Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F300EXR: klame tělem

14.1.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Redakčním testem prošel malý ultrazoom Fujifilm FinePix F300EXR. Přináší mnoho zajímavého, 12MPx Super CCD EXR čip, objektiv s 15× optickým zoomem, plně manuální ovládání expozice, HD video a několik dalších zajímavostí. Jaký je v praxi?

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván v malé nahnědlé krabici.



Uvnitř je fotoaparát Li-Ion akumulátor, nabíječka, základní manuál, USB kabel a AV kabel. Mělo by zde být ještě CD se softwarem.




Výdrž baterie


Uchovávání energie a napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-50, jehož napětí činí nízkých 3,6V, kapacita je pak průměrných 1000 mAh. Fujifilm udává výdrž na 250 snímků, což je v teorii poměrně nízké číslo. V praxi jsem i přes časté využívání EXR režimu dosahoval trochu vyšších čísel v rozmezí od 260 do 290 fotografií. Ani to není mnoho, doporučil bych asi koupi náhradního akumulátoru, pokud chcete vydržet s energií o něco déle.


Dodaný software


Protože jsme s fotoaparátem nedostali CD se softwarem, nemohl jsem jej vyzkoušet.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej s 3,0" úhlopříčkou má vyšší rozlišení 460.800 bodů (320×480 pixelů). Menu nabídky jsou pro Fujifilm tradiční, tedy poněkud archaické a quick menu obsahuje jen minimum voleb. Zobrazení na displeji je vcelku normální, různorodost ikonek může někdy působit mírně chaoticky. Po namáčknutí spouště se objeví expoziční čas a navolená clona.


Při točení hlavním kolečkem režimů se zobrazuje animace, která vám pomůže v navigaci např. ve tmě. Jak si můžete všimnout, překlad někdy vykazuje gramatické chyby a nejeden z režimů je přeložen opravdu hodně divně. Napravo vidíte menu pro výběr samospouště, podobně je to i pro blesk a další.


Tlačítkem F se dostanete do quick menu, ale najdete zde jen citlivost, rozlišení snímku a filmový režim. Určitě by neuškodilo sem dát např. vyvážení bílé. Normální menu má pak design typický pro Fujifilm. Působí dost archaicky, i s vysokým rozlišením jsou písmenka kostkovaná a celkově působí menu dost nemoderně.


Zde vidíte volbu jednoho z nastavení a pak technické menu fotoaparátu.


V režimu prohlížení si můžete nechat zobrazit několik základních expozičních nastavení, u videosekvencí je informací mnohem méně. Štvalo mě, že se velmi rychle zasouval objektiv a při rychlém focení bylo nutno počkat, až znovu vyjede.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.