Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 35mm f/1.4L USM

1.3.2012, Milan Šurkala, recenze
Pro digitální zrcadlovky Canon se nabízí obrovské množství objektivů. Jedním z těch dražších je Canon EF 35mm f/1.4L určený pro APS-C i full frame zrcadlovky. Slibuje vynikající světelnost F1,4 i velmi tiché zaostřování s USM motorkem.

Autofokus, ostření


Jak už jsme se bavili v předchozí kapitole, objektiv nabízí automatické ostření USM motorkem. Ten umožňuje dosáhnout velmi tichého ostření, které je zároveň příjemně rychlé. Z nekonečna na cca 60 cm mu to trvá jen 0,45 sekundy, což je pěkné číslo. Potěšilo mě, že objektiv velmi dobře spolupracoval s oběma zrcadlovkami a ani na jedné se nevyskytoval back nebo front focus. Objektiv nabízí trvalou možnost manuálního doostřování bez nutnosti cokoli přepínat. Samozřejmě tu ale najdete přepínač pro plné manuální zaostřování, které je díky rozumně tuhému ostřícímu kroužku poměrně snadné.

Snadnost ostření hodně závisí na použitém těle. Zatímco na APS-C modelu EOS 60D jsem raději využívat manuální zaostření v Live View, u full frame zrcadlovky EOS 5D Mark II bylo díky většímu hledáčku manuální ostření mnohem snazší a přesnější. Minimální ostřící vzdálenost je podle výrobce 30 centimetrů, osobně jsem naměřil 29 cm (16 až 17 cm od přední čočky). Naměřil jsem tedy 0,175× zvětšení (u APS-C čipu pak 0,275× přepočtené). Na makro si tedy určitě pořiďte něco jiného.


Makro režim


Na APS-C zrcadlovce působí objekty trochu větším dojmem díky většímu virtuálnímu zvětšení. Nějak závratné makro ale nečekejte, nicméně malá hloubka ostrosti vám může dopomoci dodat snímkům trochu větší dojem zvětšení, než jaký je ve skutečnosti.




expoziční čas 1/200 s, clona F1,4, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (56) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Světelnost objektivu má výbornou hodnotu F1,4, maximálně lze přiclonit na F22. Clona má osm lamel. Nastavitelná je tradičně pouze z těla fotoaparátu elektronicky, manuální prstenec na ovládání clony tu nenajdete.


Bokeh


Tentokrát budeme testovat bokeh na trochu jiné scéně, protože testovaný objektiv měl lehké poškození zadní čočky, která ovlivňovala kvalitu světelných odlesků v bokehu (nikde jinde jsem negativní vliv nezaznamenal). Bokeh je docela příjemný a krémový, byť by mohl být ještě trochu lepší.




expoziční čas 1/125 s, clona F1,4, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (56) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.