Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX120 IS: zraje jako víno

30.3.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Naším redakčním testem prošel ultrazoom Canon PowerShot SX120 IS. Nabízí objektiv ze staré školy, tedy s poměrně dlouhým základním ohniskem 36 mm, ale také vynikající světelností. Jak si nástupce oblíbených předchůdců vedl v praxi?
Jak si tedy Canon PowerShot SX120 IS vedl? Je na něm znát starší základ, který přetrvává již od modelu PowerShot SX100 IS. Ve své kategorii tak patří jednoznačně k větším a těžším fotoaparátům, které se sice stále vejdou do kapsy bundy, ale už si je přeci jen rozměrově i váhově všimnete. Starší původ je patrný také v objektivu. Začíná totiž na dnes už dosti dlouhých 36 milimetrech, široký úhel záběru je mu tedy docela cizí. Nicméně to má výhodu v maximálním ohnisku 360 mm, kterým překonává nejednoho konkurenta i s větším zoomem. Přiblížení je opravdu velmi výrazné.

Další enormní výhodou tohoto faktu je to, že kdysi byly světelné objektivy běžné. Objektiv modelu SX120 IS z této doby pochází, a tak světelností F2,8-4,3 je nejen nejlepším fotoaparátem své kategorie, ale jedním z nejlepších dnešních digitálních fotoaparátů vůbec. Oproti konkurenci má prakticky v celém rozsahu o stopu lepší světelnost, takže může při stejné citlivosti používat poloviční čas, čímž dosáhne lepší ostrosti nebo poloviční ISO citlivost, čímž dosáhne nižšího šumu. Clona je irisová, takže jí lze korigovat i hloubku ostrosti.

Objektiv ale v celém ohniskovém rozsahu trpí na chromatickou aberaci, zejména na nejširším ohnisku, kdy je opravdu všude. Software pro odstraňování je téměř nezbytností. Na středních ohniscích už aberace příliš problémem není, na nejdelších se ale opět začne objevovat. Další chybou objektivu jsou odlesky, naopak stabilizace je účinná dostatečně. Díky malinkému čipu se již od cca F5,6 začíná projevovat difrakce. Výše nemá smysl s clonou chodit, jen se připravíte o ostrost.

Negativem je úroveň videosekvencí. Nejenže VGA rozlišení je dnes už archaická záležitost (ačkoli obraz vypadá docela hezky), nemožnost opticky zoomovat videosekvence dále sráží. Nepochopitelný je i jejich datový tok, 1,7 MB za sekundu se totiž nevidí ani u HD videosekvencí, natož u VGA.



Fotoaparát nabízí bohaté možnosti manuálního nastavení expozice. Výklopný blesk je dostatečně účinný, efekt červených očí lze bohužel dosáhnout velmi snadno, trojitá redukce (AF dioda, předblesk + softwarová redukce) jej ale dokáže dobře eliminovat. Rychlost fotoaparátu pro mě byla trochu zklamáním. Canony vždy bývaly rychlé přístroje, ale za poslední dva roky se jejich rychlost nijak nezlepšila, a tak PowerShot SX120 IS sice rychle zpracovává obraz, ale poměrně dlouho startuje a ostření mu také nejde nejrychleji.

Pochválit lze dobrý makro režim, kdy lze fotit dobré snímky i na delší ohniska do cca 90 milimetrů. Na ovládání si rychle zvyknete, příjemné je i kolečko čtyřsměrného ovladače, přestože nemá aretaci. Jeho citlivost je totiž naštěstí nastavena přesně tak, jak by člověk čekal. Rychlé menu je rovněž příjemná klasika. Od miniaturního 1/2,5" čipu s 10 megapixely jsem čekal horší výsledky, nicméně Canon příjemně překvapil. Nejenže je na rozdíl od mnoha konkurentů použitelná nejnižší citlivost ISO 80 a ISO 100, ale celkem dobrou kvalitu obrazu dává i ISO 200. Malinký čip má překvapivě docela dobrý dynamický rozsah, typicky na Canon má tendenci mírně přepalovat. Technologie i-Contrast ale podává rozporuplné výsledky.

LCD displej je bohužel zklamáním. Má velkou úhlopříčku 3,0" a klasické rozlišení 230.000 bodů, ale je hodně "ulhaný". Snímky zobrazuje s výrazně vyšším kontrastem (tmavší oblasti jsou rovnou černé, světlé bílé), takže to vypadá, jako by fotoaparát měl dynamický rozsah fotomobilu. Navíc poplašně bliká přepaly všude tam, kde je obraz jen trochu světlejší. Fotograf nemá potuchy o tom, jak vlastně snímek vypadá. Na počítači je ale příjemně překvapen, neboť často najde krásně vykreslenou fotku i tam, kde fotoaparát dávno zahlásil beznadějný přepal.

Chcete-li s modelem SX120 IS fotit co nejkvalitněji, dovolte mi pár rad. Předně snižte doostřování na minimum, čímž paradoxně zvýšíte ostrost, snížíte šum a linie se nebudou třepit. Stáhnutí kontrastu vylepší dynamický rozsah, zejména bude méně přepalů a více kresby. Také bych se vyhnul funkci i-Contrast, která často až příliš výrazně rozpatlává kresbu v prosvětlených stínech, pro dynamický rozsah a expozici má ale účinek opravdu velmi dobrý.

Ve výsledku je Canon PowerShot SX120 IS dobrý malý ultrazoom s největší chybou v příliš velké chromatické aberaci. Nebýt tohoto docela vážného problému, byl by špičkou ve své kategorii.


Vynikající světelnost objektivu
Silná chromatická aberace
Rozsáhlé možnosti manuálního nastavení
Na svou třídu větší rozměry a hmotnost
Dobrý makro režim
Nízká úroveň videosekvencí
Slušná kvalita obrazu do ISO 200 včetně
Poměrně pomalý náběh a ostření
Solidní optická stabilizace
Lživý LCD displej
Příjemné ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4800 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot SX120 IS děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot SX120 IS a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.