Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Cyber-shot DSC-W30: malý citlivý automat

10.3.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Na malém kapesním digitálním fotopřístroji Sony Cyber-shot DSC-W30 je asi nejzajímavější, že nabízí možnost nastavit citlivost až na 1000 ISO. Proto jsme byli zvědaví, jak si s touto metou novinka poradila, tedy jak moc byly snímky pořízené při maximální citlivosti postižené šumem. Zjistili jsme však i další zajímavé informace o tomto stříbrném šestimegapixelovém drobečkovi.
Kapitoly článku:
Novinka se drží při fotografování podobně nepohodlně jako všechny velmi placaté modely bez výstupku na přední straně, při troše akrobacie zvládnete všechno nastavovat a mačkat spoušť jen ukazováčkem a palcem pravé ruky. Na horní straně totiž snadno nahmatáte nejenom správně mrňavé tlačítko Power a velkou spoušť kolem které je omotán prstenec optického zoomu. Potěšilo nás, že kromě dvouapůlpalcového LCD displeje se výrobci podařilo umístit na tělo modelu i optický hledáček, a i když ten zdaleka nezobrazuje 100 procent plochy, přesto se vám někdy bude hodit šetřit akumulátor. Naopak jsme si nemohli nevšimnout neustále odchlíplé krytky USB a AV konektorů (které se trochu nezvykle nachází na zadní straně modelu) a také příliš zapuštěného tlačítka určeného pro vstup do režimu prohlížení, které často špatně domáčknete (nejlépe to jde delším nehtem).



Na zadní straně ještě najdete základní ozubené kolečko s hned deseti režimy, takže zde navolíte kromě automatické či programové expozice také režim vysoké citlivosti (kdy automatika nepoužije blesk, ale při horších světelných podmínkách zvýší radikálně citlivost), vybrat si můžete ze šestice přednastavených scén (například noční režim, portrét nebo krajina) a zde také lze začít natáčet ozvučený videozáznam. Pod tímto kolečkem je dvojice tlačítek – pro zapnutí LCD displeje (ale také pro aktivaci reálného histogramu) a druhé pro vstup do Menu. Nesmíme zapomenout ani na čtyřpolohový ovladač s potvrzováním uprostřed, jehož jednotlivá ramena jsou určena pro nastavení blesku, makra, samospouště a korekce expozice. Do spodní části je zabudován zcela vlevo kovový závit.