Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S2 IS: dvanáctinásobné oko Canonovo

13.9.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Už když začátkem letošního jara došlo k oficiálnímu oznámení ultrazoomu Canon PowerShot S2 IS, řada příznivců dlouhých skel zpozorněla, protože se do této novinky Canon rozhodl zabudovat skutečně značné množství novinek a udělátek. V dnešní recenzi se tedy můžete sami přesvědčit, zda splňuje právě ty vaše požadavky...
Pozn. Informační titulek každé fotografie se zobrazí po najetí myší. Všechny následující snímky byly foceny v pracovním režimu Program AE .

Širokoúhlý záběr a Teleobjektiv

Co si budeme povídat, mít k dispozici 12x zoom je věc nadmíru příjemná, přiblížení je to opravdu mocné...


Širokoúhlý záběr Teleobjektiv


Makro a Supermakro

Kromě tradičního módu Makro lze případně zvolit také Supermakro s neomezenou spodní hranicí. Použitelné je samozřejmě až od několika centimetrů, protože si v praxi i za jinak výborných světelných podmínek stíníte objektivem.


Makro Supermakro

Kvalita a Rozlišení

Canon PowerShot S2 IS podporuje u všech 4 dostupných rozlišení kvalitativní stupně Superfine, Fine a Normal. První 3 fotografie zobrazují nativní rozlišení (2592 x 1944) ve všech 3 kvalitách:


Kvalita a Rozlišení - 2592 x 1944 Superfine Kvalita a Rozlišení - 2592 x 1944 Fine
Kvalita a Rozlišení - 2592 x 1944 Normal

A následují ještě 3 rozlišení redukovaná (2048 x 1536, 1600 x 1200 a 640 x 480 pixelů) při střední kvalitě Fine:


Kvalita a Rozlišení - 2048 x 1536 Fine Kvalita a Rozlišení - 1600 x 1200 Fine
Kvalita a Rozlišení - 640 x 480 Fine

Korekce expozice

Scéna s tmavým lesem, světlou oblohou a jasným sluncem zprava dokáže zamotat registry i tak složitému prcesoru jako je DIGIC II, který má s omezeným dynamickým rozsahem CCD snímače opravdu plné piny práce, u něj ovšem chyba není, pracuju perfektně a jako vždy je na uživateli, aby případně sám korekcí expozice změnil celkové ladění snímku resp. projasnil/ztmavil žádané části na úkor jiných oblastí.


Korekce expozice 0 EV

Korekce expozice -0,3 EV Korekce expozice +0,3 EV

Korekce expozice -1,0 EV Korekce expozice +1,0 EV

Korekce expozice -2,0 EV Korekce expozice +2,0 EV

Vyvážení bílé

První 3 snímky byly pořízeny na světle slunečním - Auto v běžné místnosti (kolem poledne, polojasno), Sunny na přímém slunci a Cloudy se sluncem za mrakem.


Vyvážení bílé - Auto Vyvážení bílé - Sunny
Vyvážení bílé - Cloudy

Co se týče presetů pro umělé světlo, tak je milé, že Canon pamatoval i na volbu "Flash." Presety nabízejí podání barev poměrně slušné, pouze ten žárovkový by dle mého názoru snesl trochu studenější odstín. A ještě poznámka k presetu Fluorescent H - patřičná zářivka nebyla k dispozici, proto je focen se zářivkou obyčejnou, což je ovšem stejně jedno, protože tento preset potichu vyřídí automatika...


Vyvážení bílé - Flash Vyvážení bílé - Tungsten
Vyvážení bílé - Fluorescent Vyvážení bílé - Fluorescent H

Videosekvence

Videosekvence umí Canon pořizovat ve 4 různých kvalitách, od 320 x 240 s 15 fps až po 640 x 480 s 30 fps, ze které je také ukázka níže. Mimochodem, toto 8vteřinové video zabírá přes 18 MB!