Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Digitest - videa a závěr

14.6.2006, , Ivo Martinka, recenze
Týden uběhl jako voda a naše pravidelné středeční video okénko přináší závěrečnou část červnového Digitestu. Dnes se tedy konečně dozvíme, která kamera se stane vítězem tohoto třítýdenního putování.
A to nejtěžší na konec. Zhodnocení. Inu, až na HC96 jsme měli všechny kamery téměř celý měsíc a mohli jsme je tak poznat velmi "důvěrně". Jediné, co nás po celou dobu trápilo bylo počasí. Nedostatek slunečných dní nám zkomplikovalo řadu testů, které bychom rádi udělali jinak. Co naplat. Loučíme se s krabicí plnou mašinek v celkové hodnotě převyšující 100.000,- Korun. Pojďme si však shrnout celý Digitest:

Low-end
V nejslabší třídě proti sobě nastoupili Canon MV900 a Panasonic GS37. Cenový rozdíl mezi oběma přístroji je 3000,- Kč, což jistě není málo. Pokud se však podíváme na plusy a mínusy z předešlé stránky, troufáme si tvrdit, že se vyšší investice do GS37 vyplatí. Získáte tím nejen možnost fotit (byť jen na pásku), ale také kvalitnější objektiv, znatelně širokoúhlejší záběry, parádní stabilizaci, mírně vyšší zoom, menší šum, nebudete slyšet motorek v pořízeném záznamu, a pro některé může být důležité také české menu. Myslíme si, že řada MV9xx si najde své místo na trhu u nenáročných uživatelů, u kterých bude při výběru rozhodovat především cena. Ostatním video amatérům bychom doporučili vítěze v kategorii low-end, tedy Panasonic GS37.



vítěz low-endu - Panasonic NV-GS37
pro zvětšení klikněte


Střední třída
Jak se situace v nejlevnější třídě zdá být jasná, ve střední je to úplně jinak. Proti sobě jsme postavili Panasonic GS180, Canon MVX460 a Sony HC46. Všechny tři kousky podaly velmi podobný výkon, což nám přidělalo vrásky na čele. Započněme ale od třetího místa - zde bychom přece jen skrz mizerné barvy dali Sony HC46. Ty se s přístrojem nesly již od první fotografie a celkový dojem se nezměnil i přes infra a přiloženou paměťovou kartu. O vítězi jsme vedli dlouhé debaty, protože toto rozhodnutí není vůbec jednoduché - na jedné straně je velké rozlišení, perfektní stabilizace, pěkné barvy a tichý chod Panasonicu, na druhé zase bohatá výbava v podobě širokoúhlé předsádky, konektory, videolampa, velká výdrž baterie, velký zoom, rychlé ostření a také pohodlnější ovládání Canonu. Nakonec jsme se rozhodli udělit první cenu videokameře Canon MVX460, i když ztráta druhého Panasonicu GS180 je spíš nulová, než minimální.


vítěz střední třídy - Canon MVX460
pro zvětšení klikněte


Suverénně nejlepší a také suverénně nejdražší kamerou našeho testu je bez pochyb Sony HC96, která se až na rychlost ostření udržovala na předních příčkách všech testů. Kvalitou mnohdy předčila i svou podstatně dražší DVD kolegyni Sony DVD505, a právem ji patří titul krále testu.



celkový vítěz - Sony DCR-HC96
pro zvětšení klikněte




Za zapůjčení děkujeme společnostem Canon, Panasonic a Sony!