Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 550D: třídní premiant

19.10.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Testem dnes prošla zrcadlovka Canon EOS 550D, která do své třídy přinesla pokročilé technologie jako Full HD video nebo CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 18 MPx. Fotoaparát jsme si zapůjčili s objektivem 18-135 mm IS.
Jak si tedy Canon EOS 550D v našem testu vedl? Ačkoli patří k menším zrcadlovkám, zpracování a ergonomie je přijatelná, ačkoli by obojí jistě mohlo být i o chlup lepší. Rychlost práce je výborná, fotoaparát nezdržuje, časy ostření jsou s 18-135mm IS objektivem velmi dobré (na svou třídu). Kontrastní ostření při Live View je sice stále pomalejší než u nejpomalejších kompaktů za pár korun, ale oproti předchůdci je výrazně rychlejší a konečně se dá v praxi použít. Prodlevy mezi snímky jsou minimální, nicméně sekvenční snímání nepatří právě mezi nejrychlejší a vzhledem k rozlišení 18 megapixelů a obrovským RAWům (20-35 MB) by RAW buffer mohl být určitě mnohem větší, neboť dochází zhruba po pátém šestém snímku.

Přestože 18 megapixelů na APS-C čipu zní jako šílenost, EOS 7D už ukázal, že i s poněkud menšími pixely lze fotit nadprůměrné snímky a se šumem nemá čip příliš problémy. Ani EOS 550D na tom není nikterak špatně. Lehké barevné flíčky se sice objevují i u nižších citlivostí, nicméně do ISO 800 v podstatě o šumu nevíte, při ISO 1600 se objevuje, ale je přijatelný. Teprve u ISO 3200 lze šum označit za viditelný. Přesto i tuto citlivost můžete pro běžné snímky velmi dobře využívat. Určitě bych k EOS 550D nevolil základní 18-55mm IS objektiv, který ani zdaleka nedokáže vykreslit tolik megapixelů v pořádné ostrosti. On i testovaný 18-135mm IS objektiv na tom není nikterak zázračně.

Míra detailů je rozhodně slušná, ale brilanci obrazu pevných objektivů zde nenajdete. Rozsah ohnisek je vynikající, objektiv je velmi univerzální a s trochou štěstí postačí i pro mírné makro (zde přijde vhod velké rozlišení čipu a možnost hodně řezat). Světelnost nijak nevybočuje z průměru třídy. Zklamala mě chromatická aberace na nejširším ohnisku a silná vinětace. Tu lze sice ve fotoaparátu automaticky potlačovat, ale přesto zůstává poměrně výrazná. Jinak je ale 18-135mm IS objektiv příjemný společník, který sice nenadchne optickou kvalitou, ale také neurazí a pro začátek je tak v setu se zrcadlovkou ideální kombinací. U Canonů alespoň mně osobně vadí opačné zoomování.



Hledáček je průměrný, nemá ani výrazná pozitiva, ani negativa. LCD displej potěší vynikajícím rozlišením a pozorovacími úhly, slunce ale moc nemusí. Full HD videosekvence lze manuálně ovládat a mají velmi dobrou kvalitu, vyžadují však adekvátní objektiv a manuální ostření (autofokus je díky hlučnosti a pomalosti nepoužitelný). Nevýhodou videa je formát jejich ukládání, kdy jediná sekunda záznamu znamená 5,5 MB! Standardem konkurence je hodnota zhruba třetinová. Baterie má solidní výdrž, zde není co kritizovat.

Velmi dobrý je i dodávaný software, kde lze především výborným způsobem korigovat optické vady objektivu. Canon sice použil měření expozice z podstatně dražšího modelu EOS 7D, nicméně i tak EOS 550D nemá moc rád protisvětlo a oblohu velmi rád přepaluje. Z toho důvodu jsou zde funkce na potlačení těchto jevů a jejich funkčnost je přiměřená. Mírnou podexpozicí a stažením kontrastu nic nezkazíte. Uvítal bych zde přisvětlovací AF diodu místo záblesku.

Ve výsledku je Canon EOS 550D výbornou volbu pro ty, kteří chtějí relativně levný základ s nadprůměrným čipem. Pokud oželí některé funkce vyšších modelů, může sloužit více než velmi dobře. Určitě bych tuto zrcadlovku nekupoval se základním objektivem, a když tak sáhl po setu s 18-135mm IS objektivem. Ten už dokáže využít větší část možností zrcadlovky. Každopádně tak jako u každé DSLR, patrně u tohoto jediného objektivu asi nezůstanete.

Dnes sice na trhu neseženete špatnou zrcadlovku, ale Canon EOS 550D rozhodně ve své třídě patří k těm nejlepším a rozhodně ji mohu vřele doporučit. Dobrá práce.


Vynikající CMOS čip (vysoké rozlišení, nízký šum)
Silná chromatická aberace (na širokém ohnisku)
Velmi dobrá rychlost
Tendence přepalovat oblohu
Solidní LCD displej
Malý RAW buffer
Full HD video s manuálním ovládáním
Ikona Odkaz na databázi
Slušný dodaný software
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 25 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 550D děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon EOS 550D a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.