Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 1100 HS: rodinné stříbro

20.12.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Stylová řada IXUS od Canonu obsahuje i kapesní ultrazoomy a právě jeden z nich, model IXUS 1100 HS prošel redakčním testem. Nabízí 12MPx CMOS BSI čip, 12× optický zoom, podporu Full HD videa i režim multiexpozice. Navíc přidává dotykové ovládání.

Noční scéna


Noční režim vám nabídne ruční nastavení expozičního času od 1 do 15 sekund. Citlivost je ale natvrdo nastavená na ISO 100 a objektiv plně odcloněný. Trochu problémy mohou být s ostřením, které nepatří mezi nejspolehlivější, ale pochopitelně záleží na scéně.




expoziční čas 6 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení



Např. zde byl s ostřením docela problém. Když se to už ale konečně povedlo, dosáhl jsem slušných výsledků s dobrou ostrostí a poměrně nízkým šumem. Dále se podíváme na výřezy z jiné scény při různých citlivostech. Je zajímavé, že při následující scéně bylo ostření o něco úspěšnější.



ISO 100


V režimu P, kde můžete nastavovat citlivost, je maximální expozičním časem 1 sekunda, což v noci při ISO 100 opravdu nestačí. Šum je nicméně opravdu nízký.



ISO 200



ISO 200 znamená lepší prosvětlení scény, šum je stále velmi nízký, detaily slušné. Ve stínu se ale pochopitelně ztrácejí.



ISO 400



Citlivost ISO 400 opět zvyšuje jas snímku. Šum je přijatelný, ostrost ale trochu klesá. Místy začínají vznikat lehké barevné flíčky.



ISO 800



Ani ISO 800 nevypadá úplně beznadějně. Občas si už všimnete ustřelených pixelů, detailnost hlavních linií je ale i nadále docela dobrá.



ISO 1600



To už ale neplatí pro ISO 1600, kde je odšumování dost silné, slabší i střední detaily mizí nebo aspoň ztrácí kontrast.



ISO 3200



Nejvyšší citlivost ISO 3200 (v plném rozlišení) zvyšuje počet ustřelených pixelů, klesá barevnost a snímek nevypadá hezky.



ISO 3200 (multiexpozice)



S multiexpozicí jsou linie mnohem hladší, ale ostrost je i nadále velmi nízká.



ISO 6400 (režim Nízká hladina osvětlení - 3 MPx)



Režim Nízká hladina osvětlení snižuje rozlišení na 3 megapixely, což se projevuje ve slabých detailech. Vysoká citlivost ISO 6400 i přes snížení rozlišení znatelně zvyšuje šum.


Standardní scéna


Nebudou chybět ani standardní snímky.




expoziční čas 1/200 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 61 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou dobré, schází jim však trochu výraznější ostrost. Některé linie opět ukazují chromatickou aberaci. Přepal v obraze by šel velmi dobře odstranit snímání na režim Auto (za cenu vyššího šumu technologie i-Contrast).




expoziční čas 1/200 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 45 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily v trávě jsou průměrné, schází jim sice ostrost, ale nejsou rozpatlány, jak je dnes obvyklé. Dokonce lze vidět svislé linie v červené části budovy. Nechybí bohužel chromatická aberace.




expoziční čas 1/125 s, clona F3,4, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je přiměřeně širokoúhlý, detailnost a ostrost je dobrá až do rohů. Zklamáním je znovu velmi silná aberace, a to i přes příznivé světelné podmínky. Nechtěl bych vidět výsledek při silném slunečním světle.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.