Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

BenQ GH600 a GH700: levné překvapení

23.4.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost BenQ nedávno překvapila 21× ultrazoomy GH600 a GH700. Oba mají 16MPx čipy, v prvním případě typu CCD, v druhém pak CMOS BSI. Oba fotoaparáty jsou opravdu levné, přitom nabízí vynikající makro i manuální nastavení expozice. Jaké budou v reálu?
Fotoaparáty BenQ GH600 a GH700 jsou skutečně velmi zajímavé. Když je postavíte vedle sebe, v podstatě je od sebe nerozeznáte, rozdíly jsou minimální. Pokud s nimi ale začnete pracovat, dostaví se pocit naprosto jiný. Když to odlehčím, vypadá to, že vývoj firmwaru probíhal asi tímto způsobem - vybrali se dva programátoři, každému se dal jeden fotoaparát a úkol "naprogramuj pro tohle firmware". Fotoaparáty mají naprosto jiné menu, jiné ovládání, zatímco jeden si pamatuje nastavení samospouště a nepamatuje si makro, druhý si nepamatuje samospoušť, ale makro ano, oba mají naprosto jiný způsob odšumování, zobrazování vyfocených snímků, GH600 má expoziční bracketing, GH700 nikoli a podobně. GH700 je pak méně stabilní a firmware se občas zasekne, je nutný tvrdý restart (vytažení baterie).

Objektiv obou fotoaparátů nabízí 21× optický zoom v krásně univerzálním ohniskovém rozsahu a podle všeho jde o tentýž objektiv jako u Nikonu Coolpix L120. Tomu by odpovídala i snad naprosto totožná skladba sekvenčních režimů modelu GH700, mazání snímků a pár dalších detailů jako známe u fotoaparátů značky Nikon. Světelnost objektivu je průměrná, cloní se jen ND filtrem, ten ale můžete netradičně v této třídě ručně ovládat. GH700 má manuální režim expozice a GH600 dokonce i prioritu clony a času. Zde je další ze zajímavých rozdílů, GH700 má časy s 1EV rozestupy, GH600 pak s 1/3EV. Pro hračičky je fotoaparát jako stvořený. Objektiv trpí na rohovou neostrost a velmi výraznou vinětaci, ale to pouze na nejširším ohnisku. Chromatická aberace trápí buď nejširší nebo nejdelší ohnisko, jinak je fotoaparát v podstatě bez této vady.





To hlavní, kvůli čemu se ale vyplatí fotoaparáty koupit, je bezpochyby naprosto famózní makro a doposud i nejlepší telemakro, které jsem kdy viděl. 1,6× virtuální zvětšení na 130mm ohnisku je něco naprosto skvělého (ať jde o zvětšení nebo úhel záběru), více než 0,6× zvětšení na nejdelším je rovněž něco naprosto geniálního. Stinnou stránkou je jen opravdu velmi pomalé ostření na nejdelším ohnisku u makro režimu a jeho slabší úspěšnost (má tendenci ostřit na pozadí, ale je fígl, jak to obejít).

Videosekvence u GH600 jsou jen v HD a kvalitou nepřesvědčí, naproti tomu GH700 zvládá Full HD video s opravdu krásně detailním obrazem. Smutné je jen to, že autofokus u obou přístrojů velmi rád pulzuje a kvalitu záznamu videa tak nepříjemně sráží na zem. A to u GH700 najdete dokonce 1080p60 video, nemluvě o zpomalených 240fps videosekvencích! Díky čtveřici AA baterií se můžete těšit také na téměř nekonečnou výdrž na baterie (pochopitelně pokud koupíte velmi kvalitní baterie a nabíječku, což je záležitost minimálně tak na 1000 Kč - ta se vám ale hodí i pro jiné účely). Během testu jsem nebyl schopen vybít baterie a výdrž bych odhadoval spíše v řádu "tisíců" fotek na jedno nabití než tradičních stovek.

Zklamáním je nespolehlivé nastavování expozice (zejména u GH700) a už dlouho jsem netestoval fotoaparát, který by nebyl schopen nastavit dobré vyvážení bílé alespoň ve dne. Zde automatika v podstatě nefunguje a chce to v podstatě pořád fotit s vyvážením na denní světlo nebo ještě častěji zamračeno. Jinak budete chodit jen s namodralými fotografiemi. Konečně můžeme přejít ke kvalitě obrazu. Už bylo zmíněno, že zčásti je ovlivněna objektivem, zejména co se týče neostrosti v rozích (u obou přístrojů výraznější na pravé straně). Pokud jde o digitální šum a odšumování, zde se misky vah výrazně kloní na stranu modelu GH700 s CMOS čipem. GH600 totiž opravdu agresivně odšumuje, a to už i na nejnižší citlivost ISO 100. Dobré výsledky přináší jen u snímků s výraznou texturou za dobrého světla a propadá v protisvětle (velmi špatná kresba ve stínech).

Vysoké citlivosti nemají kvůli namodralému závoji žádné využití. Naproti tomu GH700 dokáže do ISO 200 podávat překvapivě detailní obraz (v závislosti na scéně), pak kvalita klesá a naopak velmi příjemně překvapilo ISO 3200 v rozlišení 3 megapixelů. GH700 nabídne i docela solidní HDR a rychlé sekvenční snímání (to je u GH600 je daleko pomalejší i ve srovnání s jinými CCD přístroji). Obecně ale oba fotoaparát nemají moc rády protisvětlo, stíny jsou agresivně rozpatlány.

Ve výsledku jsou oba tyto fotoaparáty docela zajímavým překvapením od společnosti BenQ. Za opravdu nízkou cenu nabízí velké množství funkcí a je překvapivé, že občas je to i slabší model GH600, který toho má více (expoziční bracketing, prioritní režimy expozice, 1/3EV expoziční kroky). GH700 nicméně za příplatek 1000 Kč přidává lepší kvalitu obrazu, Full HD video, rychlé sekvenční snímání, hardwarové HDR, zpomalené videosekvence, což za tuto částku rozhodně stojí. Ani zdaleka nejde o dokonalé přístroje, ale pokud si s fotoaparáty rádi hrajete (expoziční časy, vyvážení bílé) a zejména máte-li rádi makro, pak lze doporučit především model GH700. Musíte ale být ochotni fotoaparátu odpustit pár neduhů. Pro focení na automatiku jde ale v obou případech o nepříliš vhodné přístroje.
 
 

Plusy

 
+ Famózní supermakro a telemakro
+ Možnost manuální expozice (a dokonce prioritní režimy u GH600)
+ Zpomalené videosekvence, Full HD 1080p60 s výhradami ohledně AF (GH700)
+ Příznivá cena
+ Neuvěřitelná výdrž na 4 AA baterie
+ Příjemný bokeh
 
 

Minusy

 
- Velmi agresivní odšumování (GH600)
- Nespolehlivá automatika expozice a vyvážení bílé
- Neostrost objektivu v rozích a na hranách
- Pomalé ostření u makra na delších ohniscích
 
 
Za zapůjčení fotoaparátů BenQ GH600 a GH700 děkujeme BenQu.
 
 
Cena v době testování: 3.500 Kč s DPH (GH600), 4.500 Kč s DPH (GH700)
 



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.