Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Formát RAW: Jakým softwarem zpracovávat?

15.2.2010, Milan Šurkala, recenze
Dalším článkem se budeme věnovat problematice RAW souborů a jejich vyvolávání. Podíváme se aspoň na některé programy, které se k tomu používají. V článku si také zodpovíme otázku, co to RAW vlastně je a jaké jsou jeho výhody.
Abyste si nemuseli vždy dokupovat drahé programy na úpravy RAW snímků, dodává většina výrobců fotoaparátů ke svým zrcadlovkám a pokročilým kompaktům i více či méně pokročilé editory RAW fotografií. Těmto programům se nebudeme věnovat podrobně, jen v základu si ukážeme, co zhruba umí.


Canon Digital Photo Professional


Canon DPP je nástupcem oblíbeného Image RAW Task. Tato aplikace toho uměla opravdu hodně, DPP nejprve vypadal trochu nemastně neslaně. Profesionální RAW editory nabízí přeci jen něco víc, DPP je spíše jen základní aplikace pro nenáročnou práci.



Základem je totiž převod RAWů do JPEG a jen omezené editační možnosti. Najdete tak zde např. úpravu jasu, vyvážení bílé, úpravu stylu fotografie, saturace a ostrosti. V záložce RGB Image Adjustment můžete totéž upravovat pro jednotlivé barevné složky. To je ale skoro vše, co aplikace umí.




Nikon ViewNX


Základní aplikací pro fotoaparáty Nikon je ViewNX. V tomto programu můžete spustit i Nikon Transfer, aplikaci pro přenos snímků z fotoaparátu do počítače. Je nutno mít aktuální verzi, jinak se RAW snímky nemusí přenést.



Podobně jak v Canon DPP, ani zde toho moc nenajdete. Je zde korekce expozice, vyvážení bílé s doladěním na přesnou teplotu v Kelvinech, rovněž můžete upravit barevné ladění mezi zelenou a fialovou. Nechybí ani Picture Control pro úpravu barevných stylů. Dále tu najdete úpravy ostrosti, kontrastu, jasu, D-Lighting včetně možnosti obrany proti přepalům i podpalům, také lze zvýšit saturaci snímku. Na základní aplikaci to docela ujde.




Nikon Capture NX2


Druhá aplikace on Nikonu nese název Capture NX2 a je již placená. Cena činí zhruba 6000 Kč s DPH, což určitě není málo. Na druhou stranu je nutno poznamenat, že program je funkčně mnohem bohatší než ViewNX, nabízí pokročilejší nastavování všeho možného od vyvážení bílé, přes redukci šumu, ostření, korekce optických vad a mnoho dalších.




Olympus Master 2


Dalším prográmkem je Olympus Master 2. Jeho hlavním krédem je jednoduchost. Pod hlavní lištou najdete v levé části velký náhled snímku, dole filmový pás a v pravém sloupci pak možnosti nastavení. Těch není příliš mnoho, postačí však na základní důležité úpravy.




Sony Image Data Converter SR


Jako poslední zde máme program Image Data Converter SR, který najdete se zrcadlovkami Sony. Počtem voleb se vyrovná zhruba programu od Olympusu, nicméně možnosti nastavení těchto voleb jsou trochu širší, takže s Image Data Convertorem už přeci jen něco zvládnete.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.