Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panoramatická fotografie snadno a rychle

11.10.2010, Michal Srna, návod
Rychlé a jednoduché pořízení panoramatické fotografie pouze s fotoaparátem, stativem a SW, který je k dispozici zadarmo. Pokud jste panorama nikdy nevyzkoušeli kvůli komplikovanosti celého procesu, je článek určen přímo vám - začátečníkům se základní výbavou.
V následujících dvou kapitolách se budeme zabývat méně akční částí tvorby panoramatického obrazu, jež bude probíhat pouze za monitorem PC - slepíme pořízené fotografie do jednoho celku. Pro tento účel jsem zvolil "program" Hugin.

Mnoho lidí jej chválí, ale zároveň mnoho lidí bylo od něj odrazeno posledními verzemi. Ty již v základu neobsahují nástroj pro detekci kontrolních bodů, který je náročné získat v binární (spustitelné) formě. Někdo zase vytýká Huginu spoustu různých nastavení, která překračují jejich hranici trpělivosti. Přitom je v základu tak jednoduchý.


Hugin se představuje


Často je pojmem Hugin označován celý program - Hugin tvoří pouze grafické uživatelské rozhraní (GUI) pro tzv. Panorama Tools, což je balíček volně šiřitelných programů a knihoven pro slepování obrazů. Hlavní výhodou Huginu je, že ho můžete používat zcela zdarma, jelikož je dostupný jako open-source.


Pokud porozumíte základům Huginu, získáte zadarmo velmi silný nástroj pro tvorbu panoramat
zdroj: commons.wikimedia.org

Hugin slouží jako uživatelsky přívětivé "klikací" prostředí pro různé nástroje ovládané příkazovou řádkou. Mezi stěžejní bloky pro tvorbu panoramatického obrazu v prostředí Hugin patří zejména tyto nástroje:

  • autopano-sift, autopano-sift-C, panomatic, autopano - pro nalezení kontrolních bodů a korespondence mezi nimi (kontrolní body jsou body ve dvou geometricky odlišných obrazech, které označují stejné místo - například vrchol věžičky, shodné hrany...). Detekce kontrolních bodů a navázání korespondence mezi nimi je klíčovou částí tvorby panoramatického obrazu, jelikož nám řekne, kde a jaké body se musí na dvou sousedních fotografiích překrývat.
  • nona - slouží k přemapování vstupních fotografií a vytvoření výstupních, které budou již pouze prolnuty.
  • enblend, enfuse - nástroje pro bezešvé (hladké) prolnutí přemapovaných obrazů

Více o Huginu zatím nepotřebujete znát a můžeme přejít k jeho stažení a instalaci.


Stažení a instalace Huginu


Hugin lze získat přímo z webových stránek hugin.sourceforge.net. Je k dispozici pro Windows (kompatibilní se všemi verzemi), Linux (Unix) i Mac OS X v několika jazycích včetně češtiny.

Všechny verze naleznete zde. K dispozici je i Hugin 2010.2.0, instalátor pro Windows však není.

Samotný proces instalace se neliší od jiných programů a zvládne jej během pár minut každý. Stačí vše pouze odklikat a ponechat veškerá nastavení tak, jak jsou předem definována.


Instalace Huginu se nijak neliší od jiných programů - vše stačí pouze odklikat...

Po instalaci se vám na ploše pravděpodobně vytvoří sada několika ikon - všechny můžete smazat a ponechat pouze tu s názvem Hugin (vytvoření ikon můžete zrušit i během instalace).

Tím však příprava Huginu ještě nekončí. V instalačním balíčku není z důvodu patentních omezení přítomen nástroj pro detekci kontrolních bodů Autopano-sift-C. Sehnat jeho binární formu není lehké, jelikož je dostupný pouze jako zdrojový kód, který musí být zkompilován. Již zkompilovanou verzi si můžete stáhnout zde:
autopano-sift-c.rar
Archiv stačí pouze rozbalit a samotný soubor autopano-sift-c.exe zkopírovat do složky Huginin, která se nejčastěji nachází na těchto pozicích:

  • C:Program Files (x86)Huginin
  • C:Program FilesHuginin

Tím je instalace Huginu dokončena a měl by být plně funkční.


Rady pro předzpracování fotografií


Ještě než se pustíme do samotného slepování Huginem, rád bych zmínil dvě základní pravidla pro upravování nasnímaných fotografií před slepováním, která nesmí být porušena. Pokud budete slepovat panorama přímo z nasnímaných fotografií ve formátu JPEG bez jakýchkoliv úprav, můžete tuto podkapitolu přeskočit.


1. Fotografie musí obsahovat EXIF informace

EXIF data se ukládají při pořízení každé fotografie a nesou např. informaci o použité cloně, expozičním čase či ohniskové vzdálenosti. Právě poslední z nich je velmi důležitá pro slepování panoramatických obrazů a Hugin si sám díky informaci o ohniskové vzdálenosti vypočítá zorné pole. Pokud provádíte před slepováním jakékoliv úpravy těchto fotografií, dbejte na to, abyste při ukládání snímků tato data neztratili (při ukládání jde u většiny programů zvolit, zdali chcete Metadata/EXIF zachovat).

Pokud nevíte, jak ověřit, zdali jsou EXIF informace ve fotografii přítomné, nelamte si s tím hlavu - Hugin vás upozorní, že data chybí. Zmiňuji to zde pouze proto, abyste pak nebyli překvapeni a věděli, v čem tkví problém.


2. Na všechny fotografie aplikujte stejné úpravy

Druhým pravidlem pro následné bezproblémové slepení fotografií je aplikovat na všechny fotografie stejné úpravy. Toto se týká zejména případu, kdy fotografujete do RAWu a fotografie následně vyvoláváte v PC - vytvořte si např. univerzální konverzní profil pro dané snímky a ten poté aplikujte na všechny fotografie.

Jestliže upravujete JPEG fotografie, provádějte též na všech fotografiích stejné změny. Výjimkou je pouze případ, kdy nějaká fotografie z panoramatu vypadá tmavší/světlejší a chcete ji pouze jasově srovnat s ostatními. Při dodržení postupu snímání manuálním režimem expozice v předchozí kapitole by se to však nemělo stávat často.

S Huginem jste seznámeni, máte jej nainstalovaný a víte, jaké dodržovat zásady při zpracování fotografií. Můžeme tedy přejít ke slepování fotografií krok za krokem pro úplné začátečníky.