Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G7 X: opět skvělé géčko

12.8.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Velmi zajímavým profi kompaktem je Canon PowerShot G7 X, který kombinuje velký 1" CMOS BSI senzor s objektivem s výbornou světelností F1,8 až F2,8. Nechybí ani Wi-Fi, selfie displej a Full HD videosekvence.
Nový PowerShot G7 X je profi kompaktem, který dostal do vínku velký 1" 20MPx senzor, který známe např. z konkurenčních přístrojů Sony Cyber-shot RX100 II nebo RX100 III. Zatímco Sony nabídne buď velký zoom nebo dobrou světelnost, PowerShot G7 X si vzal oboje. Jeho objektiv dává širokoúhlou 24mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, maximálních 100 mm a ještě k tomu výbornou světelnost F1,8-2,8. Sony z tohoto pohledu nemá šanci, Canon vždy vzal ty nejlepší hodnoty z obou. Nechybí ani ND filtr (bohužel bez automatiky), takže pro denní panning je fotoaparát jak stvořený, což ještě umocňuje inteligentní optická stabilizace s detekcí makra, stativu i již zmíněného panningu. Rozměrově sice nejde o takového drobka jako je Sony RX100, stále jde ale o poměrně kompaktní fotoaparát.

Musím se přiznat, že Canon PowerShot G7 X mě opravdu hodně potěšil, přestože samozřejmě není dokonalý a pár chybiček se tu najde. Už tradičně pro Canon to jsou příliš tuhá kolečka (PASM kolečko a kolečko expozice), která se těžko otáčí. Potěší o 180° výklopný displej, který je navíc dotykový a umožňuje snadné polohování AF bodu. Ostření je poměrně rychlé, horší je to ale s některými odezvami systému. Ačkoli naměřené hodnoty jsou většinou v pořádku, fotoaparát působí jako pomalejší. Sekvenční snímání nabídne slušnou rychlost v JPEGu, nicméně ve formátu RAW je to ostuda. Vraťme se ale k ostření.

Manuální ostření je poměrně těžkopádné, u autofokusu jsem byl docela zklamaný automatikou, která výrazně upřednostňovala pozadí. Vřele doporučuji používat nejmenší možnou velikost AF bodu, jinak v mnoha případech nemáte šanci zaostřit na objekt v popředí. Pokud velký AF bod pobere i pixely pozadí, velmi rád a docela často zaostří dozadu a ne vpřed. S makrem moc nepočítejte. Je to lepší než u výše zmíněných kompaktů Sony, ale pořád jen pro takové méně náročné použití.


Canon PowerShot G7 X galerie hodnocení TREFA
Ocenění TREFA získává Canon PowerShot G7 X
za velmi dobrou obrazovou kvalitu a vysokou univerzálnost. Logo ocenění je ke stažení zde


Výdrž na baterii není tak špatná, jak hovoří papírové údaje, nicméně mezi nejlepší nepatří a je takovým slabším průměrem. Čím vás fotoaparát hodně potěší, je možnost nastavení expozice. Máte tu bohatý rozsah clon daný světelností F1,8-2,8 až po maximální hodnotu F11, clonit můžete i 3EV ND filtrem. Díky tomu ani tolik nevadí, že nejkratší expoziční čas je 1/2000 sekundy. Naproti tomu ten nejdelší dosahuje 250 sekund!

Stejně jako u PowerShotu G1 X Mark II ale nepotěší automatika ISO citlivosti. Na první pohled je chvályhodné, že si můžete vybrat tři způsoby, jak řídit vztah přepočtené ohniskové vzdálenosti a expozičního času. To zas každý nenabízí. Problém je ale v tom, že zatímco konkurence má jednu možnost, která funguje, zde jsou tři možnosti a rozumně nefunguje ani jedna. Máte na výběr mezi opravdu velmi dlouhými časy, hodně krátkými a extrémně krátkými. Ale nic, co by se aspoň blížilo pravidlu převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti. Buď budete chodit se snímky pohybově rozmazanými kvůli zbytečně dlouhým časům nebo zašuměnými kvůli zbytečně vysoké ISO citlivosti a zbytečně krátkým časům. Tohle je fotoaparát, kde je lepší si ISO řídit svépomocí.

Objektiv je poměrně kvalitní a jeho chyby jsou potlačovány softwarově. I RAWy tak narovnávají masivní soudkovité zkreslení a výsledkem jsou poměrně rovné linie a kupodivu i ostré rohy (přestože prošly tak velkou korekcí). Velmi příjemný je bokeh. Nemaže sice pozadí tak výrazně jako pevné světelné objektivy zrcadlovek nebo CSC fotoaparátů, ale jemností bokehu se jim hodně blíží a některé i předčí. Slušná je i optická stabilizace obrazu. U makra počítejte s hodně mléčnou kresbou u nízkých clon, ale při běžných snímcích focených na větší vzdálenosti problémy nejsou a i na "plnou díru" fotí objektiv překvapivě ostře a kontrastně. Chromatickou aberaci si všimnete spíše v RAWu.

Kvalita obrazu je hodně dobrá, odšumování většinou citlivé, i když se můžete setkat s trochu silnějším odšumováním ve stínech. RAWy nabídnou větší prostor pro hraní zejména co se týče dynamického rozsahu. Ten je při vytahování jasů a stínů lepší spíše ve světlech. Prosvětlovací technologie v JPEGu nicméně většinou sice jasově pracují dobře, ale za cenu zvýšeného šumu a snížených detailů v prosvětlených stínech. Videosekvence jsou dostatečně kvalitní (mohly by mít lepší detaily, ale ostření a stabilizace je vynikající), ve speciálním režimu lze nastavovat i expozici. Překvapivě tu ale nenajdete žádnou formu zpomalených videosekvencí, což je dnes docela minus.

Jak tedy celkově zhodnotit Canon PowerShot G7 X? Musím říci, že skutečně patří k tomu nejlepšímu na trhu a za cenu mezi 14 až 15 tisíci se mi to zdá být jako zajímavější nabídka než třeba Sony RX100 II nebo mnohem dražší RX100 III. I s několika nedostatky to s přehledem stačí na ocenění TREFA. Jde o opravdu hodně dobrý fotoaparát.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení Full HD videosekvencí
2. Focení panningu
3. Focení snímků i za horšího světla
4. Portréty a snímky s rozmazaným pozadím
5. Běžné rodinné účely s nadprůměrnou kvalitou obrazu z kompaktu


Plusy


+ Univerzální světelný kvalitní objektiv (dostatečný zoom při vynikající světelnosti F1,8-2,8)
+ Solidní kvalita obrazu v JPEGu i RAWu
+ Kompaktní rozměry
+ Krásný krémový bokeh
+ Dobrý poměr ceny a výkonu

+ Irisová clona i ND filtr
+ Inteligentní optická stabilizace
+ Podpora až 250sekundové expozice


Minusy


- Nepraktická automatika ISO citlivosti (3 režimy a ani jeden nedává smysl)
- Velmi tuhá a těžko ovladatelná kolečka
- Lehce podprůměrná výdrž na baterii
- Slabší makro
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G7 X děkujeme Canonu.


Cena v době testování: cca 15 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.