Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Epson Stylus Photo PX720WD: multifunkční krasavec

26.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Vracíme se k testům tiskáren a prvním kouskem testovaným novou metodikou bude multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD. Jak už název napovídá, jedná se zejména o fototiskárnu. Nabízí totiž šestici inkoustů pro co nejvěrnější barvy.
Multifunkce Epson Stylus Photo PX720WD možná nepatří k nejlevnějším, ale bohatě to vynahradí svými funkcemi. Potěší možnost dotykového ovládání a LCD displej, což usnadňuje tisk a kopírování bez asistence počítače. Máte zde i USB port, čtečku paměťových karet, takže opět není třeba zapínat počítač a fotografie lze tisknout bez počítače. Samozřejmě možnosti práce s kartami a USB jsou širší (skenování na kartu,...). Samotný skener určitě není špatný, proti pravým skenerům je sice pomalejší, ale do rozlišení 1600 dpi produkuje solidní skeny. Otázkou jsou občasné rozmazanější plochy.





Moc se mi líbil černý luxusní design. Potěší i šestiinkoustový tisk s technologií Claria Photographic, díky kterému jsou fotografie opravdu pěkné a samozřejmě můžete měnit jenom tu barvu, která dojde a nikoli cartridge obsahující několik barev. Epson tak šetří i vaší peněženku. Pokud chcete dosáhnout skutečně vysoké kvality tisku, budete potřebovat jednak kvalitní papír, jednak také nejvyšší nastavení kvality tisku, což se ale negativně projeví na rychlosti. V normální kvalitě tisku nemají písmena úplně ideální tvar a čím horší papír, tím je rozpíjení logicky výraznější. Papír určený pro tisk s vysokým rozlišením umožňuje dosáhnout tiskárně opravdu krásnou černou barvu a mnohem ostřejší obraz (v detailu je ale tisk poněkud řádkovaný). Pro fotografie je tiskárna vhodná, barvy jsou skutečně krásné a hluboké, potvrdila se i dobrá, byť ne 100% odolnost proti vodě.

Rychlost tisku bohužel nedosahovala údajů výrobce, ale považuji ji za dostatečnou, a to i u fotografií. Výborné je Wi-Fi připojení, takže tiskárna může být úplně někde jinde než počítač, přijímač je ale docela náladový a občas mi síťové připojení nefungovalo. Je dobré si také před tiskem fotografií dávat pozor na nastavení tisku, konkrétně na vyhlazování okrajů. Pokud ji neaktivujete, můžete se dočkat docela zubatých čar. V některých módech je tento režim aktivovaný, v některých ne.

Epson Stylus Photo PX720WD je solidní multifunkcí, která potěší množstvím zajímavých technologií.
 
 

Plusy

 
+ Integrovaná čtečka paměťových karet + USB
+ Ovládání pomocí LCD displeje
+ Připojení přes Wi-Fi
+ Technologie Claria Photographic (krásné barvy, odolnost)
+ Oddělené zásobníky pro fotografický a běžný papír
 
 

Minusy

 
- Náladový Wi-Fi příijímač
- Nutnost dávat pozor na "vyrovnání okrajů"
- Složitější instalace (spousta méně srozumitelných návodů)

 
Za zapůjčení tiskárny Epson Stylus Photo PX720WD děkujeme Epsonu.
 
 
Cena v době testování: cca 4.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.