Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S90: malý zázrak

25.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším testovaným kompaktem je profesionálnější model Canon PowerShot S90. Má poměrně velký 1/1,7" CCD snímač s 10 megapixely, širokoúhlý objektiv s vynikající světelností F2,0 na nejširším ohnisku a zajímavé ovládání. Je nač se těšit.
Přináším také několik snímků pro další posouzení kvalit fotoaparátu.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Úhel záběru je dobrý, kresba přijatelná. Čekal jsem sice trochu ostřejší a detailnější výsledek, nicméně oproti běžným kompaktům je zde vidět jistý kvalitativní posun.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,9, citlivost ISO 160, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 160 nelze mít ke snímku výhradu. Šum je rovnoměrný, žádné ustřelené pixely se nekonají. Kresba je dostatečně ostrá. Můžete si stáhnout i RAW snímek.


expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení

Ostrost je vynikající, hloubka ostrosti malá, a to jsem mohl zvolit ještě nižší clonu F3,2. Makra je lepší fotit s lehkým přizoomováním. Sice nemůžete tak blízko, ale budou vypadat o něco lépe.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,6, citlivost ISO 100, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelší ohnisko nedostanete právě největší přiblížení, 105 milimetrů není mnoho. Úroveň detailů je přijatelná. Mohlo by to být lepší a ostřejší, ale nějaké patlání je fotoaparátu naštěstí opravdu cizí. Na drátech si lze všimnout chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/25 s, clona F2, citlivost ISO 800, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Fotografii jsem fotil z ruky. Tady se ukázala výhoda světelného objektivu i dobrého čipu. S běžným kompaktem byste toto nikdy nevyfotili. Buď byste kvůli světelnosti museli volit dvakrát delší čas nebo dvakrát větší ISO, takže buď by se to rozmazalo pohybovou neostrostí nebo vysokým odšumováním. Navíc bych nechtěl vidět výsledek běžného kompaktu při ISO 1600. PowerShot S90 má navíc velký čip, takže méně šumí. Ano, šumu je zde při ISO 800 opravdu dost, ale otázka stále zní: Kterým jiným kompaktem byste to vyfotili alespoň takto? Věřím, že byste skončili asi u dvou tří.


expoziční čas 1/20 s, clona F7,1, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Dobré intuitivní ovládání přístroje, vynikající možnosti nastavení a malé rozměry vám dovolí fotoaparát nosit stále s sebou. Navíc díky již zmíněným vlastnostem je práce s ním radostná, což podněcuje kreativitu, nápady nebo jen tak náladu něco zkoušet. Takže můžete vyfotit třeba toto.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,9, citlivost ISO 320, ohnisko 105 mm, režim Nostalgie (stupeň 5), klikněte pro zvětšení

Velmi se mi líbil scénický režim Nostalgie, který na pátém stupni dělal velmi zajímavé černobílé fotografie. Jsou hodně zašuměné, značně kontrastní, ale není právě to na nich tak zajímavé?


expoziční čas 1/320 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Opět vidíme, že na nejnižší citlivosti se šumem není žádný problém, kresba je dostatečná a hlavně fotoaparát nic nepatlá. Můžete si stáhnout i RAW.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,9, citlivost ISO 500, ohnisko 105 mm, režim Nostalgie (stupeň 2), klikněte pro zvětšení

Na stupni 2 nostalgického scénického režimu jsou barvy zachovány, ale poněkud potlačeny, opět je foceno s vyšší citlivostí, což příjemně zvyšuje šum a dodává snímků zajímavý vzhled. Původně jsem chtěl prezentovat snímek starší škodovky, ale pro budovy se tento režim hodí více.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 60 mm, klikněte pro zvětšení

Na pravé straně mi kresba fotografie přijde trochu slabší, ale opět to není špatné.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 400, ohnisko 85 mm, klikněte pro zvětšení

Ačkoli byla použita citlivost ISO 400, míra šumu se drží v rozumných mezích a snímek lze označit za dostatečně kvalitní.


expoziční čas 1/40 s, clona F2, citlivost ISO 800, ohnisko 28 mm, režim Nostalgie (stupeň 5), klikněte pro zvětšení

Ještě poslední snímek ze scénického režimu Nostalgie. Jeho černobílé ladění je skutečně návykové a dobře se s ním fotí.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Na závěr ještě jednu širokoúhlou fotografii, kde jde opět vidět přirozené zacházení s detaily. Fotografie dopadla dobře.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.