.9.201123:54
otazka je jeslti je na komerci neco tak hrozneho... dle me je to docela fajn zpusob jak si zafinancovat konicka.. ja od roku 05 narval do fotovybavy minimalne 400 litru.. pred rokem jsem koupil byt a zacal platit hypoteku, takze jedina moznost jak dale udrzovat investice do fotaku je ta komorce.. tak jsme se do toho loni pustil a hodilo to pres 100 litru.. letos uz pres 150... navic se diky tomu dostanu k zajimavym focenim.. treba pristi tyden mistrovstvi evropy ve volejbale
Odpovědět0  0
torin | 1.9.201111:28
ja zastavam nazor ze fotograf ­(napriklad ten svatebni­) neni az tak umelec jako remeslnik a ten by mel sve remeslo delat dobre a zodpovedne a tak aby se on sam za neho nemusel stydet.. stejne tak jako zednik, instalater nebo elektrikar.. ano rada lidi neoceni spousty uprav a hodiny stravene u PS, ale v podstate kazdej pozna rozdil mezi cvakem a dobre udelanou svatebni fotkou kduyz lezi vedle sebe. Fotograf by mel umet najit kompromis mezi pozadavkem zakaznika, cenou kterou je zakaznik ochoten zaplatit a casem ktery se fotografovi jeste vyplati do zakazky investovat. V kazdme pripade by mel fotograf odevzdat dobre provedenou praci za kterou si stoji.
Kdyz jdu fotit svatbu nejsem nervozni ani vystresovanej.. je to i proto ze mam v tasce 2x telo 2xblesk a ktomu povetsinou sadu tak 6 objektivu ­(17­-35­/2,8 24­-70­/2,8 70­-200­/2,8 35­/2 50­/1,4 85­/1,8 obcas i rybi oko a ted jsem zkousel i 200­/2 na portrety­), takze veskerou techniku mam zdublovanou ­(uz se mi stalo ze mi odesle fotak i uplne novej objektiv za 40 litru­).. prest ze nejsem profik, mam uz i nejake zkusenosti a predstavu co a jak fotit..
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 1.9.201112:18
no, klobouk dolu, to ja beru na svatbu 3 tela a taky tak 6 objektivu + blesky, takze o techniku se nebojim, ale porad jsem ve stresu... jestli nebude prset kdyz vyjdou z kostela ­(to se mi stalo nekolikrat­), kde udelat skupinove foto v pripade deste ­(kdyz se vsichni dovnitr rozume nevejdou­)... proste je porad spousta veci ktere clovek nemuze ovlivnit, ale muzou pokazit fotky... a to nemluvim o selhani karty... ale je fakt, ze znamym se to daleko snaze vysvetluje nez cizim ;o­) Mozna si to jenm moc beru ;o­)

M.
www.milanstryja.com
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 1.9.20118:12
no, tak asi to tak u fejetonu ma byt, ale je to dost kontroverzni tema. Hlavne posledni dve vety... ­"nestresujte se­" ­- foceni svatby je tezka zalezitost, je stresujici, alespon pro me, kdyz clovek chce, aby fotky za neco staly. A ta posledni veta, ze staci jen umet ovladat svou techniku, tak to taky neni tak uplne pravda, to je jen zacatek a DOBRY svatebni fotograf toho musi umet daleko vic, nez jen cvakat. Samozrejme zalezi na stylu svatby a svatebcanu, autor mozna ma stesti na ty, kterym staci kdyz fotograf chodi okolo a macka spoust, ja mam bohuzel tu smulu ze toho po me chteji daleko vic, treba zrovna v patek nevestin tatinek me pozadal o zavazani kravaty ;o­) Ale bez legrace, clovek to musi umet s lidma, uklidnit, zrelaxovat, poradit jak se tvarit­/ netvarit, umet jednat s opilymi hosty, s detmi , dirigovat 100 lidi na spolecnou fotku... je toho mnohem vic co clovek musi umet aby ziskal kvalitni fotky z KAZDE svatby za KAZDYCH okolnosti za KAZDEHO pocasi. Ja fotim v Anglii tak jeste navic musim umet anglicky ;o­)­)­) Pekny fejeton, jen s nim bohuzel nemuzu 100% souhlasit, mozna jsem jen nepochopil co tim chtel autor rict ;o­)

Milan

www.milanstryja.com
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 1.9.20119:24
Autor chtěl říct, že ty výše popsané skilly stejně nakonec ocení ­(na výsledných fotkách­) jenom velmi malá část zákazníků. Ale možná je to v GB jinak.
