Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ DC T800: dotykový displej levně

4.6.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
I přes nižší cenu nabízí nový stylový kompakt BenQ DC T800 nezvyklý dotykový LCD displej. V dnešním testu se podíváme, zda to bude stačit k tomu, aby výrazně zaujal, nebo zda ve své třídě nijak zvlášť nevynikne.
BenQ DC T800 má být spíše módním doplňkem se zajímavým ovládáním. To se výrobci povedlo, za solidní fotoaparát se ale bohužel model T800 považovat nedá. Začněme však nejprve pozitivně.

Na fotoaparátu se mi líbil pěkný a tenký design, jasně červená barva mu skutečně dobře sedne. Z fotografických vlastností toho však mnoho nepotěší. Poměrně dobře fungovalo automatické nastavení expozice a fotoaparát pořizoval také poměrně pěkné snímky portrétů s bleskem. Přímo nadšen jsem byl z ovládání pomocí LCD displeje. Tlačítka jsou veliká, takže není problém se do nich trefit, navíc fotoaparát umožňuje některé části menu přizpůsobit si dle své libosti, což je výborný nápad. Tím je ale bohužel výčet dobrých vlastností asi u konce.



Výčet těch negativních bude patrně trochu delší. Fotoaparát velmi dlouho ostří a potřebuje poměrně velký odstup od fotografovaného objektu, makro je zde na detaily jen těžko použitelné. Celkově je celý fotoaparát dost pomalý, je zde spousta nevysvětlitelných prodlev, které zbytečně zdržují. Výdrž baterie také nenadchne. Téměř dokonalé ovládání pomocí LCD displeje trochu sráží na zem fakt, že zde chybí tlačítko "Zpět" a je nutno mačkat tlačítko umístěné na fotoaparátu. Tyto přechody ruky LCD displej - fotoaparát - LCD displej nejsou příliš šťastné.

To vše by se fotoaparátu dalo odpustit. Bohužel BenQ DC T800 je fotoaparát, u kterého se obrazová kvalita dá opravdu označit slovem špatná. Už na ISO 100 je dobře patrný šum a detaily nejsou příliš výrazné. U citlivosti ISO 200 a výše se už o ostrosti nedá mluvit, vše je rozpité, barevný šum se dere do popředí, snímky jsou nepoužitelné. Dají se akceptovat fotografie, které byly automatikou pořízeny na ISO 80, jelikož ty mají ještě přijatelnou hodnotu šumu.


Pohodlné ovládání pomocí LCD displeje
Pomalé ostření
Možnosti vlastní úpravy nabídek menu
Celkově pomalý fotoaparát
Ikona Odkaz na databázi
Špatná obrazová kvalita
Cena v době testování: 4 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu BenQ DC T800 děkujeme BenQ.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.