Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ DC T800: dotykový displej levně

4.6.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
I přes nižší cenu nabízí nový stylový kompakt BenQ DC T800 nezvyklý dotykový LCD displej. V dnešním testu se podíváme, zda to bude stačit k tomu, aby výrazně zaujal, nebo zda ve své třídě nijak zvlášť nevynikne.
Abyste mohli sami posoudit kvality či nekvality fotoaparátu, můžete se podívat na několik ilustračních snímků včetně jejich verzí v plném rozlišení.


expoziční čas 1/200 s, clona F5,8, citlivost ISO 80, ohnisko 65 mm, klikněte pro zvětšení

Stejně jako u jiných fotoaparátů testovaných s tou scénou, i zde je na šedých plochách velmi dobře patrný šum a to i přes použití citlivosti ISO 80. Míra detailů vypadá být v pořádku, ale v plném rozlišení snímek není příliš pěkný. Obloha je viditelně přepálená.


expoziční čas 1/250 s, clona F6,5, citlivost ISO 80, ohnisko 77 mm, klikněte pro zvětšení

Míra šumu je u této fotografie velmi zvláštní. Zatímco na šedých plochách se objevují poměrně znatelné barevné rozdíly, obloha je modrá, jasové rozdíly jsou minimální a barevný šum je zde méně patrný.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 37,5 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek se fotoaparátu celkem povedl. Odhlédnu-li od naprosté ztráty kresby pampelišky, nabídne fotografie slušné detaily a malou míru šumu. Téměř celá fotografie je zelená a jak potvrdily testy šumu, zelenou barvu zpracovává fotoaparát poměrně dobře.


expoziční čas 1/200 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 93 mm, klikněte pro zvětšení

Tato fotografie je lepším standardem fotoaparátu. Není zde ani tolik výrazný šum, ani detaily na tom nejsou nejhůře. Obojí by sice mohlo být i lepší, ale jinak je tato fotografie jedna z těch kvalitnějších co se týče možností fotoaparátu a ne fotografa jako tvůrce.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 37,5 mm, klikněte pro zvětšení

Tato fotografie vypadá na počítači mnohem lépe než původně na fotoaparátu. Tráva vypadá trochu rozpitě, ale jinak se fotoaparát snažil a celkem to vyšlo.


expoziční čas 1/250 s, clona F2,7, citlivost ISO 80, ohnisko 37,5 mm, klikněte pro zvětšení

Expozičně těžká fotografie, velmi světlá obloha a panelový dům ve stínu. Spodek je tedy docela tmavý, ale jinak je to v rámci možností docela dobré.


expoziční čas 1/80 s, clona F2,7, citlivost ISO 80, ohnisko 37,5 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se ukazuje poměrně slabé makro, žádný pořádný detail kapky prostě nedostanete. Musíte být dost daleko na to, aby zaostřil na danou vzdálenost. Pokud budete blíže, zaostří přes sklo na pozadí.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,7, citlivost ISO 100, ohnisko 37,5 mm, klikněte pro zvětšení

Snížená viditelnost se hned projevila výraznějším barevným šumem i na poměrně nízkou citlivost ISO 100. Bohužel jsou rovněž vidět další chromatické chyby, okraje číslic jsou na pravé straně fialové, na levé pak zelené.


expoziční čas 1/60 s, clona F4,6, citlivost ISO 1600, ohnisko 93 mm, klikněte pro zvětšení

Nedá mi to a přidávám ještě jednu fotografii, když zapnete funkci S.S.F nebo necháte zapnuto ISO 1600 jako v tomto případě. Fotoaparát pak nastaví vyšší saturaci a tím ještě více vyleze barevný šum, který velmi výrazně degraduje obraz jak po stránce barevné, tak po stránce ostrosti.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.