Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS II

26.5.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze doplňuje test zrcadlovky Canon EOS 1100D a bere si pod drobnohled nový setový objektiv Canon EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II. Ten nabízí 3× optický zoom, optickou stabilizaci a typickou světelnost této třídy objektivů. Jaký je?

Autofokus, ostření


Testovaný objektiv umožňuje podle výrobce ostřit od 25 centimetrů od snímacího čipu, slibuje 0,34× zvětšení (0,54× přepočtené zvětšení). Vzhledem k ostření předním členem je použití některých filtrů hodně problematické, problémem je také vysoká citlivost (i malá změna pootočení ostřícího kroužku výrazně mění zaostření).



Prakticky v celém ohniskovém rozsahu můžete ostřit od cca 23 centimetrů od čipu, resp. 10 centimetrů od přední čočky. Na nejdelším ohnisku tak fotoaparát v praxi dosahuje velmi příjemného 0,6× přepočteného zvětšení, což je na makro docela slušné.



Základní setové objektivy 18-55mm většinou patří k těm rychlejším a ani Canon není výjimkou. Ostření je skutečně velmi rychlé a pokud přecházíte na zrcadlovku z kompaktu, budete většinou příjemně překvapeni.


Makro režim


Úroveň makro snímků si ukážeme na typické scéně s kleštěmi.


expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 51 (82) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení


Jak sami vidíte, zvětšení je docela slušné, potěšilo mě, že se zde nevyskytuje vinětace, která v těchto podmínkách většinu podobných objektivů dost trápí.


Světelnost a clona


Světelnost objektivu má tradiční hodnoty F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku, které jsou typické pro třídu těchto objektivů.



Průběh světelnosti je u Canonu o něco lepší než u konkurenčního Nikonu a Sony, což je z části dáno také větším crop faktorem (graf se věnuje přepočteným ohniskům, nikoli reálným). Maximální hodnota clony je F22, resp. F36. Ani v tomhle se od konkurence nijak neliší.


Bokeh


Zde se budeme věnovat kvalitě bokehu, tedy rozmazanému pozadí.


expoziční čas 1/5 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 47 (75) mm, klikněte pro zvětšení


Kvalita bokehu je velmi slušná, pozadí je příjemně rozmazáno. Odlesky světel mají vyrovnaný jas po celé ploše.


expoziční čas 1/2 s, clona F8, citlivost ISO 800, ohnisko 47 (75) mm, klikněte pro zvětšení


I po přiclonění jsou odlesky světel nadále kulaté, tvar clony na nich není vidět. S ohledem na to, že jde o základní zoomovací objektiv, je bokeh překvapivě dobrý až vynikající.


Stabilizace


Námi testovaný objektiv byl vybaven optickou stabilizací, která má podle výrobce zaručit až 4EV účinek. Test proběhl při přepočteném ohnisku 88 mm na vzdálenost zhruba dvou metrů s expozičním časem 1/8 sekundy.


bez stabilizace



se stabilizací



se stativem


Jak je velmi dobře vidět, optická stabilizace je v těchto podmínkách velmi účinná. Ostrost mi přijde snad ještě lepší než ze stativu, což je poněkud zvláštní. Je možné, že jsem stabilizaci při stativovém focení nevypnul, což může způsobovat neostrost.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.