Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix F70EXR: šum nemá šanci

19.11.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na paškál jsme si vzali malý 10× ultrazoom Fujifilm FinePix F70EXR. Nabízí širokoúhlé 27mm ohnisko a nejnovější generaci Super CCD čipu s přídomkem EXR. Jak se čip EXR povedl? Dokáže skutečně výrazně rozšířit dynamický rozsah a snížit šum?
Na závěr si už jen shrňme poznatky a vyslovme verdikt nad fotoaparátem Fujifilm Fine Pix F70EXR. Začal bych u líbivého těla, které je tenké a lehké, přičemž samotný objektiv má 10× optický zoom. Rozhodně potěší jeho ohniskový rozsah, který začíná na 27 milimetrech a končí na solidních 270 mm. Využitelnost těchto ohnisek je výborná. Výborná je rychlost ostření (zejména na širokém ohnisku) a jeho úspěšnost i ve zhoršených světelných podmínkách. Ovládání je rychlé a pohodlné, chybělo mi však tzv. "rychlé menu". Jistě potěší možnost manuálního nastavení expozice i priorita clony. Škoda jen, že je pouze dvoupolohová, řešená ND filtrem.

Nyní ale už konečně k EXR čipu. Ten je doslova klenotem. Fujifilm použil úhlopříčku 1/2", což je nejvíce ve své třídě a ke cti mu ještě přidává to, že má 10 megapixelů, tedy nejmenší rozlišení. Díky tomu má mezi svou konkurencí zdaleka nejmenší hustotu pixelů, což už teoreticky znamená také nejnižší šum. K tomu se však přidává samotná Super CCD technologie, takže F70EXR je jeden z mála kompaktů, které při ISO 200 nevykazují prakticky žádný šum, u ISO 400 si jej lze jen trochu všimnout a teprve u ISO 800 se dá hovořit o šumu. Kdo zná dnešní 12MPx přístroje s prťavým 1/2,33" snímačem, které v některých případech doslova "brutálně" šumí i na nejnižší ISO 100, musí přístup F70 EXR přivítat s nadšením a aplausem.

EXR čip nabízí režim pro další redukci šumu (EXR SN), který snižuje rozlišení na 5 megapixelů. V praxi se to ale příliš neosvědčilo, rozdíl není výrazný, šum získává příjemnější strukturu, ale je někdy i výraznější a ztráta rozlišení je velká. Naproti tomu EXR DR režim pro rozšíření dynamického rozsahu sice také snižuje rozlišení na 5 MPx, ale jeho účinek je znatelný. Dynamický rozsah je opět ve své třídě (ale nejen v té, i kompaktech obecně) rekordní.

Technologie Pro Low-Light se čtyřnásobnou expozicí a složením snímků dohromady dovoluje fotit téměř nezašuměné snímky i na ISO 1600! Opět musíte počítat s nižším rozlišením 5 MPx a také s menší ostrostí. Docela spolehlivé je i vyvažování bílé, radost udělá i velmi dobrá rychlost přístroje. Digitální zoom patří k těm kvalitnějším a v případě nouze se dá lépe použít, než tomu bývá zvykem. Zajímavá je i nízká cena přístroje.



Bohužel F70EXR není bez chybičky. Stinnou stránkou jsou totiž některé vlastnosti objektivu. Tou první je vyšší chromatická aberace, která je zejména v protisvětle hodně patrná. Druhou, a nutno říci, že výraznou chybou, je opravdu velmi špatná světelnost. Nejde zde ani o hraniční hodnoty, které jsou zhruba stejné jako u konkurence, ale o velmi nepříznivý průběh. Stačí trochu zvýšit ohnisko objektivu a minimální clona už dosahuje obrovských hodnot. V praxi to tedy vypadá tak, že oproti horším konkurenčním ultrazoomům k čipu proniká zejména na kratších ohniscích zhruba o 30 - 50 % méně světla a oproti těm lepším ultrazoomům dokonce i dvakrát méně!

Výsledek je jasný, F70EXR musí volit dvakrát tak vysokou citlivost, aby vyfotil totéž. Tím se pochopitelně zvyšuje šum. Značná část námahy věnované vývoji EXR čipu tak přichází vniveč, doslova je "vyhozena oknem". Je škoda, že Fujifilm se snažil všechno uhrát na čip a u objektivu se jaksi "pozapomněl". Naštěstí EXR čip konkurenci natolik deklasuje, že i přes nutnost používat dvakrát vyšší ISO dává lepší obrazové výsledky (co se týče šumu). Od středních ohnisek je ale světelnost srovnatelná s "horší" konkurencí, dokonce i trochu lepší. Další chybou objektivu jsou výrazné odlesky. Objektiv bohužel určitě mezi silné stránky fotoaparátu nepatří, nenabízí ani dobré makro.

Co se týče ovládání, uvítal bych "rychlé menu" a výraznější aretaci hlavního ovládacího kolečka. Zpracování těla by také mohlo být lepší, krytka prostoru pro baterie nepříjemně vrže. Videosekvence by mohly mít úspěšnější zachování ostrosti při zoomování a hlavně tišší ostření. Neuškodilo by také mít možnost trochu korigovat expozici blesku. Ani výdrž na baterie není nejlepší. Ale to už jsou spíše takové "prkotiny", které fotoaparátu moc neškodí. Vytknul bych snad ještě obecně nižší ostrost snímků.

V celkovém hodnocení musím říci, že Fujifilm FinePix F70EXR se dotáhl dosti vysoko. Žádný fotoaparát není dokonalý, kdyby však Fujifilm tolik neodbyl objektiv, nejspíš by dosáhl na naše ocenění TREFA. S fotoaparátem jsem totiž byl jinak velmi spokojen. Nicméně za tu opravdu nepříjemnou světelnost, silné odlesky i chromatickou aberaci mu toto ocenění bohužel dát nemůžu.


Vynikající EXR čip (nízký šum, vysoký dynamický rozsah)
Chyby objektivu (velmi špatná světelnost, odlesky, chromatická aberace)
Příjemný rozsah ohnisek
Nízká výdrž na baterie
Možnosti manuálního nastavení expozice
Slabší makro
Solidní ostření (rychlost i úspěšnost)
Ikona Odkaz na databázi
Stylový design, kompaktnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 6 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm FinePix F70EXR děkujeme Fujifilmu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.