Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX210 IS: s překvapivou zbraní

1.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další malý kapesní ultrazoom. Je jím Canon PowerShot SX210 IS, který nabízí 14MPx CCD snímač a velmi zajímavý objektiv se 14× optickým zoomem. Překvapí i malými rozměry a širokoúhlým LCD displejem, nechybí ani HD videosekvence.

Příslušenství


Kompakty Canon jsou tradičně dodávány v malých modrých krabičkách a PowerShot SX210 IS není výjimkou.



V ní naleznete fotoaparát, Li-Ion akumulátor, poutko na zápěstí, nabíječku s kabelem, USB a AV kabel. Mělo by zde být i CD a krátká verze manuálu, toto vybavení jsme ale nedostali.




Výdrž baterie


Energii pro fotoaparát má na starosti Li-Ion akumulátor NB-5L s nízkým napětím 3,7 V, ale poměrně slušnou kapacitou 1120 mAh. Canon uvádí dle standardů CIPA výdrž na 260 snímků. To je docela malé číslo, proto mě zajímalo, jak na tom bude fotoaparát v praxi. Tam je to o něco lepší, dá se dostávat přes 300 snímků. Jednou se mi dokonce povedlo pořídit více než 350 fotografií, ale v zásadě bych počítal s těmi 300 fotografiemi na jedno nabití. Baterie se v nabíječce i poměrně rychle nabíjí.


Dodaný software


Program CameraWindow slouží k nahrání fotografií do PC. Aplikace vypadá moderně, je docela přehledná.



Po nahrání snímků a uzavření CameraWindow najede ZoomBrowser, kde můžete snímky katalogizovat, případně lehce upravovat. Doporučuji zobrazovat fotografie ve Scroll módu, jinak vám bude aplikace připadat poněkud divná.



Sami vidíte, že možnosti editace nejsou příliš bohaté, vedle jasu, kontrastu a korekce červených očí tu je už jen ostrost, ořez a vložení textu.



Něco málo zde tedy provedete, ale na vážnější úpravy si raději najděte nějakou lepší aplikaci.



Na tvorbu panoramat pak můžete použít aplikaci PhotoStitch.




Zobrazení LCD a menu


O zobrazení se stará širokoúhlý 3,0" LCD displej. Jak sami vidíte, při focení snímků jsou po stranách dost široké černé okraje, kde se schovává většina ikonek. Ty tak sice nepřekáží při zobrazování fotografie či náhledu, ale právě díky poměru 16:9 je využitelná úhlopříčka pro snímek jen necelých 2,5". A to je málo. Na pravém snímku vidíte rychlé menu. Proč jen je výběr možností vertikálně? To nemohly být citlivosti seřazené vodorovně jako u starších Canonů?


U makro režimu, ale i výběru blesku je pak k dispozici jednoduché menu. V manuálním režimu dole vidíte expoziční čas a clonu, kterou můžete nastavovat. Obraz respektuje expoziční nastavení, komu by to nestačilo, má napravo i graf, který ukazuje míru pod(pře)expozice.


Při natáčení videosekvencí přijde poměr 16:9 více než vhod. Obraz je roztažen na celou plochu a vypadá velmi pěkně. Při přehrávání vidíte všechny důležité údaje.


Menu má klasickou podobu fotoaparátů Canon. Je tedy rozumně přehledné, dělené do dvou záložek. První se věnuje fotografickým nastavení, to druhé pak technickým nastavením.


Zobrazování snímků je možné provést ve čtyřech módech. My si ukážeme dva nejdůležitější. Ten první je plný náhled včetně histogramu a většiny nastavení. Druhým módem je trochu větší náhled se zobrazeným zvětšeným výřezem z prostředku snímku. Následuje třetí režim (viz vpravo) s náhledem na celou plochu displeje (nepočítám černé okraje) téměř bez informací a pak čistý náhled bez jakýchkoli informací.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.