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 1.9.20119:49
jsem optimista, verim, ze do CR to casem prijde taky. Ono i tady v UK je silena konkurence a spousta lidi veme fotak do ruky a jde fotit svatbu a podle toho to i vypada a je fakt, ze spouste lidi to staci. Pravda take je, ze v UK je prumerna cena svatby ­- podle ruznych zdroju ?16.000 ­- 24.000 ­- coz je 430,00 ­- 650,000CZK

http:­/­/www.ukweddingbelles.com­/weddingmagazine­/budgeting­/103­-average­-wedding­-costs­-2010
http:­/­/www.compareweddinginsurance.org.uk­/articles­/average­-cost­-uk­-wedding
http:­/­/www.weddingsday.co.uk­/average­-wedding­-cost­/

To asi bude chvili trvat, nez tohle lidi utrati v CR za svatbu ;o­)­)­) Skoro bych chtel prepsat zacatek meho prispevku ­- jsem pesimista ;o)
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 1.9.201123:09
Bacha, na slovácku je běžně sto lidí na svatbě, takže ty ceny tady zas nejsou tak rozdílné, 100.000,­- není nic moc.

a fotit svatbu ? ­- trest, dřina, stres ,,A náš Pepíček by to nafotil líp,, je úplně běžnou replikou.
Odpovědět0  0
torin | 1.9.201123:57
letos jsme fotil 8 svateb, stres byl na jedne kde mi odesly sanky blesku, ale stim jsem si poradil... otrva byla take jedna, proste nic moc svatba.. zbyle svatby pro me byly zabavou, potesenim a setkanim se se zajimavejma lidma.. proste me foceni svateb bavi.. navic reakce spokojenych novomanzelu cloveka velmi potesi..
Odpovědět0  0
M.Šera | 1.9.201111:51
Myslím, že autor chtěl začátečníkům v tomto oboru říci, ať se přehnaně nestresují a hlavně ať nejsou zklamáni, když jejch snahu a spoustu práce pak nikdo neocení.
Focení svatby je skutečně docela obtížná a hlavně stresující záležitost, proto je fotím jen po známé ­(nebo alespoň známé známých­) aby bylo snazší se rozumně domluvit. Časté je např. to, že se pro fotografa nepočítá s místem v autě a jet vlatním je problém ­- fotit do poslední chvíle, pak utíkat ke svému autu, dohonit kolonu a nejlépe ji předjet aby byly fotky z vystupování nevěsty z auta, to je fakt fuška. Jednou jsem dokonce takhle zmeškal začátek hostiny ­- obřad byl na zámečku a následovalo focení v zámeckém parku. Po vyfocení skupinovek hosté odjeli na hostinu a když jsem dofotil nevěstu se ženichem, naložilo je auto a taky hned odjeli, zatímco já to měl ke svému autu skoro kilometr ....
Odpovědět0  0
torin | 1.9.201112:11
no ale ono je proc se stresovat, ono se toho da na svatbe dost pokazit a neni jak to napravit.. naopak u spousty jinych vice ci mene komercnich veci je naprava snadna ­(prodkutovka, foceni deti, klasicke atelierovky atd.. takze dle me je pro zacatecnika idealni, nafotit si par svateb jako kdyhy fotograf, zjistit co a jak a pak zkusit toho hlavniho...
PS: no vidis a ja zase beru zasadne svoje auto, protoze se nemusim spolehat na to jeslti me nekdo nekde nezapomene, jeslti prijede rano vcas, jak me odveze domu, kde zaparkuje atd.. navic davat nekomu cizumu do auta kufr s vybavou, stativ, odrazky, destniky to je uplne naprd..
