Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF 35mm f/1.4L USM

1.3.2012, Milan Šurkala, recenze
Pro digitální zrcadlovky Canon se nabízí obrovské množství objektivů. Jedním z těch dražších je Canon EF 35mm f/1.4L určený pro APS-C i full frame zrcadlovky. Slibuje vynikající světelnost F1,4 i velmi tiché zaostřování s USM motorkem.

Noční scéna


U nočního focení nás bude zajímat zejména kontrast a hvězdy kolem světel. Obojí je na velmi slušné úrovni. Kolem světel se vytváří osmicípé hvězdičky a chválím to, že v jejich okolí zůstává výrazný kontrast. Jsou tedy výrazné a bez světelného závoje.




expoziční čas 30 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (56) mm, klikněte pro zvětšení



Standardní scéna


Nebudou chybět ani standardní snímky.




expoziční čas 1/125 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (56) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Kresba by mohla být i o něco ostřejší, od pevného ohniska bych si představoval lepší výsledek. Může za to částečně i nepříznivé počasí a silnější odšumování fotoaparátu Canon EOS 60D. Na větvích je vidět chromatickou aberaci. K dispozici je i snímek v RAWu.




expoziční čas 1/200 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



S full frame zrcadlovkou Canon EOS 5D Mark II jsem tuto scénu fotil za podstatně nepříznivějších podmínek v silnějším protisvětle. To může za silné přepaly v obloze. V zastřené ploše je snímek v podstatě bez chromatické aberace, ta se vyskytuje zejména na stromech vpravo nahoře, které jsou mimo plné hloubky ostrosti. Můžete si stáhnout RAW snímek.




expoziční čas 1/250 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (56) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Kresba je vyrovnaná po celé ploše, ostré jsou i rohy. Naopak stromy se poněkud patlají, za což může i zpracování obrazu fotoaparátem.




expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Kresba je rozumná, pouze růžky jsou poněkud neostré. Chromatická aberace je minimální a jiné optické vady zde v podstatě nenajdete.




expoziční čas 1/250 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (56) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení



Snímek má ve většině plochy slušnou kresbu, stromy v pozadí se ale mažou a na některých hranách uvidíte chromatickou aberaci. K dispozici dávám i RAW snímek.




expoziční čas 1/200 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení



Kresba je příjemná a detailní. Stromy se sice lehce rozlévají, ale jinak je kresba i v pozadí skutečně výborná. Můžete si stáhnout snímek v RAWu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.