Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Digitest - videa a závěr

14.6.2006, , Ivo Martinka, recenze
Týden uběhl jako voda a naše pravidelné středeční video okénko přináší závěrečnou část červnového Digitestu. Dnes se tedy konečně dozvíme, která kamera se stane vítězem tohoto třítýdenního putování.
Poslední stránka s video ukázkami nám napoví o ostřících schopnostech všech kamer. Test jsme provedli tak, že při jsme zazoomovali na "Méďu", před objektiv vložili papír a po následném oddělání papíru změřili čas nutný k zaostření. Legrační bylo, že některé kamery nebyly schopny na plyšáka zaostřit vůbec a musely se "nakopnout" vložením papíru před objektiv.


Canon MV900
pro spuštění klikněte
Panasonic GS37
pro spuštění klikněte

Oba dva levné modely dopadly výborně - časy 0,9 sec a 1 sec ve prospěch Panasonicu hovoří za vše.


Panasonic GS180
pro spuštění klikněte
Canon MVX460
pro spuštění klikněte


Sony HC46
pro spuštění klikněte

Ve střední třídě je ostřícím šampiónem Canon MVX460, který zvládl tuto činnost za 0,7 sec. Za Canonem následuje GS180 s 1,3 sec a konečně HC46 s 1,6 sec.



Sony HC96
pro spuštění klikněte

Nejhůře v testu dopadla HC96, která zaostřila až za 1,8 sekundy. Na obhajobu přístroje však musíme dodat, že ostření bylo provedeno v jiný den a také za horšího světla. Dá se proto předpokládat, že za stejných podmínek by kamera tuto dobu ještě zkrátila. Následující tabulka nám seřazuje kamery podle změřené rychlosti:

Pořadí
Rychlost (sec)
1. Canon MVX460
0,7
2. Panasonic GS37
0,9
3. Canon MV900
1,0
4. Panasonic GS180
1,3
5. Sony HC46
1,6
6. Sony HC96
1,9*

Co se týče značek, je patrné, že Canon má před druhým Panasonicem výrazný náskok. Největší problémy s ostřením měla značka Sony. Poslední část video ukázek bude patřit stabilizaci. Všechny přístroje jsou shodně vybaveny elektronickou stabilizací obrazu, a bude proto zajímavé pozorovat, jaké jsou mezi nimi rozdíly. Poněvadž nám v předvolební době každý sliboval stabilitu, použili jsme jako předlohu známou tvář obrazovek - pana Železného. Od oka jsme se pokusili zazoomovat na stejné ohnisko (cca 10x optický zoom), aby byly co nejobjektivnější podmínky. První část videa je pořízena se zapnutou, druhá pak s vypnutou stabilizací.


Canon MV900
pro spuštění klikněte
Panasonic GS37
pro spuštění klikněte

U low-endu je jednoznačný vítěz Panasonic GS37, jehož obraz se téměř nehne. MV900 sice také dobře odstraňuje efekt třesoucích se rukou, ovšem na GS37 ani zdaleka nemá. Jsme proto zvědavi, jak na tom budou kamery v luxusnější třídě:


Panasonic GS180
pro spuštění klikněte
Canon MVX460
pro spuštění klikněte


Sony HC46
pro spuštění klikněte

Panasonic to prostě umí. Potvrzuje vedení z nižší cenové skupiny a jasně poráží ostatní výrobce. Taktéž HC46 má velmi solidní stabilizaci a na Canon tak zbývá poslední místo.



Sony HC96
pro spuštění klikněte

HC96 na první pohled nedopadla nijak dobře, na druhý však ano - pokud srovnáte třesoucí se ruce (vypnutá stabilizace) s ostatními modely, zjistíte nerovné podmínky. Lze předpokládat, že oba přístroje Sony jsou vybaveny identickou stabilizací.