Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Casio EXILIM FH25: univerzální sportovec

21.7.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Po několika letech jsme se vrátili k recenzím fotoaparátů Casio. Dnes to bude 20× ultrazoom Casio EXILIM EX-FH25, který nabízí 10MPx CMOS snímač slibující neuvěřitelně rychlé sekvenční snímání a z toho plynoucí zajímavé režimy.

Příslušenství


Casio EXILIM EX-FH25 k nám do redakce přišel ve velké černočervené krabici.



Uvnitř najdete fotoaparát včetně krytky objektivy se šňůrkou, ořezaný manuál, CD-ROM s manuálem s softwarem pro upload videosekvencí na YouTube (jiný software na stahování fotografii zde překvapivě není), AV kabel, USB kabel a čtyři alkalické AA baterie.




Výdrž baterie


Dnes už docela nezvykle je napájení řešeno pomocí čtyř AA baterií. Pokud si koupíte pořádné články, mohl by fotoaparát dosahovat solidní výdrže. Na alkalické články by měl vydržet zhruba 330 snímků (dle zvolených baterií), u NiMH článků pak 470 až 500 fotografií. Použil jsem čtveřici velmi kvalitních baterií Varta PowerAccu 2700 mAh a udávaná čísla mohu potvrdit. Pokud vynechám nepřesná měření se sekvenčním snímáním, pak jsem při normálním pořizování snímků dosahoval výdrž 450 až 580 snímků na jedno nabití. A to není vůbec špatné.


Dodaný software


Casio k fotoaparátu téměř žádný software nedodává. Jediné, co zde najdete, je YouTube Uploader for Casio. Bohužel pro přenos snímků do počítače zde nic není. I manuál vás jen odkáže na ruční kopírování snímků přes prostředí operačního systému Windows.


Zobrazení displeje a menu


Displej mě potěšil zobrazováním užitečných informací. Jednak vidíte aktuální hodnotu ohniska, jednak se ukazuje i rozsah ostřících vzdáleností, který je docela přesný a velmi dobře napovídá, co vše si ještě můžete dovolit. Po namáčknutí spouště se zobrazuje naměřený expoziční čas, clona a dokonce i ISO citlivost, což rovněž považuji za pozitivum.


Zobrazení displeje lze doplnit i o histogram. U volby ostřícího bodu si můžete velmi snadno upravit jeho polohu.


Rychlé menu je přístupné po stisknutí tlačítka SET. Má dobrou formu, přesto se v něm můžete občas trochu ztrácet. U sekvenčních režimů můžete nastavit nejen rychlost sekvenčního snímání, tak i počet snímků i počet fotografií, které lze pořídit před zmáčknutím spouště. Přístroj ukazuje i údaj, jakému času to vlastně odpovídá.


BEST SHOT režimy jsou doplněny o náhled a popis funkce. Hlavní menu je rozděleno do tří panelů. První je věnován různým formám záznamu (např. je zde nutno přepínat CS režim, tedy rychlé sekvenční snímání nutné pro funkci některých jiných režimů, např. sériového snímání s bleskem).


Druhý panel se věnuje nastavením snímků a třetí pak obsahuje technická nastavení přístroje.


U videosekvencí vidíte zbývající čas, již nahranou dobu a případně i snímkovací frekvenci, se kterou natáčíte.


U zobrazení snímků se mohou zobrazit základní údaje, případně tlačítkem DISP ukázat většinu fotografických nastavení. Tyto údaje se ale zobrazí přes celý snímek, navíc ještě na tmavším pásu, takže se spíše díváte na údaje než na fotografii.


U videosekvencí, případně s menší změnou i u snímků pořízených sekvenčním snímáním se dočkáte takových menu nabídek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.