Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 60D: na pomezí dvou světů

1.3.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zamíříme do trochu vyšší třídy zrcadlovek než obvykle a rukama nám projde Canon EOS 60D. Tato zrcadlovka nabízí 18MPx APS-C snímač, Full HD video, stavový displej a hodně zajímavý bude i objektiv. K testu jsme totiž použili pevný objektiv EF 35mm f/1,4L.

Příslušenství


Součástí balení fotoaparátu je vedle fotoaparátu krytka těla, popruh, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem (kabel v našem balení ale chyběl), CD-ROM se softwarem, CD-ROM s manuálem, plná verze papírového manuálu, USB kabel a AV kabel.





Výdrž baterie


O napájení se stará Li-Ion akumulátor LP-E6, jehož napětí činí 7,2V a kapacita 1800 mAh. Podle měření výrobce vydrží na pořízení 1100 snímků, resp. 320 snímků při Live View. Při testu jsem se dostal na rovných 900 snímků, což rozhodně není špatné číslo. Z části je to dáno občasným používáním Live View režimu. Výdrž tedy hodnotím jako velmi dobrou.


Dodaný software


K fotoaparátu je dodáváno několik programů. Asi první, se kterým přijdete do styku, je EOS Utility.





Tato aplikace umí především nahrávat snímky do počítače, ale jednou za zajímavých vlastností je i dálkové ovládání zrcadlovky z počítače.





Můžete tu toho nastavit docela dost a pořizovat snímky přes Live View (živý náhled se zobrazuje na monitoru počítače).





Na tomto snímku vidíte ostřící rámeček a živý náhled na počítači. Napravo je histogram a několik prvků pro ovládání fotoaparátu.





Druhou aplikací, se kterou přijdete do styku, je Digital Photo Professional (DPP). Tato aplikace slouží k prohlížení a práci se snímky. Výhodou je třeba i dávkové přejmenovávání a změna velikosti snímků.





Aplikaci ale stejně budete používat zejména k vyvolávání RAWů, pokud tedy nebudete chtít používat jiný RAW konvertor. Funkčnost Camera Rawu sice nedosahuje, ale přesto jde o slušnou aplikaci s možnostmi korekce expozice, vyvážení bílé, úpravou křivek ručně, případně pomocí posuvníků (kontrast, stažení jasů, prosvětlení stínů, úprava tónů barev a zaostření).





To ale zdaleka není všechno. V druhé záložce si můžete hrát s každým barevným kanálem zvlášť (byť mi přijde, že aplikace se velmi ráda sama přepíná zpátky do RGB módu), můžete upravit jas, kontrast, hloubku, saturaci a opět ostrost.





V poslední třetí záložce lze aplikovat odšumění (jasové i barevné) a vyvolat opravu optických vad objektivu. Je zde korekce chromatické aberace s průměrným účinkem, korekce vinětace a zkreslení.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má vysoké rozlišení a krásný obraz. Věnovat se budeme zejména menu nabídkám, neboť v Live View toho moc zajímavého neuvidíte. Po stisku tlačítka INFO nebo Q se zobrazí quick menu. V případě tlačítka Q je jedna z možností vysvícena a je možno nastavovat parametry daných funkcí. To lze řešit buď točením otočného voliče nebo se tlačítkem SET dostanete do menu s vyobrazenými všemi dostupnými možnostmi (viz vpravo).


Hlavní menu se dělí na spoustu záložek. Čtyři červené jsou určeny pro fotografování, dvě modré pro zobrazovací režim, tři žluté pro technická nastavení, jedna oranžová pro další uživatelská nastavení a poslední zelená je pak vlastní menu, kam si můžete natáhnout několik voleb z předchozích záložek, abyste je nemuseli pokaždé složitě lovit.


Zde vidíte jednu z technických a uživatelských záložek.


V uživatelských nastaveních najdete zejména nastavení vztažená k ovládání přístroje. Zelené vlastní menu ukazuje nejpoužívanější záložky, které si sami vyberete.


Automatické režimy mají podstatně méně dostupných nastavení. Většinou lze nastavit barevný režim a samospoušť, občas ještě blesk a další drobnosti. Vpravo vidíte možnosti vyvolávání RAWů ve fotoaparátu.


Live View ukazuje náhled na snímek, po stisku tlačítka Q se na levé straně objeví několik možných nastavení. Není jich ale mnoho ve srovnání s quick menu při klasickém fázovém ostření. U videosekvencí se lehce mění i hlavní menu.


Při zobrazování vyfocených snímků máte k dispozici několik různých režimů. Předně je zde celoplošné zobrazení s minimem informací. Druhým stylem je zmenšený náhled doplněný o jasový histogram a většinu fotografických nastavení.


Třetí zobrazení snižuje počet údajů a přidává barevné histogramy. U videosekvencí lze rovněž zobrazit všechny důležité údaje.


Tlačítko INFO dále zobrazuje i tuto obrazovku, ale nepřijde mi moc užitečná. Trochu zajímavější je vodováha, kterou si můžete nechat zobrazovat na displeji i v hledáčku (tam ale jen ve formě zelených čárek).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.