Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak si vybrat kompakt: snímací čipy

27.5.2010, Milan Šurkala, článek
Téma tohoto měsíce je věnováno kompaktům. V dnešním článku se podíváme, jak si vybrat ten pravý, resp. jak z výběru hned vyloučit ty horší. Zkusíme si rozebrat některé z mýtů digitální fotografie a podívat se, zda jsou vůbec pravdivé nebo nikoli.
Kapitoly článku:
  1. Jak si vybrat kompakt: snímací čipy
  2. CMOS nebo CCD? A co Super CCD?
  3. Rozlišení, velikost čipu, technologie, závěr

Rozlišení, velikost čipu, technologie. Mají největší vliv?


Nyní si ukážeme ještě jednu zajímavost. Už víme, že je dobré mít velké pixely. Ty dosáhneme větším čipem nebo menším rozlišením, případně obojím. Technologie čipů také mohou promluvit do výsledku. Ale pokud je něco opravdu velmi důležité, je to zpracování obrazu. Můžete mít Super CCD EXR, CMOS BSI nebo Super HAD CCD, pokud bude fotoaparát obraz špatně zpracovávat, jsou všechny jeho technologie na nic.


1/2,33" čip s 12 megapixely


také 1/2,33" čip s 12 megapixely

Sami vidíte, že technologie čipu a rozlišení je jen takovým základním vodítkem. Obě fotografie byly pořízeny pomocí fotoaparátů s malým 1/2,33" CCD snímačem a rozlišením 12 megapixelů. Kvalita snímků je ale diametrálně odlišná. Na co musíte dávat skutečně pozor, je zpracování obrazu. A to se bohužel z technických údajů nedočtete. K tomu zde máme recenze jednotlivých přístrojů.


Závěr


Vzhledem k poměrně velké uniformitě na trhu snímacích čipů si je většina kompaktů podobná jako vejce vejci. Ukázali jsme si, že vysoká hustota pixelů způsobuje vyšší šum, což většinou výrobce vede k silnějšímu odšumování. To má za následek úbytek detailů. Chcete-li detailní fotografie, je dobré paradoxně volit modely s menším rozlišením, u kterých je pravděpodobnost slabšího odšumování, případně je dobré volit výrobce, kteří umějí odšumovat, resp. neodšumují tak moc.


Panasonic LX3 ukázal, že s malým rozlišením a velkým čipem, byť obyčejným CCD, se dají dělat divy

Poměrně dobré (tj. neagresivní) odšumovací algoritmy mívá Panasonic a Canon, naopak velmi silné odšumování má u většiny modelů Olympus a dnes i Nikon. Dokonce jsme si ukázali, že 12MPx a 14MPx kompakty mají v některých případech kvůli zbytečně silnému odšumování dokonce tak málo detailů, že se jim mohou rovnat fotoaparáty s rozlišením jen pouhých 3 nebo 4 megapixelů. Pokud jde o rozdíl mezi CCD a CMOS BSI, případně speciálních verzí CCD, pak je téměř jedno, co zvolíte. Každý má své pro i proti.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.