Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX1 IS vs. SX10 IS: souboj CMOS a CCD

24.2.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme otestovali hned dva fotoaparáty najednou. Jedná se o nové 20× ultrazoomy společnosti Canon. Liší se zejména typem snímače. Zkusme si tedy odpovědět nejen na otázku, jaké nové Canony vlastně jsou, ale srovnejme i CMOS s CCD čipem.
Dále předkládám několik fotografií pořízených fotoaparátem Canon PowerShot SX10 IS, na kterých můžete lépe posoudit kvality fotoaparátu.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,5, citlivost ISO 125, ohnisko 164 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má vcelku dobrý kontrast a ostrost, nicméně jasový šum už občas některé detaily narušuje. Ve své třídě patří k tomu lepšímu, vadí však chromatická aberace.


expoziční čas 1/15 s, clona F5,7, citlivost ISO 200, ohnisko 560 mm, klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, i "kompakt" dokáže pracovat s malou hloubkou ostrosti. Zde za to může zejména velmi dlouhé ohnisko (reálných 100 mm), což i při cloně F5,7 a vzdálenosti sotva něco přes metr dokáže vykouzlit slušně rozmazané pozadí. I zde na kůře stromu dokáže objektiv aberovat. Můžete si všimnout, že optická stabilizace má vskutku dobrý účinek, neboť i při přepočteném ohnisku 560 mm a času 1/15 sekundy je kmen solidně ostrý. Kdyby byl ale objektiv světelnější, rozhodně by to ničemu neuškodilo.


expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Úroveň šumu je dobrá, potěšilo mě, že PowerShot SX10 IS prakticky nezná barevný šum. Hrozná je však chromatická aberace. Zatímco uprostřed obrazu je výsledek kvalitní, na rozích je vidět jednak silné rozostření, jednak výrazné žluté a modré kontury.


expoziční čas 1/125 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Makro a supermakro můžete využívat od opravdu krátkých vzdáleností, ale většinou si budete stínit. Takže doporučuji spíše fotit proti světlu. Třeba skleněnou ruku.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 122 mm, klikněte pro zvětšení

I zde fotoaparát ukázal typickou kvalitu snímků. Tedy slušný základ, který je srážen výraznou aberací, zejména v rozích fotografie.


expoziční čas 1/60 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Další ukázka makra. Vidíte, že fotit bez stínění si objektivem je často nemožné. Ani tento snímek se neliší od typických "PowerShot SX10 IS snímků".


expoziční čas 1/640 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Nebýt zpropadené chromatické aberace, bylo by to fajn. Jenže ona je všude, i ve stínu. Stačí trochu kontrastní hrana a hned tam vyraší žlutá, zelená, červená nebo fialová kontura.


expoziční čas 1/8 s, clona F3,2, citlivost ISO 200, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení

Zde už je jasového šumu poněkud dost a objevuje se i barevný. Snímek si ale i při času 1/8 sekundy zachovává velmi dobrou ostrost při focení z ruky.


expoziční čas 1/160 s, clona F2,8, citlivost ISO 400, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Toto je snímek pořízený s objektivem připlácnutým přímo na LCD monitor. Vidíte, že fotoaparát dokáže opravdu ostřit hodně zblízka. Můžete si prohlédnout, jak vlastně LCD monitor vypadá, vždycky mě hodně zajímal pohled úplně zblízka ve zvětšenině. Konečně jsem dostal k testu fotoaparát, který to dokázal zachytit. Všimněte si obrovského zkreslení. V úplných rozích obrazu také rapidně klesla ostrost snímku.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.