Odpovědět0  0
M.Šera | 1.9.201116:03
Zatím co jsem na svatbách nezvládl nebylo vinou mojí, ale organizace svatby ­- nemohu být na dvou místech současně ani se přemístit během vteřiny někam úplně jinam. Optimální je pracovat ve dvojici, ale tenhle luxus jsem si mohl dopřát jen jednou. Na svatbu jedu vlastním autem ale pak jsem raději, když někdo dostane za úkol mě vozit ­- ideální by bylo, kdybych mé auto řídil můj vlastní řidič, ale na to ještě nikdy nikdo nekývl. Když člověk fotí, tak se často vzdálí od auta docela dost a když j němu jde, tak může leccos prošvihnout. Kompletní výbavu mám v jedné brašně pořád u sebe, stativ mám monopod na brašně a dvě odrazky házím do kufru k nevěstě.
Odpovědět0  0
Radek Fiala | 1.9.201116:05
Jen bych poznamenal, že hlavní myšlenkou nebylo rozpoutat diskuse o focení svateb, takových je jistě jinde spousty. Svatba tu byla jen jako náhodně zvolený případ. Začátečnické focení na kšeft bude častěji spíše něco daleko jednoduššího... A co se týče posledního odstavce ­- rozhodně neříkám, že stačí umět ovládat zrcadlovku ­(víme, že focení není z větší části o technice­) poznámka se spíše týkala toho, že před běžným spotřebitelem někdo s ­"velkým foťákem­" ­(nejlépe + ext. blesk­) už vypadá jako fotograf a budí přirozený respekt.
Odpovědět1  0
Václav Brabec | 1.9.20117:59
Konečně se po neuvěřitelně dlouhé době objevil na Digimanii smysluplný fejeton. Fejeton veskrze pravdivý, bohužel zveřejněný na webu kam chodí většinou oni profíci, popřípadě velmi dobře poučení a nadšení amatéři a ne nastávající novomanželé, matky dospívajících i dospělých dětí, třídní učitelky základních škol, maturanti, kteří přemýšlejí kdo jim ­"nacvaká­" fotky na tablo. Takže tady se tato pravda o úpadku české svatební, ale i jiné, fotografie mírně míjí účinkem. Chtěl bych podotknou dvě věci. Je zřejmou pravdou, že na svatbě se promrhá spousty peněz na ozdoby aut a stolů, na dorty které nikdo nejí a pak se cpou příbuzným do igelitek a na spoustu dalších věcí. Taky je je pravdou, že z manželství i po jeho rozpadu většinou zůstávají děti a svatební fotografie. Bohužel přesně ty fotografie, které nacvakal stréc Josef po třech panácích slivovice. Protože někde se prostě ušetřit musí a Josef má přece ten nové kompakt. Tak nebudem zvát ňákýho drahýho fotografa, no. Druhý podotek se týká profesionálních, nebo lépe řečeno komerčních fotografů. Když jsem naposledy viděl ve výkladní skříni jednoho nejmenovaného pardubického ateliéru ta zvěrstva, která byla vydávána za umělecké dětské portrétní fotografie, udělalo se mi fyzicky zle. A to jsem poměrně stár a už jsem toho viděl hodně. Moje choť, vynikající fotografický teoretik a kritik, dostala takový záchvat smích, že jsem ji od oné výkladní skříně musel odvést. Takže, komerční fotografové ať si zametou před vlastním prahem a amatéři, myslím ty nepoučené, nechť dají při slavnotních příležitostech prostor doopravdickým profíkům. Václav Brabec
Odpovědět6  0
M. Šera | 2.9.20118:34
Kdo je to ­"doopravdický profík­"? Z logiky věci je profesionální fotograf ten. který ji dělá profesionálně tj. je to profese, kterou živí. Bez ohledu na to, že třeba moc dobře fotografovat neumí. Je to takové zmatení pojmů. Samozřejmě rozumím, co jste tím chtěl říci, ale dovolte ještě malou poznámku k těm zvěrstvům ve výkladní skříni. Před lety jsem taky fotil děti ale po neblahých zkušenostech jsem to taky omezil na známé a známé známých. Když jsem řekl, že na to budu potřebovat minimálně půl dne, byli rodiče v těžkém šoku. A když jsem odevzdával fotky, dostali druhý, protože holčičky se nepodobaly malým princezničkám a kluci mladým gentlemanům, jak si představovali. Pro spoustu rodičů jsou nastrojené děti před drapérií či namalovaným romatickým pozadím vrchol umění a přesně tak je chtějí na fotce mít, aby se mohli pochlubit tetičkám, babičkám, pratetičkám, prababičkám ....
