Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix F10: Malý kompakt s vysokou citlivostí

31.8.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Před letními prázdninami uvedla na trh společnost Fujifilm zajímavý malý automatická kompakt, který patří díky svému Super CCD HR snímači do šestimegapixelové kategorie. Klasická je optická část s trojnásobným optickým zoomem, ovšem výjimečný je naopak rozsah citlivosti snímače - až do 1600 ISO, a to i v maximálním rozlišení...
Pkud jste někdy drželi nějaký automat od Fujifilmu v ruce, tak vám ovládání F10-ky bude velmi povědomé - typické zdvojené Menu to jenom potvrzuje. Pojďme se ovšem nejprve podívat na "nesoftwarové" ovládání - na horní straně najdete jenom tlačítko zapnutí/vypnutí modelu (které musíte při manipulaci přidržet, abyste model zapnuli), takže k náhodnému zapnutí modelu v kapse skutečně nedojde. Kolem spouště je omotán ne příliš vzhledný prstenec, který má čtyři polohy. První označená jako SP vám zpřístupní několik scénických režimů v Menu, v režimu Auto se dostanete v Menu pouze k několika parametrům - pokud chcete využít například i nastavení teploty bílé, musíte přepnout na polohu M. Nakonec si můžete prstencem zapnout i videozáznam.



Na zadní straně najdete jenom kolébku optického zoomu a tlačítka přehrávání, F (pro vstup do menšího Menu) a tlačítko určené pro ovládání displeje. Uprostřed křížového ovladače je potvrzovací tlačítko (kterým také vyvoláte Menu na displeji), pomocí jednotlivých ramen tohoto ovladače se nastavují režimy blesku, Makro, jas displeje (případně mazání snímků) a samospoušť. V levém boku je zabudován kombinovaný konektor USB/AV a napájení (krytý gumovou krytkou). Akumulátor a paměťovou kartu zasunete do modelu zespodu. Bohužel akumulátor není zajištěn proti náhodnému vysunutí při otevření krytu. Na spodní straně ještě najdete plastový závit pro stativ.



Do kratšího a typicky pro Fuji graficky vyvedeného Menu se dostanete přes zmíněné tlačítko F, nastavíte zde rozlišení (u maximální hodnoty jsou k dispozici i dva různé kompresní poměry), citlivost a barevný filtr (tři režimy). To "klasické" Menu je ovšem až nečekaně nepřehledné a především špatně ovladatelné, protože se vám neustále zobrazuje i ta část nabídky (i když pouze šedě), ke které vlastně nemáte v tu chvíli přístup. Ve dvou kapitolách nastavíte například způsob měření expozice, korekci expozice, sekvenční snímání nebo například tzv. rychlé snímání, kdy by měla optika rychleji zaostřit. Digitální zoom potom aktivujete až v Set upu, kde lze nastavit také jas displeje nebo zapnout funkci přisvětlovacího paprsku.