Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X: vnitřní revoluce

28.2.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Je to sotva pár týdnů, co Canon uvedl nový PowerShot G1 X a pár dní, co se začal prodávat. My jsme jej již důkladně otestovali. Nabízí nám více než 4/3" CMOS snímač s rozlišením 14 megapixelů, objektiv se 4× optickým zoomem, Full HD video a mnoho dalšího.
Nyní se můžete podívat na několik ilustračních snímků.




expoziční čas 1/800 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



I přes velmi nepříjemný a silný smog je kresba snímku v pozadí dosti slušná. Nikde žádná aberace a dobrá ostrost až do rohů. Ke stažení dávám i RAW snímek.




expoziční čas 1/40 s, clona F5, citlivost ISO 800, ohnisko 66 mm, klikněte pro zvětšení



Mezi slabé stránky přístroje patří velmi slabé makro. Dobrá je ale úroveň šumu. Tento snímek je focen při citlivosti ISO 800, šum je jemný s příjemnou charakteristikou, ostrost a detailnost jsou výborné.




expoziční čas 1/100 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



Znovu ukázka nepřesvědčivého makra. Nepříliš dobrá světelnost objektivu nedovoluje rozmazávat pozadí natolik, aby fotografie působila jak z lepší zrcadlovky (byť má v podstatě podobně velký čip).




expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 89 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde opět není co vytýkat. Kresba objektivu je vynikající s ohledem na to, že jde o objektiv s optickým zoomem. Fotoaparát nepatlá a kresba tak může zůstat velmi detailní.




expoziční čas 1/30 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Tady bylo oříškem trefit nějak rozumnou expozici a HDR bez stativu nefunguje. Potěší minimum chromatické aberace. Ve světlech je hodně přepalů, nicméně bez rozumného RAW konvertoru těžko odhadneme rezervu v jasech v RAWu, který si můžete stáhnout.




expoziční čas 1/160 s, clona F5,8, citlivost ISO 125, ohnisko 112 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Hodně se mi líbil režim Nostalgie, který dává snímkům velmi zajímavý historický vzhled. Je možno volit sílu tohoto efektu, která ovlivňuje barevnost (je možné udělat až černobílý snímek).




expoziční čas 1/100 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



U tohoto snímku jsem si musel pochvalovat automatické zaostřování s funkcí sledování objektu a průběžného zaostřování. Zaostřil jsem na listy, překomponoval, přiblížil se co to šlo a fotoaparát i nadále udržoval listy ostré. Jediný problém je v tom, že automatický režim nepovoluje korekci expozice ani snímání do RAWu, což je škoda. Takže jsem nakonec stejně musel do režimu P. K dispozici je RAW snímek.




expoziční čas 1/320 s, clona F5,8, citlivost ISO 320, ohnisko 112 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Znovu chválím nízkou hladinu šumu i chromatické aberace. Větvičky nemají barevné kontury a nemají tendenci se přehnaně ztrácet.




expoziční čas 1/1000 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 58 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Výborná kresba v celé ploše obrazu, žádné výraznější optické vady. Canon PowerShot G1 X opravdu fotí moc hezky. K dispozici je i RAW snímek.




expoziční čas 1/80 s, clona F5,8, citlivost ISO 160, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



Kresba stromu je na zoomovací objektiv vynikající, vše je krásně prokresleno. Pozadí se maže méně, než by bylo milé, za což může průměrná světelnost objektivu. Velké rozdíly jasu popředí a pozadí se projevují na přepáleném pozadí snímku.




expoziční čas 1/160 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Opět vidíme velmi pěkné detaily v zaostřené ploše, pozadí je lehce mimo hloubku ostrosti a bokeh je dosti nervózní. Velký dynamický rozsah snímku se projevil v přepáleném sněhu na kapotě auta. Můžete si stáhnout RAW snímek.




expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 65 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Líbí se mi velmi krásná prokreslenost větviček a žádná chromatická aberace. Aby byl sníh bílý, volil jsem kladnou korekci expozice, ale to už očividně vede k malým přepalům. Proto přikládám i RAW snímek.




expoziční čas 1/8 s, clona F5,8, citlivost ISO 1600, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



Stabilizace zde prokázala solidní účinek a snímací čip s procesorem DIGIC 5 také nízkou míru šumu. Snímek je ještě relativně přirozeně zašumělý.




expoziční čas 1/160 s, clona F5,8, citlivost ISO 200, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



Poslední snímek opět ukazuje fantastické detaily, velmi dobře čitelné jsou i malinká písmenka na tabulkách.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.