Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F300EXR: klame tělem

14.1.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Redakčním testem prošel malý ultrazoom Fujifilm FinePix F300EXR. Přináší mnoho zajímavého, 12MPx Super CCD EXR čip, objektiv s 15× optickým zoomem, plně manuální ovládání expozice, HD video a několik dalších zajímavostí. Jaký je v praxi?

Videosekvence


FinePix F300EXR slibuje HD videosekvence, tedy rozlišení 1280×720 pixelů. Ty jsou natáčeny při 24 snímcích za sekundu. Kvalita videosekvencí tomuto rozlišení ale příliš neodpovídá, video je i za poměrně dobrého světla poněkud zašuměné.



Ostření je průběžné, způsobuje ale velké změny zaostření. Pokud tedy často zoomujete, bude obraz většinou rozmazaný. Ve výsledku nepatří videosekvence právě k těm nejkvalitnějším, což je škoda. K dispozici jsou jen dvě možnosti kvality záznamu.
  • 1280×720 / 24 fps - cca 3100 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1300 kB/s

Videosekvence můžete posoudit na přiložené 15sekundové ukázce (46 MB).


Stabilizace


Fotoaparát disponuje mechanickou stabilizací realizovanou posunem Super CCD čipu. Stabilizaci lze vypnout, nechat stabilizovat neustále nebo pouze při focení, což snižuje spotřebu baterií. Testovací snímky jsem pořizoval s časem 1/8 sekundy, ohniskovou vzdáleností 110 mm na vzdálenost zhruba dvou metrů.


bez stabilizace



s průběžnou stabilizací



se stabilizací při focení



se stativem


Průběžná stabilizace v tomto testu nepředváděla nic světoborného. Vyfotil jsem pět snímků a ani jeden z nich nebyl ostrý. Naproti tomu stabilizace při focení sice také občas produkovala neostré snímky, přeci jen se mi ale častěji dařilo vyfotit fotografie poněkud ostřejší a použitelnější. Stativ je stále nenahraditelný.


Fotografování portrétů, blesk


Fujifilm FinePix F300EXR je pro focení portrétů docela příjemný fotoaparát. Má slušnou detekci tváří a velmi dobrý rozsah ohnisek od širokých, až po ta nejdelší.


expoziční čas 1/800 s, clona F4,3, citlivost ISO 100, ohnisko 49 mm, klikněte pro zvětšení


Tvář byla rozpoznána velmi rychle a díky fázovému ostření byl fotoaparát schopen i velmi rychle zaostřit. I když jsou některé detaily trochu rozpatlávány, celkově lze míru detailů považovat za solidní.


expoziční čas 1/70 s, clona F5,3, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení


I zde je míra detailů na kompakt relativně příznivá. Odšumování snižuje ostrost některých linií ve vlasech, ale nerozpatlává je. Jiné linie jsou ale trochu rozmazané nebo naopak zbytečně doostřené. Výhodou docela dobré světelnosti na nejdelším ohnisku je na kompakt překvapivě dobré rozmazání pozadí.


expozice -2 EV (ISO 100)



expozice +0 EV (ISO 100)

expozice +2 EV (ISO 100)

expozice -2 EV (ISO 800)

expozice +0 EV (ISO 800)

expozice +2 EV (ISO 800)

Blesk byl pro mě obrovským zklamáním. Předně je vyskakovací, nijak nejde zatlačit a tento nesmysl šířící se jako mor tu opravdu nevidím rád (nemusel by vyskakovat při ručním vypnutí blesku, pak by to bylo fajn). Kdyby to alespoň něčemu pořádně pomohlo, ale na nejširším ohnisku i tak dochází k velmi výraznému stínu v pravém spodním rohu snímku. Dalším problémem je jeho účinek. Takto slabý blesk jsem snad ještě neviděl. I při poměrně dlouhém expozičním času 1/30 sekundy je na většině normálních citlivostí nepoužitelný a velmi slabý (horko těžko použitelný i jako fill in blesk). Teprve při citlivosti ISO 800 má jakž takž rozumný účinek, ale když konkurence může mnohem lépe fotit při ISO 200 a polovičním času, je tento blesk skutečně nevyhovující.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.