Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-M 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM

18.4.2013, Milan Šurkala, recenze
K novým fotoaparátům Canon EOS M je dodáván setový objektiv EF-M 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM. Nabízí tedy tradiční ohniskový rozsah i světelnost. V dnešní recenzi se podíváme, jak si stojí po optické stránce.

Autofokus, ostření


Objektiv podporuje manuální i automatické ostření. U EOSu M se manuální ostření složitě zapíná v hlavním menu a je škoda, že není mnohem rychleji přístupné. Vazba ostřícího kroužku je přesná a citlivost zvolená tak akorát. Autofokus je velmi tichý, nic se při ostření neotáčí a ani nevysouvá, takže zde Canon dostává pochvalu. Bohužel horší je to s rychlostí ostření, kdy se v podstatě nemáte šanci dostat pod 0,8 sekundy (alespoň ne ve spolupráci s EOS M a firmwarem 1.0.6) a obvykle počítejte tak s 0,9 sekundy a déle.





Minimální ostřící vzdálenosti jsou vcelku typické pro tyto CSC objektivy. Od přední čočky tak musíte být vzdáleni 14 až 19 mm (od čipu 24 až 27 cm), nejblíže je to naštěstí u maximálního zoomu. Bohužel i tak nepočítejte s nějak velkým zvětšením. To přepočtené dosahuje jen necelých 0,4×, což není mnoho a stačí to jen na nenáročné makro.






Focení makra


Zde na snímku vidíte zhruba 0,4× přepočtené zvětšení. Jde o typickou hodnotu v této třídě. Na makro tak objektiv není moc vhodný, ale něco málo zvládne.




expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 2000, ohnisko 55 (88) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv je vybavený 7lamelovou irisovou clonou. Díky tomu máte rozsah clon od F3,5 do F22 na nejširší ohniskové vzdálenosti a od F5,6 do F36 na té nejdelší. Svým průběhem patří k obvyklému průměru této třídy.






Bokeh


V této kapitole se podíváme na kvalitu bokehu při plně otevřené cloně a po přiclonění.




expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 53 (85) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Bokeh má docela zvláštní charakter s velmi ostrými hranami kolem odlesků. Nepůsobí tak moc jemně.




expoziční čas 2,5 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 53 (85) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění se bokeh překvapivě zklidní, hrany nejsou tak výrazné a působí jemněji.


Stabilizace


Stabilizace je řešena v objektivu, tedy opticky. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a 88mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností. Testovaný účinek byl tedy 3,7 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizace má slušný účinek a slibované 4 EV je schopna zvládnout.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.