Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 80D: příjemná inovace

24.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Zamíříme do třídy vyššího mainstreamu APS-C zrcadlovek a otestujeme Canon EOS 80D s novým 18-135mm IS USM objektivem. Fotoaparát má úplně nový 24MPx senzor, vylepšený ostřící modul a rozhodně se nechce nechat zahanbit.

Fotografování portrétů, blesk


Kvalitu portrétů do značné míry ovlivníte správnou volbou objektivu pro konkrétní záměr. Zoomovací 18-135mm IS USM není zrovna typický portrétní objektiv, ale pro některé typy portrétů se dá použít.


Canon EOS 80D portrét

expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 67 (107) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát výborně zaostřil, snímek má hodně slušné detaily. Také pozadí se celkem pěkně maže. Můžete se podívat na snímek ve formátu RAW. V live view režimu lze využít detekci tváří, která je sice poměrně pomalá, ale zachraňuje to alespoň rychlé ostření, takže vyfocení snímku je pak velmi rychlé a bezproblémové.


blesk -3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +3 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk -3 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

blesk +3 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

Interní blesk má směrné číslo 12, což znamená docela dobrý výkon. Lze využít měření E-TTL II s korekcí od -3 EV do +3 EV, můžete jej ale nastavit i ručně. V takovém případě máte na výběr 1/1 až 1/128 výkonu. Samozřejmostí jsou ale také sáňky na blesk a pochopitelně i možnost využít bezdrátových blesků. Pokud jde ještě o interní blesk, nesetkal jsem se s efektem červených očí, což je dobře.


Výdrž baterie


Napájení je zajištěno Li-Ion akumulátorem LP-E6N s napětím 7,2 V a kapacitou 1865 mAh. Podle výrobce má vydržet na pořízení 960 snímků při pokojové teplotě, případně 860 snímků při teplotě 0 °C. Test probíhal z poloviny venku v mrazech a z poloviny v pokoji, takže by se dalo očekávat zhruba něco okolo 900 fotografií. Během testování byl dosažený průměr 640 fotografií a k tomu 11 minut videa.


Displej


Zadní displej zobrazuje všechna důležitá nastavení (případně většinu z nich můžete vidět i na stavovém displeji nahoře). Pokud stisknete tlačítko Q, spustí se quick menu, jedna z voleb zežloutne a tu můžete pak nastavit.


Nastavení je možné přímo pomocí voliče nebo lze rozkliknout menu a nastavit to v něm. Změnit lze i zobrazení displeje, např. může ukazovat vodováhu. Ta se ale s menší přesností může zobrazovat i v hledáčku.


Automatické režimy pochopitelně nabídnou jen omezené možnosti nastavení. Většina klasických nastavení je skrytá za názvy, které jsou snadno srozumitelné.


Tady vidíte výběr ostřících bodů. Vpravo je pak hlavní menu. Červené záložky se věnují fotografickým nastavením.


Oranžové pak obsahují fotograficky technická nastavení, tedy zejména chování fotoaparátu a dalších detailů.


Je zde i modré menu pro režim prohlížení, žluté pro technická nastavení a zelené pro tvorbu vlastního menu (oblíbených voleb). Pravý snímek ukazuje live view režim. Zobrazení ikonek, vodováhy a histogramu je pochopitelně volitelné.


V live view režimu jsou dole expoziční informace a vidíte tu výběr ISO citlivosti. Pravý snímek ukazuje natáčení videosekvencí. Pokud jste v manuálním režimu expozice, můžete upravit i expoziční čas a clonu.


Nakonec tu máme režim prohlížení. Ten může být celoplošný se základními expozičními informacemi, případně lze náhled zmenšit a doplnit o histogram a další informace o snímání.




Wi-Fi


S bezdrátovým připojením Wi-Fi nebyl žádný problém, nakonfigurovalo se hned, stačilo se jen připojit na Wi-Fi vysílanou fotoaparátem, vložit heslo a vše fungovalo. Dokonce to fungovalo i podruhé.


Aplikace na úvodní obrazovce ukáže, čeho je schopna. Může tedy zobrazit snímky z fotoaparátu, dálkově jej ovládat, u některých fotoaparátů lze i vkládat GPS souřadnice (u EOS 80D nikoli) a upravit nastavení, což vidíte na snímku vpravo.


Snímky uložené ve fotoaparátu se načítají překvapivě svižně a jejich kopírování do telefonu rovněž netrvá dlouho.


Dálkové ovládání nabídne poměrně bohaté možnosti nastavení, můžete si tedy hrát i s časem, clonou a dalšími detaily.


Samozřejmostí je i natáčení videa a možnost volit si snímkovací frekvence a formáty. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.