Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.6.2006, Roman Pihan, článek
V tomto díle seriálu si povíme o dalších důležitých vlastnostech digitálních fotoaparátů a sice paměťových kartách, napájení, bateriích a možnosti filmování.
libich1978 (695) | 25.1.202119:30
Nicméně pokud je nepoužíváte a vybijí se, trpí velkým samovybíjením a destrukcí, tak jsou na nic. Li­-Ion sice také slábnou s časem, ale většinou těch 2­-4 roky vydrží a pak jsou mnohem stabilnější v napětí a všem a nezradí s teplotou tolik a v jiných věcech jako NiMH, takže dnes už prefuruji spíše ty a s ohledem na nenáročnost použití a údržby se ve výsledku vyplatí i více.
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 3.7.20066:20
Dobrým kompromisem je podle mě napájení tužkovými články se šachtou pro baterky uzpůsobenou tak, že do ní jdou vložit baterie CRV3. Pak je možné používat Li­-Ion akumulátor velikosti CRV3 místo každých dvou tužkovek a v případě nutnosti koupit alkalické články v nejbližším obchodě.

Pokud necestujeme do míst, kde můžeme mít problém s dobíjením, jsou v současné době Li­-Ion akumulátory absolutně nejlepším zdrojem energie pro digi.
Odpovědět0  0
Petr Hájek (53) | 3.7.200611:00
Jako největší zádrhel podobné věci vidím její cenu ­(zákazník může mít za stejný peníz cca 8 NiMH akumulátorů kapacity 2300 mAh­) a v řadě druhé, kapacita 1300 mAh u LiIon CRV3 není ZASE až tak zajímavá ani pokud věříme řečem výrobců o ­"reálné­" kapacitě 2500 mAh.

Mimochodem, i po jednom měsíci od plného nabití mají NiMH články stále cca 70 % energie.
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 3.7.200620:13
Li­-Ion mají lepší vybíjecí charakteristiky, navíc trochu větší napětí umožňuje napájet foťák na takovém stupni vybití, kde to už NiMH dávno nezvládají. Vsadím se, že s 1300 mAh Li­-Ion se dá udělat stejné nebo větší množství fotek, než s 2300 mAh NiMH. Všiml jste si někdy, jaké kapacity mají Li­-Ion akumulátory pro foťáky? Kapacity mezi 700 a 1100 mAh jsou úplně běžné.

Po měsíci od nabití mají Li­-Ion ještě stále 90­-95% energie. S Li­-Ion prostě přijdete z focení, dobijete a vrátíte je do foťáku. NiMH musíte nabíjet PŘED focením, jinak máte z 2300 mAh třeba 1700 mAh. Operativnost je taky důležitá vlastnost.

S cenou máte samozřejmě pravdu. A pokud je přístroj na 4 tužkáče, znamená použití CRV3 aku dvojí nabíjení akumuátoru. Taky nevýhoda.
Odpovědět0  0
Jiří Mareček | 5.1.200712:54
No, každému vyhovuje asi něco jiného. Mě vadí nižší životnost Li­-Ion. Kromě toho mám kolem sebe už spoustu přístrojů na AA články. Nikdy bych nevyšel fotit bez náhradních nabitých článků ­(kromě těch, které už ve foťáku jsou­), takže i u Li­-Ion bloků bych je stejně musel vyměňovat. A s poklesem kapacity u NiMH nemám u značkových článků zdaleka tak špatné zkušenosti jako Vy. Dokonce i udržovací proud většiny nabíječek je u těch, které používám já ­(GP, SANYO­), o hodně větší, než by musel být, takže je v nabíječce nenechávám. A nakonec i cena Li­-Ion, zvláště speciálů u některých foťáků, je prostě nehorázná. U NiMH se také příliš nevyplatí honba za největší kapacitou. Většinou mají články s velkou kapacitou nižší proudovou zatižitelnost nebo se trvanlivost velkými proudy ve foťáku neúměrně zkracuje.

Provozně nejlepší jsou články kolem 1800 mAh. Sice jich musíte mít víc, ale to s ohledem na citované okolnosti vůbec nevadí. Uvedené uspořádání považuji za úplně nejoperativnější ­(štve mě třema MPčkový přehrávač, do kterého se vejde jenom jedna AAA ­- předelám si ho na AA :­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.