Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1000D: solidní základ

22.7.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Jako první jsme v našem letním speciálu otestovali nejlevnějšího zástupce Canonu, model EOS 1000D. Ten byl v našem případě vybaven objektivem EF-S 18-55 mm s optickou stabilizací. Jak si tato zrcadlovka s 10MPx CMOS snímačem a procesorem DIGIC III povede?
Na závěr se podívejme, jak si Canon EOS 1000D vedl a zda jej lze doporučit ke koupi. V našem případě jsme měli dodaný objektiv 18-55mm EF-S s optickou stabilizací. Takže hodnocení se bude vázat k celému tomuto setu. Z ovládání fotoaparátu potěší možnost vytvořit si vlastní menu, nabídka nastavení je adekvátní své třídě. Fotoaparát podporuje Live View, takže je možno jednodušeji snímat i v takových situacích, kdy se nedá dívat do hledáčku, např. od země. Vhodné je to i pro lidi s brýlemi, kteří mohou mít potíže s pozorováním obrazu v hledáčku při snímání z nižších pozic.

Potěšil mě výklopný blesk, který velmi dobře nastavuje sílu záblesku. Dodá dostatek světla, ale většinou na snímku jeho světlo nijak neruší, nepřepaluje. 7bodové ostření fázovým posuvem je rychlé, umožňuje snímat ze zhruba 23 cm (11 cm od objektivu), takže umožní i nějaké ty makro snímky. Každopádně na makro objektivy nemá. Výdrž baterií lze hodnotit dobře, kolem 700 snímků na jedno nabití je pěkný výsledek. Menu nabídky mohou být na první pohled trochu složité a první dny nebudete vědět, kde se přesně co nastavuje, ale až je pochopíte, přijdou vám rozumné.

Setový objektiv nemá moc rád široké ohnisko bez přiclonění. Zde má výraznou vinětaci, zkreslení, chromatickou aberaci a neostré rohy. S vyšší clonou ale rychle mizí vinětace a zlepšuje se i ostrost v rozích. Chromatická aberace pak mizí spíše na delších ohniscích, kde je obrazový výstup kvalitní. Bez ohledu na clonu a ohnisko nemá objektiv výraznější problém s odlesky.

Výstup CMOS snímače lze rovněž označit za dobrý, šumu je do ISO 400 poměrně málo, přičemž ISO 800 se dá ještě běžně použít. Pokud snímáte do RAWu, fotoaparát se vám odmění krásnými detailními a ostrými fotografiemi. V JPEGu dochází vždy k mírnému odšumování a výstup je poněkud neostrý (lze pochopitelně dohnat nastavení v menu). Radost udělá velmi dobrá rychlost fotoaparátu, zejména časy mezi snímky, kdy lze z ruky bez sekvenčního snímání dosáhnout zhruba 2 snímků za sekundu. Rychlé je i nabíjení blesku.



Fotoaparát má také několik negativ, většinou se ale jedná o "prkotiny". Trochu mi chyběla přisvětlovací dioda, fotoaparát pro ostření ve tmě používá blesk. Přitom EOS 1000D diodou vybaven je, jenže ta slouží jako redukce efektu červených očí nebo kontrolka samospouště. Je jasné, že setový objektiv musí být levný a nemůžeme čekat žádné skvělé výkony a parametry, neškodilo by však přijít s objektivem s trochu větším ohniskovým rozsahem nebo mírně lepší světelností. Všichni výrobci mají totožné parametry a začíná to být poměrně nudné. Vzhledem k tomu, že konkurence má totožné parametry, nelze to považovat za negativum. Uživatele polarizačních a přechodových filtrů nenadchne otáčení předního členu při ostření.

Live View je dobrá věc a je rozhodně dobře, že i tak levný fotoaparát je jím vybaven, rychlost ostření jej ale limituje pouze na pomalé focení ze stativu. 5sekundové ostření je skutečně věčností. O chybách objektivu na širokém ohnisku při minimálním zaclonění jsem již mluvil, stejně jako o tom, že to lze částečně vyřešit přicloněním a na delších ohniscích je objektiv téměř bez chyb. Stejně tak mě nepotěšil již zmiňovaný výstup v JPEG formátu, který je na standardní nastavení docela jemný a méně ostrý (zejména ve srovnání s fotografiemi v RAWu, ostrými jako břitva). I toto lze řešit nastavením většího doostření.

EOS 1000D nabízí rozsáhlé možnosti nastavení vyvážení bílé, nicméně automatika má občas menší výkyvy (žárovka jí nedělá moc dobře) a manuální nastavení je zdlouhavější a kostrbaté. Zamrzí pomalejší sekvenční snímání, zejména do RAW formátu. Je docela v kontrastu s jinak bleskurychlým ovládáním fotoaparátu.

Celkově tedy lze říci, že Canon EOS 1000D má i přes své menší chybičky rozhodně co říci a patří ve své třídě k nejlepším zrcadlovkám. Na některých funkcích je vidět, že Canon zbytečně šetřil (chybí např. bodové měření expozice, sekvenční snímání je díky velmi malému bufferu pomalejší), ale stále zůstal velmi solidní základ. Koupi modelu EOS 1000D lze doporučit.


Podpora Live View
Optické chyby objektivu na krátkém ohnisku a nízké cloně
Rozumné ostření
Velmi pomalé ostření při Live View
Nižší šum (do ISO 400-800)
Poněkud jemný výstup v JPEG
Kvalitní výstup v RAW
Trochu nejisté automatické vyvážení bílé
Svižnost fotoaparátu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 13 000 Kč s DPH (platí pro verzi bez stabilizátoru)


Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 1000D děkujeme Canonu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.