Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX1 IS vs. SX10 IS: souboj CMOS a CCD

24.2.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme otestovali hned dva fotoaparáty najednou. Jedná se o nové 20× ultrazoomy společnosti Canon. Liší se zejména typem snímače. Zkusme si tedy odpovědět nejen na otázku, jaké nové Canony vlastně jsou, ale srovnejme i CMOS s CCD čipem.
Nesmí chybět ani několik fotografií z druhého testovaného fotoaparátu, modelu Canon PowerShot SX1 IS. Zde je tedy dalších 10 snímků.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 146 mm, klikněte pro zvětšení

Oproti SX10 IS mi přijdou některé detaily budovy a větve stromů trochu více rozpité, ale jinak je výsledek přijatelný. Opět se hlásí o slovo chromatická aberace.


expoziční čas 1/20 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 319 mm, klikněte pro zvětšení

Zde přišla na řadu priorita času, kterou jsem nastavil na 1/20 sekundy. Objevuje se zde typický jasový šum fotoaparátu Canon PowerShot SX1 IS. Tedy jasově výrazněji odlišné pixely, nikoli rovnoměrný šum.


expoziční čas 1/20 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 77 mm, klikněte pro zvětšení

Menší zkouška toho, z jaké vzdálenosti dokáže fotoaparát zaostřit i při jiném než základním ohnisku. Ze začátku to není špatné, ale při trochu větších ohniscích si už těch 80 cm až jeden metr vyžaduje.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,7, citlivost ISO 200, ohnisko 560 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát zvolil poněkud větší citlivost, čímž zkrátil expoziční čas, ale přidal do snímku více šumu. V malém náhledu vypadá snímek dobře, ale při zvětšení je šum poněkud rušivý a ničí detaily.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,7, citlivost ISO 800, ohnisko 560 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem vyzkoušel co největší rozostření. S hloubkou ostrosti si lze u tohoto fotoaparátu opravdu trochu hrát. Využil jsem zde posunu ISO citlivosti, což znamenalo až ISO 800. I při takto malém snímku je šum opravdu dobře viditelný.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,0, citlivost ISO 200, ohnisko 356 mm, klikněte pro zvětšení

Další snímek, kde je i na ISO 200 poměrně dost jasového šumu. Přiblížení je velmi znatelné, a to jsem ani nevyužil celý ohniskový rozsah.


expoziční čas 1/160 s, clona F4,5, citlivost ISO 160, ohnisko 108 mm, klikněte pro zvětšení

Zde naštěstí aberace poněkud zaniká, neboť červené kontury na červenohnědé kůře nejsou až tak viditelné. Snímek vypadá vcelku dobře, obloha se poněkud přepaluje.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,7, citlivost ISO 200, ohnisko 560 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelší ohnisko byla opět použita citlivost ISO 200, která přináší jasový šum typický pro většinu snímků pořízených modelem SX1 IS. Vidíte, že přiblížení je skutečně impozantní.


expoziční čas 1/320 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 255 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku se SX1 IS pochlapil. Šum je poměrně přijatelný, žádná aberace, rozumná ostrost i na tu dálku a focení z ruky. Ostatně byl použit poměrně krátký expoziční čas.


expoziční čas 1/800 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Malý náhled vypadá vcelku slušně, ale při bližším zkoumání je velmi dobře vidět velmi silná aberace na konturách stromů, zejména u těch, které jsou v rozích.


expoziční čas 1/640 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek je sice rozumně ostrý, ale obsahuje na ISO 80 dost šumu a opět se zde ukazuje velmi silná aberace. Velmi dobře lze vidět na rozích oken panelového domu napravo i na vyšlapaném chodníku ve sněhu nalevo.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.