Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panoramatická fotografie snadno a rychle

11.10.2010, Michal Srna, návod
Rychlé a jednoduché pořízení panoramatické fotografie pouze s fotoaparátem, stativem a SW, který je k dispozici zadarmo. Pokud jste panorama nikdy nevyzkoušeli kvůli komplikovanosti celého procesu, je článek určen přímo vám - začátečníkům se základní výbavou.
1. Požadavky na fotoaparát

Panoramatická fotografie se dá pořídit jakýmkoliv fotoaparátem počínaje nejlevnějšími kompakty a digitálními zrcadlovkami konče. Pro pohodlné snímání a následné bezproblémové slepení fotografií však doporučuji fotoaparát, který umožňuje alespoň manuální režim nastavení expozice z důvodu shodného exponování všech fotografií, které budou tvořit panorama.


Manuální režim nastavení expozice se vám bude hodit

Fotoaparát by měl být vybaven i závitem pro stativ, jenž považuji za důležitý pro bezproblémové pořízení panoramatu. V tomto směru by však neměl být problém ani u kompaktů, které jej většinou obsahují. Nespornou výhodou je i podpora ukládání snímků do formátu RAW. Pokud to váš fotoaparát neumožňuje, jde to i bez něj, ale lepších výsledků dosáhnete při použití RAWu, zejména při vyrovnávání expozice všech fotografií tvořících panorama.


2. Stativ - tripod

Panorama je samozřejmě možné vytvořit i bez stativu, stativ ale celý proces usnadní a zkvalitní. Výhody použití stativu poznáte ve chvíli, kdy budete slepovat jednotlivé fotografie - díky němu máte jistotu, že při snímání rotuje fotoaparát kolem neměnného bodu a zůstává ve stejné úrovni. Pokud by tomu tak nebylo, panorama by šlo možná slepit, ale muselo by se o mnoho více oříznout z důvodu nestejné výškové úrovně. A to nehovořím o lepší ostrosti snímků při použití velké hloubky ostrosti a s tím spojených delších expozičních časech.

Při panoramatické fotografii je kladen i velký důraz na pevnost stativové hlavy a možnost ji zaaretovat tak, aby fotoaparát zůstal podél jedné osy zcela nehybný.

Že žádný stativ nemáte? Podívejte se na náš článek Stativ - nejlepší přítel fotografa. Možná vás přesvědčí, že stativ využijete nejen na panoramatickou fotografii.


3. Panoramatická hlava (volitelně)

Na jednodušší panoramata, kdy fotografujete např. krajinné celky, které jsou daleko od fotoaparátu a žádný objekt neleží výrazně v popředí, není panoramatická hlava nezbytná. Veškeré zde popisované postupy budou pouze za použití stativu s klasickou hlavou. Nicméně je dobré porozumět, jak panoramatická hlava funguje. Budete vědět, s jakými problémy se můžete potýkat v případě fotografovaní bez ní a za jakých situací.

Její funkcí je zajistit, aby nedocházelo ke vzniku paralaxy, kdy otáčením fotoaparátu mění objekt v popředí svou polohu vůči objektům v pozadí. Tento jev poté způsobuje nepřesnosti při slepování fotografií a je těžko odstranitelný.

Vznik paralaxy je způsoben tím, že osa otáčení fotoaparátu leží jinde než v centrálním bodě vstupní pupily objektivu (no-parallax point, někdy ne zrovna přesně označovaný jako nodální bod). V tomto bodě se sbíhají paprsky světla před tím, než jsou usměrněny na rovinu obrazového snímače.

Úlohou panoramatické hlavy je umístit tento bod nad osu otáčení tvořenou stativovým šroubem. Klíčovým procesem využívání panoramatické hlavy je právě nalezení centrálního bodu vstupní pupily objektivu. Postup nalezení tohoto bodu je někdy značně náročný a každý si jej může v případě potřeby vyhledat sám - Google: Nalézt nodální bod.


Panoramatická hlava umístí střed rotace do centrálního bodu vstupní pupily objektivu
zdroj (podkladový snímek): novoflex.com


4. Vodováha (volitelně)

Vodováha není zdaleka tak důležitá jako stativ či panoramatická hlava. Celý proces fotografování a následné slepování snímků však zase trochu ulehčí. Osobně se mi osvědčila vodováha zabudovaná přímo ve stativové hlavě a tripodu. Pokud jimi váš stativ nedisponuje, máte možnost dokoupit malou vodováhu pro zasunutí do sáněk blesku za cenu kolem 200 Kč.

Samotný fotoaparát nemusí být při tvorbě rovinného panoramatu ve vodorovné poloze. Je to logické - pokud stojíte pod vrcholky hor a chcete pořídit jejich rovinné panorama, asi těžko budete mít fotoaparát namířený vodorovně se zemí. Měl by být však vodorovný ve směru, kterým provádíte rotaci, jinak bude výsledné panorama klesat, či stoupat a budete muset provést ořez, kterým se připravíte o část panoramatu.

Důležité je též vodorovné vyrovnání tripodu, ten by měl být vždy zcela rovně a k tomu může napomoci vodováha zabudovaná přímo v něm. Ideální kombinací je tedy vlastnit jak tripod, tak stativovou hlavu s vlastními vodováhami.

Jediný případ, u kterého musíte mít fotoaparát paralelně s horizontem, je válcové 360° panorama. V ostatních případech doporučuji hlídat zejména vodorovnost tripodu.


Vodováha zabudovaná přímo ve stativové hlavě (vlevo), vodováha do sáněk blesku (vpravo)
zdroj (vodováha do sáněk blesku): geekalerts.com


5. Dálková spoušť (volitelně)

Další drobností pro zpříjemnění pořizování panoramatické fotografie je dálková spoušť (drátová či IR). Jelikož budete snímat několik fotografií za sebou, je důležité, aby byly pořízeny v co nejkratším časovém intervalu (mohlo by dojít během snímání k výrazné změně pozice pohyblivých objektů či světelným změnám). Dálková spoušť vám k tomu napomůže.

Veškerá nutná teorie byla probrána, fotovýbava a příslušenství vhodné pro panoramatickou fotografii též, proto nezbývá nic jiného, než vzít fotoaparát a stativ do ruky a vyrazit na snímání větších celků technikou panoramatické fotografie. K tomu se vám budou hodit cenné rady, jež si probereme v následující kapitole.