Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm FinePix HS10: ultrazoom roku?

17.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový ultrazoom Fujifilm FinePix HS10 vyvolal hysterický zájem. Proto jsme si pospíšili a fotoaparát důkladně otestovali. Jak se projeví 10MPx CMOS BSI snímač v praxi? A jaký bude objektiv s 30× zoomem a snad nejlepším rozsahem ohnisek, který lze mít?

Noční scéna


Fotoaparát nabízí automatiku i prioritní režimy, které ale pro noční focení nemusí vždy nabízet dostatečné časy. Ty jsou k dispozici až v manuálním režimu, kde můžete využít 30sekundovou expozici a rovněž lez použít clonu F11, která zvětší hvězdičky kolem světel. Ostrost snímků bude slabší kvůli silné difrakci.


expoziční čas 23 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 43 mm, klikněte pro zvětšení

Díky vyšší cloně jsou kolem světel výrazné hvězdy. Šum není problémem, ostrost je ale kvůli vyšší cloně a difrakci o něco nižší, čemuž nepomohlo ani odšumování.


expoziční čas 3,7 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 100 je obraz poměrně dobrý, nicméně trochu neostrý. Na kontrastních hranách lze vidět doostřování, ale není to tak výrazné, jako např. u fotoaparátů Nikon. A to je dobře, hodně dobře.


expoziční čas 1,8 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

Při citlivosti ISO 200 je kvalita snímku v podstatě totožná. Snímací čip CMOS BSI ukazuje, že v nižších citlivostech šum v podstatě neroste.


expoziční čas 0,9 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

Další navýšení se projevuje v lehce snížené ostrosti, šumu zde ale stále je poměrně málo. Výsledek lze stále označit jako přijatelný.


expoziční čas 1/2 s, clona F4, citlivost ISO 800, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 800 ukazuje na kontrastnějších hranách dobrou ostrost, ale na méně kontrastních hranách je už odšumování dobře patrné.


expoziční čas 1/4 s, clona F4, citlivost ISO 1600, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

Situace se opakuje, kontrastní hrany jsou dostatečně ostré, ty méně kontrastní se rozpíjí. Klesá také barevnost.


expoziční čas 1/8 s, clona F4, citlivost ISO 3200, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

I zde mě překvapila velmi dobrá úroveň osvětlených partií obrazu. Tmavé partie sice mají hodně barevného šumu, ale úroveň detailů je s ohledem na citlivost a velikost čipu dobrá (samozřejmě kvalita snímku jako taková dobrá není, ale na ISO 3200 u kompaktu,... není to zas tak špatné).


expoziční čas 1/15 s, clona F4, citlivost ISO 6400, ohnisko 89 mm, klikněte pro zvětšení

Teprve ISO 6400 produkuje opravdu nepěkné, rozpatlané snímky. Pokud nepotřebujete vysoké rozlišení nebo tisknout na velké formáty, poskytne Fujifilm FinePix HS10 překvapivě použitelné noční snímky až do ISO 800, do ISO 3200 je sice úroveň detailů celkem dobrá, ale už je nutno počítat s výrazným barevným šumem.


Standardní scéna


Nesmí chybět tradiční dva snímky rybníku a mlýnů.


expoziční čas 1/640 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení

Dynamický rozsah scény je přijatelný, potěší nepřítomnost chromatické aberace. Kresba je jen průměrná, může za to také poměrně vysoká clona F7,1.


expoziční čas 1/480 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 39 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát nabízí průměrnou kresbu. Oproti mnoha jiným kompaktům jej určitě musím pochválit za to, že zachovává kresbu i ve trávě nebo ve stromech a nepatlá je. Bohužel snímek není tak ostrý, jak by mohl být.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.