Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Casio Exilim Card EX-S600: Asijský plátek na fotografický způsob

6.4.2006, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Navzdory našim chmurným prognózám o plánovaném uvedení Casia S600 pouze v Asii se nakonec i tento model probojoval na náš trh, čemuž jsme samozřejmě neodolali a řádně tento 6 Megapixel proklepli... V dnešní 8stránkové recenzi se poprvé hlouběji ponoříme do menu, nastavení a rozšíření samozřejmě doznaly i další sekce...
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Digitální fotoaparát Casio Exilim Card EX-S600 je vybaven snímacím čipem velikosti 1/2,5" a celkového rozlišení 6,18 Mpix, z toho 6 Mpix efektivně. Fotit lze do rozlišení 2816 x 2112, 2816 x 1872 (3:2), 2304 x 1728, 2048 x 1536, 1600 x 1200 a 640 x 480 obrazových bodů. Videa si pořídíme ve velikostech 640 x 480 či 320 x 240, a to s mono zvukem a při 15 i 30 fps. V průběhu natáčení videa lze používat bohužel pouze digitální zoom, v tomto režimu je také neustále aktivní digitální stabilizátor. Běžné fotografie jsou ukládány jako JPEGy, videa MPEG-4 soubory a zvuky ve formátu WAV.

Optika

Objektiv aparátu obsahuje 6 čoček v 5 skupinách a má rozsah ohniskových vzdáleností 6,2 - 18,6 mm (38 - 114 mm po přepočtu na 35 mm formát) a je tedy schopen 3x optického přibližení, to vše se světelností F2,7 - 5,2. Optická stabilizace se v přístroji nenachází, toliko vestavěný Anti-shake DSP.

Autofokus

AF systém pracující na starém dobrém systému porovnávání kontrastních ploch skrze objektiv je vybaven přisvícením a kromě funkce čistě bodové také 9bodovým inteligentním režimem. Běžně si zaostříme od 40 cm do nekonečna, v makrorežimu od nepříliš valných 15 cm do 50 cm a je tu i ostření manuální. AF v noci dle členitosti a barvy materiálu spolehlivě funguje do cca 2 - 3 m.

Expozice

Měření expozice zvládá aparát bodové, poměrové i s důrazem na střed. Korekce expozice zde umí standardních +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích.

Pracovní režimy

Co se týče pracovních režimů, pak je digitál věru řádně vybaven - kromě Auto nabízí ještě 34 dalších scénických a zvláštních režimů zde nazývaných BEST SHOT, které se táhnou celkem přes 3 obrazovky (Portrait, Scenery, Portrait with Scenery, Children, Sports, Candlelight portraits, Party, Pet, Flower, Natural Green, Autumn Leaves, Soft flowing water, Splashing water, Sun Down, Night Scene, Night Scene Portrait, Fireworks, Food, Text, Collection, Backlight, Anti-shake, High Sensitivity, Retro, Twilight, Old photo, Businesscards and documents, White board, Silent, Short Movie, Past Movie, Voice Recording a je tu i funkce Register User Scene pro jedno vlastní nastavení).








Závěrka

Časy závěrky se běžně pohybují od 1/8 do 1/2000 s. Pokud chceme fotit časem delším, musíme sáhnout po Night Mode, který možnost expozice prodlouží až na 4 vteřiny.

Clonové číslo

Clonové číslo pro širokoúhlý záběr automatika volí mezi F2,7 - F4,3, což popravdě není žádná sláva a jak uvidíme dále, je to při negativních korekcích docela znát.

Vyvážení bílé

O vyvážení bílé se kromě automatiky může postarat také uživatel sám - máme tu presety Slunečno, Zataženo, Stín, Zářivka N, Zářivka D, Žárovka a pamatováno bylo i na volbu "Namiř a zmáčkni" manuální.

Citlivost ISO

Kromě automatiky lze pro citlivost ISO použít hodnoty ISO 50, ISO 100, ISO 200, ISO 400 a v Anti-shake či High Sensitivity režimu i ISO 1600.

Úložný prostor a Podporovaná média

Kromě 8,3 MB vestavěné flashe má digitál slot na SD/MMC karty, který ochotně pojmul vše, co mu bylo předhozeno - do velikosti 1 GB neměl problémy ani s médii typu MMCmicro, miniSD či microSD v patřičných redukcích. Následuje tabulka přímo od výrobce kolik a v jaké kvalitě uložíme záznamů:




Blesk

Integrovaný blesk s dosahem 0,4 až 2,8 m (W) či 0,4 až 1,4 m (T) nabízí pracovní režimy Auto Flash, On, Off a Red eye reduction. Po vyfocení lidského obličeje ze vzdálenosti cca 2,5 m s aktivní redukcí jevu červených očí se s ISO 100 dopracujeme přibližně k tomuto výsledku:




Hledáček

Optický hledáček zařízení nemá, pouze LCD displej.

Fyzické parametry

Casio S600 je také digitálem velmi lehkým, při rozměrech 90 x 59 x 16,1 mm váží bez baterie pouze 115 g.

Vstupy a Výstupy

Pro komunikaci byly zabudovány do kolébky porty USB 2.0, DC in a A/V out. Reproduktor i mikrofon jsou samozřejmě mono.

Časy

Náběh i vypínání 1 vteřina, rychlost ostření 0,6 vteřiny za ideálních podmínek, ve tmě, pokud nestačí přisvícení a AF se nemá čeho "chytit," se s časem dostaneme až za 1 vteřinu. Blesk se nabije za 3 - 4 vteřiny.

Napájení a Výdrž

Digitál je napájen LiIon akumulátorem Casio NP-20, který v tom nejideálnějším případě, tedy při focení bez blesku a občasném přezoomování tam a zpět, přežije až 300 snímků. Při prohlížení vydrží 4 h 40 m, jako videokamera 1 h 50 m a jako digitální hlasový záznamník 5 h 30 m.

Sekvenční focení a Samospoušť

Kromě 10 s a 2 s samospouště lze ještě sáhnout po módu 3X, který odpočítá 10 sekund a pak vyfotí 3 snímky oddělené třemi sekundami.

Další funkce a Specialitky

Podobně jako některé další digitály Casio, i tento model poslouží jako hlasový digitální záznamník.