Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 300 HS: superstylovka i pro náročné

28.7.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na první kompakt Canonu s CMOS BSI čipem. Má rozlišení 10 megapixelů. Širokoúhlý objektiv ve stylové třídě nabídne neuvěřitelně vynikající světelnost F2,0, jsou zde i HD videosekvence a prioritní režimy expozice.
V útrobách přístroje nalezneme malý 1/2,3" čip s velmi rozumným rozlišením 10 megapixelů. Díky tomu by ani nemusel příliš šumět. Jde však o čip CMOS. Byla použita technologie BSI s vyšší citlivostí na světlo, která by měla zajistit nižší šum, nicméně jak jsme viděli v mnoha jiných recenzích, klasickým CCD čipům se alespoň na nižších citlivostech ještě úplně nevyrovná. Proto bude zajímavé sledovat, zda i Canon IXUS 300 HS bude následovat tuto nepříznivou vlastnost CMOS čipů, nebo zda na tom bude lépe. Na modré ploše si lze všimnout jasový šum, na bílé pak barevný a malá písmena jsou indikátory zachování detailů.


testovací snímek


ISO 125

Canon zde předvedl vynikající práci. Na nejnižší citlivosti je obraz krásně čistý bez výraznějšího šumu.


ISO 200

I na citlivosti ISO 200 je výsledek vskutku velmi dobrý. Šum se sice projevuje v jemně ustřelených pixelech, ale celkově působí plocha stále hladce a především detaily jsou odšumování nezasaženy.


ISO 400

Citlivost ISO 400 je pro slabší detaily bohužel poněkud nepříjemná, ty se nadobro ztrácejí. Nicméně středně výrazné detaily zůstávají stále velmi dobře zachovány, plocha je i nadále poměrně hladká, ostrost dobrá, kontrast lehce slábne. S ohledem na citlivost stále poměrně dobrý výsledek.


ISO 800

Canon se opravdu snažil a při citlivosti jsou stále i střední detaily v akceptovatelné míře zachovány. Slabší jsou však nemilosrdně vyhlazeny a fotografie tak působí poněkud "přehlazeně".


ISO 1600

Citlivost ISO 1600 odšumování dále zvyšuje a snímek se jakoby halí do závoje, jeho kontrast je vskutku velmi slabý. Přesto si všimněte stále vynikající ostrosti. Především červená písmena jsou většinou kompaktů při takto vysoké citlivosti úplně rozpitá, zde si i nadále drží přesně svou konturu. Střední detaily začínají slábnout.


ISO 3200

Nejvyšší citlivost ISO 3200 přináší výraznější šum a dokonce i výraznější linie se začínají ztrácet.


ISO 1600 (Nízká hladina osvětlení)

V režimu Nízká hladina osvětlení je rozlišení sníženo na 2,5 megapixelu. Díky tomu se více ztratí šum, nicméně nemůžete počítat s tím, že by snímky byly úplně hladké. Za tmy jsou výsledky špatné, za světla ale přináší docela slušné snímky. Nyní se podíváme na snímky plyšového zajíce za umělého osvětlení.


testovací snímek


ISO 125


ISO 200

ISO 400


ISO 800

ISO 1600


ISO 3200

ISO 1000 (Nízká hladina osvětlení)

ISO 100 a 200 jsou naprosto čisté s plnými detaily. ISO 400 začíná lehce ztrácet některé slabší detaily, ale stále jde o vynikající výsledek, míra detailů je vyšší než u spousty konkurence při ISO 100. ISO 800 opět přichází o některé detaily, ostrost výraznějších linií je zachována. Od citlivosti ISO 1600 ale dochází k výraznějšímu vyhlazování i těch silnějších linií a ISO 3200 je už patlanice. Nízká hladina osvětlení s rozlišením 2,5 megapixelu přináší snímek s průměrným šumem i detaily. Nevypadá nejhůř. Jako poslední budou snímky bílé plochy.


ISO 125


ISO 200

ISO 400


ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

Na těchto snímcích jde vidět zejména ustřelování pixelů vzniklé po odšumování. U nižších citlivostí má naštěstí ještě docela rovnoměrný charakter. Barevný šum patří k těm mírnějším.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.