Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 760D: s novým srdcem

10.2.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zabrousíme do třídy vyššího low-endu APS-C zrcadlovek. Otestujeme fotoaparát Canon EOS 760D, který přináší nový 24MPx snímač, výklopný i stavový displej. Fotoaparát jsme vyzkoušeli s 18-135mm IS STM objektivem.
Zrcadlovkou Canon EOS 760D posunul Canon svůj vyšší low-end kapánek opět kousek dále. Novinka tak např. dostala stavový displej a kolečko ovládacích režimů s pojistkou. Ta je tradiční, tedy bohužel není vypínatelná, což už se objevuje u některých nových přístrojů a byl by to užitečný prvek. Fotoaparát dostal nový 24MPx APS-C CMOS snímač, který je opět o trochu lepší než předchozí modely, nicméně pořád nečekejte nějaké nadprůměrné výkony. Potěší vyšší rozlišení a více detailů, šum se o trochu snížil a naopak dynamický rozsah je o něco lepší.

Můžete tedy dosáhnout trochu kresby navíc ve světlech, nicméně i z hůře osvětlených oblastí se dají vytáhnout detaily, záleží ale na jejich charakteru v těchto tmavých plochách. Typickým problémem jsou např. kmeny stromů, do kterých v protisvětle kresbu prakticky nikdy nedostanete a vytáhnete akorát spoustu šumu. Celkově mě ale příjemně překvapilo zpracování obrazu, které dokáže i při vyšších citlivostech rozumně odšumovat. Snaží se zachovat detaily za cenu vyššího jasového šumu, ten má ale pravidelnou strukturu. Výsledkem jsou sice dost zašuměné snímky, ale nepříliš rozpatlané s docela slušnými detaily. Jednoduše řečeno, JPEGy vypadají podstatně lépe, než by člověk vzhledem ke skutečným výkonům čipu očekával.

Líbí se mi výklopný dotykový displej, díky kterému je ovládání fotoaparátu značně zjednodušené. Máte tu jak tlačítka, tak displej, každý si tedy vybere, čím a kdy fotoaparát ovládat. Vynikající je to zejména v live view při natáčení videa, kdy lze snadno vybírat místo zaostření a fotoaparát plynule a příjemně přeostří. Obecně je live view režim velmi dobrý, při použití objektivu s STM ostřícím motorkem můžete ostřit tak rychle jako u moderních CSC fotoaparátů.


Canon EOS 760D hodnocení


Velmi rychle se dá ostřit i při fázovém ostření. Bohužel zatímco Canon tu použil např. stavový displej z vyšších tříd, z těchto tříd se už nedostalo na AF micro adjustment (ladění autofokusu). To považuji za stěžejní problém fotoaparátu. AF micro adjustment by měl být tak stěžení vlastností zrcadlovky jako samotné zrcátko. Bohužel EOS 760D touto funkcí nedisponuje. Někdy můžete mít štěstí, někdy naopak ne. Takže např. u testované kombinace zrcadlovky a objektivu byly situace, kdy fotoaparát trpěl na velmi výrazný front focus.

Jiné kusy na toto trpět nemusí, problém je v tom, že si to uživatel prostě neseřídí. V jiných ohledech je ale autofokus výborný. Automatický výběr AF bodů je vynikající, sledování je také dost dobré, průběžný autofokus funguje také dobře. Snad jen citlivost za špatného světla by mohla být lepší. Udávaná citlivost od -0,5 EV není žádný zázrak, a i když mi to přišlo být v praxi trochu lepší, dnešní standard je přeci jen někde jinde.

Videosekvence jsou rovněž kapitolou, kde jsou pozitiva i negativa. Full HD video s 25 snímky za sekundu je na dnešní dobu přeci jen už poněkud málo, člověk by v této době přeci jen čekal 50p video. Autofokus je velmi dobrý, naopak nepotěší komplikovanost některých nastavení. Nenajdete tu např. prioritní režimy expozice, které by se občas hodily. Můžete připojit externí mikrofon a znatelně zlepšit kvalitu zvuku. Kvalita obrazu je dost slušná, detaily jsou příjemné a potěší i 3× digitální zoom nativním Full HD výřezem ze senzoru bez ztráty kvality (vyšší digitální zoom už kvalitu snižuje). Fotoaparát je vybaven Wi-Fi rozhraním, které dovoluje dálkové ovládání fotoaparátu, v mém případě jsem ale pozoroval slabší kompatibilitu (fungoval na dvou ze tří otestovaných zařízení). Výdrž baterie je na zrcadlovku spíše lehce podprůměrná, na poměry CSC by to byl rozumný průměr.

Sekvenční snímání nabídne necelých 5 fps, buffer je průměrný s kapacitou na nějakých 9-10 RAWů (resp. 6-7 RAW+JPEG). Měření expozice funguje přijatelně dobře (občas si musíte pohrát s korekcí expozice), u vyvážení bílé bude dělat fotoaparát o něco větší radost. Barvičky jsou pěkné, vyvažování spolehlivé, snad jen občas poněkud přesvětlená modrá by mohla být trochu více temnější.

Na danou třídu je EOS 760D solidní standard, nicméně snad až na vynikající autofokus v live view nemá žádné vlastnosti, které by byly výrazně nadprůměrné. Ve všem je to rozumně dobrý přístroj, je dostatečně rychlý, dobře se ovládá, má přiměřené funkce své třídě, kvalita obrazu je také dostatečně dobrá.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Focení přes live view (např. makro,...)
2. Focení pohybu (solidní průběžný AF)


Plusy


+ Solidní AF (výběr AF bodů, sledování)
+ Výklopný dotykový displej
+ Výborný AF v live view
+ Příjemné zpracování obrazu

+ Stavový displej
+ Dobré vyvažování bílé
+ Solidní video (dobré detaily, zoom výřezem a solidní AF, nicméně maximálně jen 1080p30)


Minusy


- Chybí AF micro adjustment

- Průměrný buffer
- Slabší APS-C senzor
- Průměrný AF za horšího světla
- Maximálně jen 1080p30 video

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 760D děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH (tělo)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.