Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone SE: kompaktní silák

9.5.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším redakčním testem projde jeden z nejmenších smartphonů dneška, Apple iPhone SE. Ten má 12MPx fotoaparát, který v některých aplikacích umí i fotit do RAWu. Nechybí podpora 4K videa a nadprůměrných zpomalených videosekvencí.

Optický a digitální zoom


Jako většina telefonů, ani iPhone SE nemá optický zoom. Digitální zoom končí na 3násobku, což je myslím rozumné. Je to už dost velké přiblížení, nicméně na sociálních sítích to ještě nebude vypadat vyloženě špatně.




expoziční čas 1/398 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je středně širokoúhlý. Pojme toho celkem dost, na architekturu to ale občas nebude stačit. Detaily jsou celoplošně solidní, místy se akorát tráva trochu více rozmývá.




expoziční čas 1/405 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm + 3× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



V menších rozlišeních jsou přiblížené snímky použitelné, nicméně to hovoříme o méně než 1 megapixelu. I při něm je už interpolace dost vidět.




expoziční čas 1/1131 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Z hlediska objektivu perfektní výsledek, kresba je ostrá až do rohů. Musíte však počítat s odšumováním, které rozmývá např. trávu. Ta nevypadá úplně nejlépe.




expoziční čas 1/1148 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm + 3× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



3× digitální zoom znovu přiblíží scénu a dá poněkud větší pocit univerzálnosti, pořád jde ale jen o zvětšený výřez, tedy nic navíc. V plném rozlišení je kresba poněkud rozpitá a digitálnímu zoomu bych se spíše vyhýbal, případně bych jej nepoužíval na maximum. To na sociální sítě totiž postačí.


Měření rychlosti


Test rychlosti proběhl tak, jak telefon je, tedy s jeho vnitřní pamětí. Nebyla použita žádná paměťová karta, neboť ta není podporována.
  • První snímek - 2,05 sekundy (ze zamčeného telefonu)
  • Snímek bez namáčknutí - 0,3 až 0,35 sekundy
  • Snímek bez namáčknutí s hardwarovou spouští - 0,45 sekundy
  • Prodleva mezi snímky - 0,45 sekundy
  • Sekvenční snímání - 10 fps

Rychlost telefonu je velmi dobrá. K fotoaparátu se dostanete velmi rychle, zamykací obrazovku totiž stačí stáhnout zprava doleva a zapnete fotoaparát, aniž byste telefon museli odemykat. Pokud už je telefon odemčený, lze zespoda táhnutím vytáhnout ovládací centrum a tam máte rovněž ikonku fotoaparátu pro jeho rychlé zapnutí. Rychlost ostření je solidní, i když není nejrychlejší.


Scénické, barevné a další režimy, vyvážení bílé


Zde se podíváme na barevné ladění, které telefon nabízí pro úpravu snímků (umělecké režimy).



bez efektu



mono




tónový




noir




vyblednutí




chróm




proces




přetisk




instantní



Tyto efekty se ukládají jen ve formě přídavných souborů, původní fotografie tedy zůstává nedotčena a kdykoli se můžete vrátit ke snímku bez efektu.


Panorama


Apple iPhone SE nabízí také funkci snímání panoramat, která může vyfotit až 63MPx snímek. Velkou výhodou tohoto režimu je nicméně to, že není třeba dotočit maximální podporovaný úhel, ale tlačítkem se dá snadno ukončit focení panoramat a nemusí tak vzniknout dlouhá nudle. V podstatě takto můžete nasimulovat širokoúhlejší objektiv. Pouze otočíte telefon na výšku a nasnímáte krátké panorama. Musíte ale počítat s tím, že takový snímek už nebude mít rektilineární perspektivu.




expoziční čas 1/605 s, clona F2,2, citlivost ISO 100, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Tento snímek má hodně přes 60 megapixelů (16×4 tisíce pixelů). Nepočítejte s detaily na úrovni fotografií, ale kvalita je přesto skutečně dosti dobrá bez skládacích artefaktů.




expoziční čas 1/1012 s, clona F2,2, citlivost ISO 25, ohnisko 29 mm, klikněte pro zvětšení



Tady je dobře vidět jiné zkreslení, které dostáváte u panoramat. Linie jsou lehce zubaté, nicméně stále jde o jedno z nejlepších, ne-li nejlepší skládání, které u dnešních přístrojů najdete. Problémem u panoramat je akorát to, že u nich nelze pracovat s korekcí expozice.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.