Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Epson Stylus Photo PX720WD: multifunkční krasavec

26.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům tiskáren a prvním kouskem testovaným novou metodikou bude multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD. Jak už název napovídá, jedná se zejména o fototiskárnu. Nabízí totiž šestici inkoustů pro co nejvěrnější barvy.
Pro následující test byl použit papír pro tisk s vysokým rozlišením (cena cca 5 Kč za jednu A4 stranu). Vyzkoušena byla kvalita "koncept", "normální" (neboť ekonomická prokazovala v předchozím testu stejné výsledky jako koncept) s nastavením papíru na obyčejný. Dále to byly kvality tisku "fotografie" a "nejlepší".


HR papír, kvalita koncept (kliknutím zvětšete)



HR papír, kvalita normální (kliknutím zvětšete)


HR papír, kvalita fotografie (kliknutím zvětšete)

HR papír, kvalita nejlepší (kliknutím zvětšete)

Nyní už se podívejme na výřezy ze snímků, které vidíte nahoře (ty byly naskenovány při rozlišení 800 dpi). Jako první je tu klasický černobílý text.



koncept (klikněte pro zvětšení)



normální (klikněte pro zvětšení)



fotografie (klikněte pro zvětšení)



nejlepší (klikněte pro zvětšení)



Na papíru pro tisk s vysokým rozlišením krásně vidíte, jak veliké jsou jednotlivé kapky inkoustu. Čitelná je ale až velikost 5. Normální tisk vypadá docela slušně i při velikosti 3, u nižší velikosti 2 sice jdou jednotlivá písmenka rozpoznat, ale na čtení to není ani náhodou. Při tisku s kvalitou nastavenou na "fotografii" vypadá docela dobře i velikost 2. Samozřejmě pro běžné čtení to není použitelné, taková písmenka jsou skutečně prťavá, ale je hezké vidět, že tiskárna něco takového vůbec dokáže. Kvalita "nejlepší" dokáže jakž takž vykreslit dokonce některá písmenka velikosti 1.



koncept



normální



fotografie



nejlepší



U větších písmen je čitelnost samozřejmě lepší. I zde jde u konceptu vidět jednotlivé velké kapky inkoustu a vynechávání řádků (díky tomu dosahuje tiskárna vysoké rychlosti). Normální kvalita na takto dobrém papíru ale stále působí roztřepení hran písmen. Fotografická nastavení tisknout písmena mnohem plněji. Podíváme se i na tisk barevných písmen.



koncept (klikněte pro zvětšení)



normální (klikněte pro zvětšení)



fotografie (klikněte pro zvětšení)



nejlepší (klikněte pro zvětšení)



U barevného tisku jde opět vidět žluté a purpurové tiskové body. S fotografickými nastavení jsou písmena čitelná i na nejmenších velikostech.



koncept



normální



fotografie



nejlepší



Větší písmena pochopitelně vypadají opět o něco lépe. U normální kvality si můžete všimnout jemného řádkování písmen. Nejkvalitnější verze tisku ukazuje krásně hladká písmena, s horšími kvalitami se okraje písmen třepí o něco více.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.