Odpovědět2  0
torin | 2.9.20119:09
profesionalni fotograf ­- tusim ze dle asiciace profesionalnich fotografu je to clovek jenz ma alespon polovinu prijmu prave z fotograficke cinnosti.. takze presne tak jak rikate, je to clvoek fotografii se zivici.. o kvalite jeho fotek a rozsahu jeho fotovybavy to nic nerika.. to jen na diskuzich si hromada lidi mysli ze kdyz ma nekdo tele za 100 litru takej to profik.. ale on to muze byt jen nadseny amater
Odpovědět0  0
Václav Brabec | 2.9.20119:20
Máte pravdu. I ­"amatér­" poučený a nadšený dokáže zhusta vyfotit lepší fotografie než profesionál. Přikláněl bych se k anglickému dělení a to na fotografy komerční, tudíž fotografií se živící a nekomerční. Protože komerční fotograf mnohdy není profíkem v pravém smyslu slova. A pokud je, čest a sláva jemu.
Odpovědět0  0
M.Šera | 2.9.20119:37
Před mnoha lety jsem měl kamaráda, kterého fotografování v podstatě nezajímalo a neměl ani vlastní foťák. Ale když mu ho občas někdo půjčil, tak vycvakl pár fotek a mě nad jeho snímky doslova a do písmene spadla brada. Přemlouval jsem ho, ať se fotografii věnuje, že má talent od boha, ale jeho to prostě nebavilo ­- jen když měl na to náladu a tak od kohokoliv půjčil jakýkoliv foťák a udělal pár snímků, které dokonale vystihovaly atmosféru. Pak vážně onemocněl a ztratil zájem úplně, od té doby nevyfotil jediný snímek :­-(
Odpovědět0  0
M.Šera | 2.9.20119:25
Měl jsem tělo za 200 litrů a když jsem ho vytáhl, tak skutečně vzbuzovalo náležitou úcu :­-­) zejména když jsem na něj nasadil 70­-200­/2,8. Pak jsem dostal zánět šlach a musel jsem přejít na co nejlehčí foťák a objektivy. Občas skutečně zaznamenám zklamání přihlížejících, že z brašny nevytáhnu obrovskou obludu ale foťák běžné velikosti. Asi si budu muset sehnat kašírovaný grip ;­-)
Odpovědět0  0
torin | 2.9.20119:47
tak tim si ted prochazim... 6 mesicu lecim tenisovej loket kterej jsem si uhnal tahanim tezky fototechniky... a pres pristi tyden se chystam fotatit s 400­/2,8 tak doufam ze mi ruka neupadne.. jinak me asi ceka v budoucnu porizeni kompaktu :­-­).... PS: kdyz vytahnu 200­/2 s konvertorem, tak ­"davy­" rozestupuji a nemam problem fotit na vetsine akci kde by me s ­"amatarskou­" vybavou okamzite vyhodili
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 6.9.20116:05
Absolutně s vámi souhlasím, profesionál totiž pracuje tak, aby uspokojil ZÁKAZNÍKA.
Ten, rozhoduje co je dobré, co je moderní, co zaplatí.
Ostatní si se svými soudy mohou tak akorát zaplatit a očekávat za své peníze práci podle svých představ, pokud je dokážou vůbec definovat. ­/předem­/.
Kunšaft to chce, kunšaft to má mít. kunšaft to dostane. ­- tečka.
fotozemek.cz
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.